Politico: Έγγραφο Ευρωβουλευτών για τα pushbacks – Ζητούν ολοκληρωμένη αποστολή έρευνας και διάσωσης της ΕΕ
Ευρωβουλευτές από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΚ, τους Σοσιαλδημοκράτες και το Renew, υπέβαλε τη Δευτέρα ψήφισμα ζητώντας μια επαναφορά των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να αποτραπούν οι απώλειες περισσότερων ζωών στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει το Politico.Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επί του κειμένου την Πέμπτη. Το ψήφισμα αυτό έρχεται μετά την τραγωδία με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Όπως αναφέρει το Politico που είδε το έγγραφο, οι ευρωβουλευτές που το υπογράφουν αναφέρουν μεταξύ άλλων: “Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αποστολή έρευνας και διάσωσης της ΕΕ που θα υλοποιείται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και τη Frontex”. Στην ουσία οι ευρωβουλευτές “επαναφέρουν” μέσα από την πρότασή τους την επιχείρηση Sophia που έληξε το 2020, ως μια νέα ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία της ΕΕ για τη διάλυση των οδών λαθρεμπορίου και τη διάσωση ανθρώπων που διακινούνται.
Η επιχείρηση Sophia της EUNAVFOR MED εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουνίου 2015 και εντάχθηκε στα πλαίσια δράσεων της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Η πρόταση των Ευρωβουλευτών στηλιτεύει τις εχθρικές πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης έναντι των ΜΚΟ, καλώντας όλες τις χώρες της ΕΕ να “διατηρούν τα πλησιέστερα ασφαλή λιμάνια τους ανοιχτά για τα πλοία των ΜΚΟ” και να μην τις ποινικοποιούν. Παράλληλα, το επίμαχο έγγραφο καλεί την Κομισιόν να εξετάσει αν τα pushbacks είναι “σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο”. Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως η ελληνική πλευρά αρνείται την ύπαρξη pushbacks στα χωρικά της ύδατα και κάνει λόγο μόνο για “pushforwards”, δια στόματος πρωθυπουργού.
“Ξέρω ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί το δικό της μερίδιο κριτικής για τα pushbacks, αλλά λίγοι μιλούν για τα push forward που κάνει η Τουρκία, η τουρκική ακτοφυλακή πιέζοντας επιθετικά απελπισμένους ανθρώπους που τους βάζουν σε φουσκωτές βάρκες και του σπρώχνουν προς τα δικά μας εθνικά ύδατα” έλεγε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 23 Μαίου, μιλώντας στο CNN, απαντώντας για το βίντεο-αποκάλυψη των N.Y. Times που έδειχνε στελέχη του Λιμενικού να αφήνουν ανθρώπους στη θάλασσα.
Οι ευρωβουλευτές βάζουν στο στόχαστρο και τη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία πριν λίγες ημέρες άνοιξε πυρ εναντίον πλοίου ΜΚΟ που διέσωζε ανθρώπους στη Μεσόγειο.
On 07.07.23, #OceanViking rescued 11 people following a mayday relay. During the operation, @SOSMedIntl crew & 11 survivors faced a security incident with a Libyan patrol vessel shooting in close range of our fast rescue boats. Here the reconstruction of this unacceptable event👇 pic.twitter.com/EWzcz5Rvbn
— SOS MEDITERRANEE (@SOSMedIntl) July 9, 2023
Το σχέδιο πρότασης κατηγορεί τις αρχές της Λιβύης για κράτηση μεταναστών σε “απάνθρωπες συνθήκες” και διεξαγωγή “βασανιστηρίων, βιασμών και αυθαίρετων δολοφονιών”. Μάλιστα, το έγγραφο διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τη στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχίζει να στηρίζει την παροχή πλοίων στη λιβυκή ακτοφυλακή για τον “έλεγχο” του μεταναστευτικού, θέτοντας αυστηρότερους όρους. Σημειώνεται πως από τη δική της μεριά η Μελόνι ζήτησε “ομόφωνη διαχείριση στην πηγή του μεταναστευτικού”, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Λετονό ομόλογό του ανέφερε πως “χωρίς την προστασία των εξωτερικών συνόρων δε μπορούμε να έχουμε μία συνεκτική πολιτική στο μεταναστευτικό ως Ε.Ε.”.
“Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και είναι άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα μίας επικίνδυνης περιοχής να φέρουν το αποκλειστικό βάρος της διαχείρισης του προβλήματος ή να κατηγορούνται ότι δε σώζουν ανθρώπους, όπως κάνει η ακτοφυλακή μας καθημερινά”, είπε ακόμη.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες έχει “αναθερμανθεί” η πιθανότητα τριμερούς συνάντησης στον Έβρο, ανάμεσα σε Τουρκία, Ελλάδα και Βουλγαρία για τις μεταναστευτικές ροές, η οποία είχε αναβληθεί λόγω του σεισμού και των εκλογών στην Τουρκία. Παράλληλα, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου υπουργών εσωτερικών στην Ισπανία στις 19 Ιουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, αναμένεται να προτείνει να προσκληθούν στην κανονική σύνοδο, Τουρκία, Τυνησία και Αλγερία, προκειμένου να συζητηθεί η αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών.
Πηγή: news247.gr