Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση πριν κλείσει η Βουλή- Τίθενται σε δημόσια διαβούλευση

 Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση πριν κλείσει η Βουλή- Τίθενται σε δημόσια διαβούλευση

Η κυβέρνηση βάζει μπροστά τις μηχανές του νομοθετικού έργου, με στόχο να έχουν ψηφιστούν ορισμένες σημαντικές ρυθμίσεις πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές του Αυγούστου.  Οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, η νέα κυβέρνηση αφορούν τις αλλαγές στο επιτελικό κράτος. Πρόκεται για ρυθμίσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων των υπουργικών χαρτοφυλακίων. 

Τo πρώτo νομοσχέδιο που θα έρθει άμεσα προς ψήφιση, σχετίζεται με την επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους, την οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή των αρμοδιοτήτων και τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου.

  • Επίσης, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιέχει ορισμένες απο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

Σε αυτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θα περιέχονται οι αυξήσεις στο Δημόσιο από αρχές του 2024, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για οικογένειες με παιδιά, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές και η μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες, ενώ θα περιλαμβάνονται και μέτρα στήριξης της κοινωνίας, όπως η επέκταση του market pass και η εφαρμογή του youth pass για νέους 18 και 19 ετών.

  • Προεκλογικά η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη κι αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για τις διακοπές του Αυγούστου να έχει ψηφιστεί και το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Απο την κυβέρνηση προσδοκούν πως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορούν να πετύχουν ευρύτερες συναινέσεις απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, αν η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση υπερψηφιστεί απο 200 βουλευτές τότε μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Σχετικά Άρθρα