Ανατροπή με Τεμπονέρα στον ΣΥΡΙΖΑ; Αλλάζουν οι συσχετισμοί για τον οδικό χάρτη εκλογής νέου προέδρου – Κρίσιμη Πολιτική Γραμματεία

 Ανατροπή με Τεμπονέρα στον ΣΥΡΙΖΑ; Αλλάζουν οι συσχετισμοί για τον οδικό χάρτη εκλογής νέου προέδρου – Κρίσιμη Πολιτική Γραμματεία

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο οδικός χάρτης για τη διαδοχή στο ΣΥΡΙΖΑ με  προεδρικούς και στελέχη της διεύρυνσης να συσκέπτονται για να καθορίσουν τις κινήσεις τους στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει το μεσημέρι. Με σκληρή γραμμή συνεχίζουν όσοι τάσσονται υπερ των fast track διαδικασιών διαδοχής την ώρα που στο τραπέζι πέφτει και πρόταση για μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών  για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας με νέα πολιτική πλατφόρμα επανακάμπτει στην κούρσα διαδοχής και όλα θα κριθούν στην ΚΕ με τις προτάσεις να τίθενται σε ψηφοφορία.

Στα δυο φαίνεται να κόβεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τον χρόνο εκλογής του νέου προέδρου.

Από τη μια πλευρά όσοι φλερτάρουν με την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου – Ομπρέλα και μερίδα προεδρικών – επιμένουν να ζητούν ταχείες διαδικασίες αιτιολογώντας τη θέση τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει με νέο πρόεδρο να προσέλθει στη ΔΕΘ.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται εκείνοι που μετά την αποχώρηση Τσίπρα δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την πορεία διεύρυνσης και ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και βάζουν μπροστά την ανάγκη για πολιτική συζήτηση για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το κόμμα ώστε να οριοθετηθεί και το πλαίσιο που θα κινηθούν και οι υποψήφιοι.  

Όσο οι επίδοξοι διεκδικητές δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για την επόμενη ημέρα τόσο βαθαίνει και το παρασκήνιο με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για το οδικό χάρτη.

Ήδη στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που τάχθηκαν με την πλειοψηφία στην προηγούμενη συνεδρίαση για εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου με γνώμονα την ενότητα του κόμματος ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, φαίνεται να επανακαθορίζουν τη θέση τους.

  • Πριν τη σημερινή συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου του κόμματος στελέχη από την πρώην ομάδα των προεδρικών και της ΡΕΝΕ, όπως ο Νίκος Παππά, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Πάνος Ρήγας θα πραγματοποιήσουν νέο γύρο συζήτησης για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιθυμούν είναι να γίνει διάλογος και πολιτική συζήτηση πριν την εκλογή προέδρου και ήδη κάποιοι φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους για το χρόνο εκλογής και αν αυτή θα προηγηθεί ή θα ακολουθήσει τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Το ξανασκέφτεται ο Τεμπονέρας

Μετά την αρχηγική εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου στη Βουλή και την τοποθέτησή της για μια αριστερή και ρεαλιστική πρόταση στην κοινωνία   ακολούθησε και η νέα επιστολή – πλατφόρμα που απέστειλε στα στελέχη του κόμματος ο Διονύσης Τεμπνονέρας ο οποίος φαίνεται μετά τις τελευταίες παρασκηνιακές ομαδοποιήσεις να επανακάμπτει και να έχει αρχίσει και πάλι να το σκέφτεται.

Αν δεν αλλάξει κάτι ως προς το χρόνο που θα στηθεί η κάλπη για νέο πρόεδρο ο ίδιος επιμένει ότι δεν θα κάνει το επόμενο βήμα. Παρόλα αυτά μια μικρή μετάθεση της ημερομηνίας ακόμη και για τα τέλη του Σεπτεμβρίου είναι κάτι που θα μπορούσε να τον κάνει να αναθεωρήσει.

Ο χρόνος πάντως τρέχει και όσο κανείς δεν κάνει το επόμενο βήμα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς όπως και οι ισορροπίες στο εσωκομματικό παίγνιο. Μέχρι την Τετάρτη τοποθετούσε στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας τις πρώτες δημόσιες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων ενώ δεν αποκλείεται στην ΚΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο να δοθεί και μια ακόμη τελική ημερομηνία για κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Τι θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία

Η ημερήσια διάταξη της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας έχει και το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και ήδη γίνονται σκέψεις για το πως θα πάρει θέση συνολικά το κόμμα στην υπόθεση της στρατηγικής και των υποψηφίων που θα κατέλθουν ή θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το χαρτοφυλάκιο των αυτοδιοικητικών το είχε χρεωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ο Χρήστος Σπίρτζης ωστόσο ο ίδιος φαίνεται αποφασισμένος να παραδώσει τη δουλειά στην Πολιτική Γραμματεία. Το αγκάθι είναι πολύ μεγάλο για το ΣΥΡΙΖΑ καθώς απουσία προέδρου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο μέχρι τέλος Αυγούστου να έχουν βρεθεί και οι υποψήφιοι και τα σχήματα που θα στηρίξει η Κουμουνδούρου.

  • Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον είχε η νέα παρέμβαση του Παύλου Πολάκη ο οποίος φλερτάρει με την ιδέα να κατέβει υποψήφιος ο οποίος εκτός του ότι επιμένει να ζητά όπως και ο κ. Σπίρτζης εκλογή νέων οργάνων και γραμματέων δείχνει και προς τα πρωτοκλασάτα στελέχη να πάρουν το ρίσκο και να είναι υποψήφιοι σε Δήμους και Περιφέρειες.

«Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν βλέπουμε απλά «τα τρένα να περνούν». Προτρέπουμε και στηρίζουμε κεντρικά στελέχη με ευρεία αναγνωρισιμότητα να μπουν στη μάχη των εκλογών του Οκτωβρίου, με στόχο την αναστροφή των τάσεων φυγής μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και της γενικευμένης ματαίωσης και παραίτησης» ανέφερε στο libre.

Η απροθυμία πάντως των κορυφαίων στελεχών να βγουν μπροστά στη μετά Τσίπρα έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή ομολογούν στην Κουμουνδούρου γεγονός που μαρτυρά ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές διευθετήσεις να γίνουν στο εσωκομματικό πεδίο. 

Σχετικά Άρθρα