Κικίλιας: Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες

 Κικίλιας: Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, με το πρώτο κύμα να έρχεται στα μέσα της εβδομάδας», τόνισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ενόψει του καύσωνα «Κλέων» που έρχεται στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας ευρεία σύσκεψη η οποία θα γίνει αύριο.

«Αύριο στις 11 π.μ. το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τόσο σε επίπεδο πυροπροστασίας όσο και για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναπροσαρμογή στο ύψος των προστίμων

Ο Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε, επίσης, την αναπροσαρμογή του ύψους των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους πολίτες εκτελούν εργασίες καύσης κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και ειδικά σε όσους το κάνουν κατ’ επανάληψη.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος και τον βραχίονα της παρέμβασης του κράτους, προκειμένου να προστατεύσει πρώτα απ’ όλα ανθρώπινες ζωές αλλά και τις περιουσίες των πολιτών και τα δάση.

«Θα κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, θεωρώ ότι είναι εθνικό και πατριωτικό καθήκον όλων μας. Θέλω, όμως, να πω ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουμε 90 συλλήψεις για υπαίτιους πρόκλησης αγροτοδασικών πυρκαγιών στη χώρα. Δυστυχώς, οι 86 από αμέλεια και οι 4 από πρόθεση. Όμως, να εξηγήσω τι σημαίνει “από αμέλεια”: Αν πάει ο άλλος να καπνίσει το μελίσσι του, ενώ ξέρει ότι δεν πρέπει, μία, δύο, τρεις, τέσσερις-πέντε χρονιές, αυτό πλέον δεν πρόκειται κατά την άποψή μου για αμέλεια. Κι επειδή η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δασών είναι πάρα πολύ σημαντικά, αλλά κι επειδή η κατάσβεση μίας μέσης πυρκαγιάς στην οποία χρησιμοποιούνται και εναέρια μέσα κοστίζει 300.000 με 400.000 ευρώ- κυρίως όμως είναι η προστασία των συμπολιτών μας και του περιβάλλοντος- τα διοικητικά πρόστιμα τα οποία βλέπω και τα οποία είναι σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονται σε 200, 300, 500 ευρώ ή 1000 ευρώ, δεν μπορούν πλέον να υφίστανται» ανέφερε ο Υπουργός, σημειώνοντας  ότι « ο τρόπος μας πάντα είναι διδακτικός και αγκαλιάζει τους πολίτες», ωστόσο  το σύνολο της κοινωνίας πρέπει να προστατευτεί έναντι αυτών που είναι κατά συρροή ασυνείδητοι.

Τέλος, σχετικά με την επάρκεια των εναέριων μέσων πυρόσβεσης σε εποχές όπου η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί πλέον σε κλιματική κρίση ο κ. Κικίλιας τόνισε:

«Έχουμε 89 εναέρια μέσα. Πιο πολλά από ό,τι στην αρχή της τετραετίας και σε όλα τα χρόνια. Παρ’ όλ’ αυτά, θα ήθελα να εξηγήσω ότι δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο της κλιματικής αλλαγής αλλά της κλιματικής κρίσης όταν για παράδειγμα στον Καναδά μαίνονται 700 πυρκαγιές αυτή τη στιγμή. 380 είναι εκτός ελέγχου, και στα δύο άκρα της χώρας. Έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους 155 χιλιάδες άνθρωποι και δυστυχώς έχουν απανθρακωθεί 900 εκατομμύρια στρέμματα. Άρα, προφανώς είμαστε hotpspot στη Μεσόγειο»  τόνισε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι με το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»,  το οποίο προβλέπει τη διάθεση 1,9 δις ευρώ για την ανανέωση των εναέριων και επίγειων μέσων, θα τρέξει χωρίς καθυστερήσεις προκειμένου να ολοκληρώνονται άμεσα οι διαγωνισμοί.