Επιστολή 6 Αμερικάνων βουλευτών με στόχο να μπει μπλόκο στην πώληση F-16 στη Τουρκία

 Επιστολή 6 Αμερικάνων βουλευτών με στόχο να μπει μπλόκο στην πώληση F-16 στη Τουρκία

Έξι Αμερικανοί βουλευτές καλούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δημιουργήσει έναν εποπτικό μηχανισμό για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο από την Τουρκία με τα νέα μαχητικά F-16 αν και εφόσον υπάρχει συμφωνία Ουάσιγκτον – Άγκυρας. Οι βουλευτές στην επιστολή τους ζητούν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί σε ενέργειες που υπονομεύουν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Δηλαδή να μην τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας.

Το σκληρό παζάρι, λοιπόν, μεταξύ των ΗΠΑ και Τουρκίας συνεχίζεται χωρίς η Ουάσιγκτον να έχει ανάψει το «πράσινο φως».

Οι βουλευτές υποστηρίζουν απόλυτα τη δημιουργία του εποπτικού μηχανισμού, ο οποίος να μπορεί -εάν η Άγκυρα μπορέσει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά- να παγώσει, να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει τη μεταφορά των F-16, αναλόγως με τη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης.

«Δεδομένου του ιστορικού της Τουρκίας που χρησιμοποιεί αμερικανικά F16 για υπερπτήσεις στο Αιγαίο και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ζητάμε μηχανισμούς που προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς Αμερικανικών όπλων στην Τουρκία εάν συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ή την αρχιτεκτονική ασφαλείας του ΝΑΤΟ», αναφέρουν μεταξύ των άλλων στην επιστολή.

Τέλος, οι βουλευτές καλούν τον Μπλίνκεν να δει το θέμα όπως αντικατοπτρίζεται μέσα από τα ευρύτερα συμφέροντα της δυτικής συμμαχίας. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς υπενθυμίζουν ότι τόσο ο Πρόεδρος Μπάιντεν όσο και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν τόνισαν πρόσφατα τη σημασία της σταθερότητας στο Αιγαίο. Αν και χαιρετίζουν την πρόσφατη αποκλιμάκωση, οι Αμερικανοί βουλευτές υπενθυμίζουν ότι το δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής παραμένει αμετάβλητο, δεδομένου ότι η Άγκυρα συνεχίζει να διατηρεί το casus belli κατά της Αθήνας και κατέχει το ρωσικό σύστημα S-400.

Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Φρανκ Παλόνε, Τζον Σαρμπάνης, Ντίνα Τάιτους, και Νικόλ Μαλλιωτάκη.