Ισπανία και Βρετανία αντιδρούν στην αποστολή βομβών διασποράς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ανοιχτά πως θα στηρίξουν την Ουκρανία με βόμβες διασποράς, κάτι όμως για το οποίο Ισπανία και Βρετανία είναι κάθετα αντίθετες. Βόμβες διασποράς δεν πρέπει να σταλούν στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, μια ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν πυρομαχικά διασποράς στο Κίεβο για να βοηθηθεί στην αντεπίθεση του ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις
Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας. Οι βόμβες αυτές αποδεσμεύουν ένα μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή. Όσες από αυτές τις μικρότερες βόμβες δεν εκρήγνυνται συνιστούν κίνδυνο για δεκαετίες.
«Η Ισπανία, με βάση τη σταθερή δέσμευση που έχει με την Ουκρανία, έχει επίσης σταθερή δέσμευση με το ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να παραδοθούν σε καμία περίπτωση», δήλωσε η Μαργαρίτα Ρόμπλες στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη Μαδρίτη ενόψει των εθνικών εκλογών της 23ης Ιουλίου.
«Όχι στις βόμβες διασποράς και ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, δεν πρέπει να πραγματοποιείται με βόμβες διασποράς», δήλωσε η Ρόμπλες.
Η Ρόμπλες δήλωσε ότι η απόφαση να σταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, ήταν μια απόφαση που ελήφθη από την αμερικανική κυβέρνηση και όχι από το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Ισπανία. Υπάρχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των ισπανικών κομμάτων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για τον πόλεμο.
Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, τη χρήση και τη μεταφορά των όπλων αυτών.
Ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουκρανία παρείχε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά διασποράς «με πολύ προσεκτικό τρόπο» ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους αμάχους.
Ερωτηθείς γιατί αποστέλλονται τώρα τα πυρομαχικά διασποράς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσπάθεια του Κιέβου να αμυνθεί κατά της Ρωσίας είχε «εξαντλήσει τα πυρομαχικά».
Αρνητική και η Βρετανία
Η Βρετανία έχει υπογράψει την συνθήκη που απαγορεύει την παραγωγή ή την χρήση πυρομαχικών διασποράς και αποθαρρύνει την χρήση τους, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι σχεδιάζουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με παρόμοια πυρομαχικά.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία ενάντια στην παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας», δήλωσε ο Σούνακ στους δημοσιογράφους.