Μητσοτάκης: Καταργούμε με ένα άρθρο όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Περάσαμε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών

 Μητσοτάκης: Καταργούμε με ένα άρθρο όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Περάσαμε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών

Από το βήμα της Βουλής, και πριν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα ακόμη μέτρο -«ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα», όπως είπε. «Στις αρχές της εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» τόνισε. Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα. «Πρώτη φορά χειροκροτήθηκε απ’ όλους» είπε, «επειδή αδιαθέτησε, αλλά… αυτοί είστε» (σ.σ. αναφορά στη γνωστή ρήση του κ. Κουτσούμπα).

Όπως είπε, το αίτημα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι η αποτελεσματικότητα, ψέγοντας την αντιπολίτευση ότι δεν είχε προτάσεις, απέναντι στο ολοκληρωμένο σχέδιο της ΝΔ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε ξεπερασμένη συνθηματολογία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Τις δεσμεύσεις μας το 2019 τις υλοποιήσαμε, είπε, και στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν άκουσε προτάσεις από την αντιπολίτευση. Κάλεσε, δε, τα άλλα κόμματα να εγκαταλείψουν τον ξύλινο λόγο, και να επέρχεται συμφωνία επί των στόχων.

«Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών και μακάρι να συνοδευτούν από μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή που πήρε η ελληνική κυβέρνηση είναι να προχωρήσει και να υλοποιήσει αυτές τις μεγάλες αλλαγές» ξεκαθάρισε.

«Πρώτος εγώ μίλησα για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά πειστικά σχόλια δεν άκουσα» τόνισε, για να προσθέσει: «Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις». Απευθυνόμενος, δε, στην αντιπολίτευση, τόνισε: «Τελικά χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε τράτο για να δώσουμε περισσότερα, αποφασίστε!».

«Ακουσα τον κ. Ανδρουλάκη με ενδιαφέρον να λέει ότι συμφωνεί με τον ορισμό για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, που είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Eυρώπη σε όλα τα επίπεδα. Από την στιγμή που συμφωνούμε σε αυτό, ας συμφωνήσουμε στους δείκτες που θα μας δείξουν ότι πετυχαίνουμε την σύγκλιση Στην οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα θα πρέπει να πετύχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό το πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια. Στην πράσινη μετάβαση η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια με 12 μεγκαβατ παραγωγής ενέργειας και γρήγορη εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο για παραγωγή, αλλά και κατανάλωση όπως τα φωτοβολταϊκά στην στέγη και αύριο θα υπάρξουν προγράμματα για αγρότες και επιχειρηματίες» τόνισε.

«Δεν έκρυψα τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα του κράτους Δικαίου, αλλά τελικός κριτής είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρά τις δυσκολίες αναφέρει ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Ας μην αναλωνόμαστε σε ξύλινα συνθήματα. Σας άκουσα να μιλάτε για ανάγκη κατασκευής 150.000 κοινωνικών κατοικιών. Να βάλω 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για την κατασκευή; Μιλάμε για 15 δισ. ευρώ. Μα είμαστε σοβαροί;» συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν απάντησε, για να πει ο πρωθυπουργός: «Θα υποστείτε τη βάσανο των επιχειρημάτων, εδώ δεν είναι Ευρωβουλή».

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις κοστολογημένες και ώριμες» συμπλήρωσε. «Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω πολλά να πω. Μας είπατε σήμερα κ. Φάμελλε τα ίδια που λέγατε και πριν 3 μήνες. Ακρίβεια Μητσοτάκη, κράτος της ΕΡΕ. Σας διέφυγε κάτι. Εγιναν εκλογές και πήγατε στο 17%. Καταλαβαίνω την σύγχυση και αναζήτηση προσανατολισμού, αλλά επιτέλους. Το είχα πει και στον κ. Τσίπρα ότι αντιπολιτεύεστε ένα σκιάχτρο που δεν υπάρχει. Ήταν ένα σκιάχτρο. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και ο λαός επιβράβευσε τη ΝΔ και πήραμε μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Πρώτος εγώ και το είπα, δεν παρουσίασα ωραιοποιημένη εικόνα της πατρίδας μας. Είπα ότι πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε πολλές μαχες. Μίλησα και για μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Για τεχνητή νοημοσύνη, πράσινη ψηφιακή μετάβαση κ.ά. Δεν άκουσα κάτι για όλα αυτά».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός προέβη σε μια ακόμη εξαγγελία: «Ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα», όπως είπε. «Στις αρχές της εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 τη ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων είχαν ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση και είχαν 190 βουλευτές. Τώρα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση έχουν 202 βουλευτές και περνάει.