Το 97% των Ελλήνων θεωρεί ότι στην Ελλάδα βασιλεύει η διαφθορά

 Το 97% των Ελλήνων θεωρεί ότι στην Ελλάδα βασιλεύει η διαφθορά

Υψηλός είναι ο δείκτης διαφθοράς στη χώρας, με βάση όσα θεωρούν οι πολίτες. Συγκεκριμένα, με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου για το θέμα της διαφθοράς στη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 97% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι ζει σε μια χώρα που η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη.

Το ποσοστό που, σχεδόν, αγγίζει το 100% έχει μεγάλη διαφορά από το γενικό ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ, με το 70% των πολιτών που ρωτήθηκαν να θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στο κράτος μέλος τους.

Συγκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία λοιπόν, η χώρα μας έρχεται πρώτη σε ποσοστό διαφθοράς μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με δεύτερη την Κροατία (96%) και τρίτη την Πορτογαλία (93%), ενώ ακολουθούν η Κύπρος (92%) και η Μάλτα (92%). Μικρότερο ποσοστό του 90% απάντησε θετικά για την ύπαρξη διαφθοράς στην Ισπανία (89%), την Ουγγαρία (88%) και την Ιταλία (85%).

Στο μεταξύ, τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι σκανδιναβικές χώρες όπου η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να υποστηρίζει ότι υπάρχει διαφάνεια στους θεσμούς και την πολιτική ζωή.

Η Σουηδία είναι τρίτη από το τέλος στη λίστα του Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά στις χώρες της ΕΕ με ποσοστό 36%, προτελευταία έρχεται η Δανία με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό (21%), ενώ τα πρωτεία της διαφάνειας φαίνεται να καταλαμβάνει η Φινλανδία με ποσοστό 13%. Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό της Νορβηγίας, ωστόσο, με 60%.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα