Συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλου στο libre
«Στην κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας» και στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ «να εκφράσει πλέον την αντισυστημική ψήφο», οφείλεται σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ Πάρι Κουκουλόπουλο, η είσοδος τεσσάρων μικρών κομμάτων στη Βουλή.
Ο βουλευτής Κοζάνης επισημαίνει ότι «η επίδοση του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξη και ελπιδοφόρα, αφού πρόκειται ουσιαστικά για εντολή κάλυψης του κενού μιας στιβαρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης».
Συνέντευξη Χρόνης Διαμαντόπουλος
-Κύριε Κουκουλόπουλε και πάλι στη Βουλή. Τι συναισθήματα έχετε;
Αυτό που με διακατέχει δεν είναι κάποιο συναίσθημα, αλλά η πλήρης επίγνωση της αποστολής που έχω να φέρω σε πέρας ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ΠΕ Κοζάνης. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δε συναντάμε τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά της οικονομικής και πληθυσμιακή συρρίκνωσης που βιώνει η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία γενικότερα.
Η φυγή των νέων μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή που έζησε η περιοχή στον εμφύλιο πόλεμο όταν έχασε τον ανθό της. Η αντιστροφή της φοράς των πραγμάτων είναι εθνική υπόθεση καθώς μεταξύ άλλων η Δυτική Μακεδονία είναι πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Στη Βουλή εισέρχομαι με ολοκληρωμένη πρόταση η οποία αποτελεί συμβόλαιο τιμής με τους πολίτες που τίμησαν το ψηφοδέλτιο μας και εμένα προσωπικά με την ψήφο τους, αλλά πιστεύω βαθιά ότι ενώνει όλη την τοπική κοινωνία.
-Το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ πήγε καλά σε αυτές τις εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχασε 13% των δυνάμεων και το ΠΑΣΟΚ πήρε 3,5 παραπάνω σε σχέση με το 2019. Σας ικανοποιεί αυτό το αποτέλεσμα;
Οι δυο αλλεπάλληλες εκλογές προσφέρουν πλούσιο υλικό για ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων, ωστόσο κάποια σημεία είναι ήδη προφανή. Η επιλογή κυβερνητικής σταθερότητας, κατά προτίμηση με αυτοδυναμία, είναι χωρίς αμφιβολία το πρώτο συμπέρασμα των εκλογών. Η πρόταση διακυβέρνησης που είχε υποχρέωση να διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση κρίθηκε απολύτως ανεπαρκής και αυτό εξηγεί αφενός τη μεγάλη μείωση της απήχησης του και αφετέρου τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ. Με αυτά τα δεδομένα η επίδοση του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξη και ελπιδοφόρα, αφού πρόκειται ουσιαστικά για εντολή κάλυψης του κενού μιας στιβαρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Η είσοδος τεσσάρων μικρών κομμάτων στη Βουλή είναι το τελευταίο ενδιαφέρον στοιχείο των εκλογών και οφείλεται σε δυο λόγους. Αφενός στην κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας που δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και αφετέρου στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει πλέον την αντισυστημική ψήφο.
-Στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση – δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – θα χρειαστεί τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ σε κάποια θέματα καθώς δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να αιτηθεί μια σειρά από ζητήματα. Θα συνδράμει το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ;
Το ερώτημα μπορεί να τεθεί και αντίστροφα και σε κάθε περίπτωση πρέπει να απαντηθεί συγκεκριμένα όταν προκύψει. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το πεδίο που επιλέγει να κινηθεί κάθε κόμμα αντιπολίτευσης και εκεί θα κριθούν οι τυχόν συνεργασίες. Από την πλευρά μας πιστεύουμε στη φιλελεύθερη δημοκρατία η οποία ωστόσο δοκιμάζεται γιατί αδυνατεί να απαντήσει πειστικά στις ανισότητες που καλπάζουν σε όλο τον κόσμο.
- Πρώτα ήταν οι τράπεζες, μετά οι τεχνολογικοί κολοσσοί, πρόσφατα οι ενεργειακοί γίγαντες. Αθροίζουν ανενόχλητα ασύλληπτα κέρδη και την ίδια στιγμή τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα συμπιέζονται αφόρητα.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το τοπίο και η μεγάλη πρόκληση είναι πως η αταλάντευτη προάσπιση της δημοκρατίας θα συμβαδίζει με ολοένα και πιο πειστικές απαντήσεις στο ζήτημα των ανισοτήτων. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, είναι όμως ένας αγώνας που επιβάλλεται να δοθεί με συνέπεια και σοβαρότητα.
-Εκτός της ανόδου των ποσοστών της ΝΔ είδαμε και την εμφάνιση κομμάτων που βρίσκονται στην ακροδεξιά να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, ενώ για πρώτη φορά και η «δεξιά του Κυρίου» έχει εκπροσώπους στη Βουλή. Αυτό που έγινε πως το ερμηνεύετε και πως μπορεί να το αντιμετωπίσει το παραδοσιακό, θα έλεγα πολιτικό σύστημα;
Ακριβώς με ό,τι περιέγραψα στην προηγούμενη ερώτηση σας. Προφανώς και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού με φασιστικές, ρατσιστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις, αλλά τελικά όλα θα κριθούν από τις απαντήσεις μας στις ανισότητες.
Τα κόμματα των άκρων γενικότερα όπως και στην Ελλάδα ψαρεύουν στα θολά νερά των ανισοτήτων χωρίς να δίνουν ποτέ καμία απάντηση.
Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που τους δίνει υπόσταση πολύ μεγαλύτερη από την απήχηση της ιδεολογίας τους και πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Να το θέσω όσο γίνεται πιο απλά, θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα υπέρ των πολλών και ο απόλυτος σεβασμός στη δημοκρατία και τους κανόνες της είναι αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της προσπάθειας, είναι η ταυτότητα μας.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιλέξει τη σύγκρουση με τα σχήματα που βρίσκονται δεξιά της για να τονώνει το κεντρώο της προφίλ. Την ίδια ώρα, όπως πράττει με συνέπεια τέσσερα χρόνια τώρα, θα τροφοδοτεί τις ανισότητες που τις θεωρεί φυσικό φαινόμενο. Είναι προφανές ότι ο δικός μας δρόμος επουδενί δεν ταυτίζεται με τις κυβερνητικές επιλογές.
-Από το κόμμα σας τι είδους αντιπολίτευση να περιμένουμε;
Τεκμηριωμένος σοσιαλδημοκρατικός λόγος με συγκεκριμένες προτάσεις θα χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τον έλεγχο της εξουσίας κατά τη συνταγματική επιταγή. Ένα καλό παράδειγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το ΠΑΣΟΚ είναι η εθνική μας άμυνα.
- Είναι γνωστό ότι από το 1974 ψηφίζουμε σταθερά τις αμυντικές δαπάνες, όσο υπάρχει η τουρκική απειλή, γιατί είμαστε κόμμα πατριωτικό και το ίδιο πράξαμε και πρόσφατα. Υπάρχουν ωστόσο τρία ζητήματα που τίθενται εμφατικά από την πλευρά μας.
Το πρώτο αφορά τη συμμετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα γιατί δεν είμαστε πελάτες αυτών που παράγουν οπλικά συστήματα. Το άλλο αφορά τον αγώνα να αναγνωριστεί ένα σοβαρό μέρος της δαπάνης μας ως ευρωπαϊκή γιατί η χώρα μας είναι το ανατολικό όριο της ΕΕ.
Τέλος επειδή προφανώς και δεν είμαστε λάτρεις της κούρσας εξοπλισμών θα κλιμακώσουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που με εισήγηση του ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο.