ΕΚΑΒ: Τελικά πόσο βοηθάει το μέτρο των μεικτών πληρωμάτων; – Μιλούν στο libre υγειονομικοί και διασώστες – Η αντίδραση των πυροσβεστών

 ΕΚΑΒ: Τελικά πόσο βοηθάει το μέτρο των μεικτών πληρωμάτων; – Μιλούν στο libre υγειονομικοί και διασώστες – Η αντίδραση των πυροσβεστών

Τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν διασώστες και υγειονομικοί για την ίδρυση μεικτών πληρωμάτων ΕΚΑΒ όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στη θέσπιση του συγκεκριμένου μέτρου ήδη από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Στόχος της κυβέρνησης να διευκολυνθεί η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ σε απομακρυσμένες περιοχές,  με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική.

Του Νίκου Νανούρη

Την ίδια ώρα υγειονομικοί και διασώστες μιλούν στο libre και εκφράζουν την ανησυχία τους ότι θα υποβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών καθώς τα σώματα που καλούνται να συμβάλλουν στο ΕΚΑΒ δεν έχουν την κατάλληλη γνώση και εμπειρία αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Η ΠΝΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος εξηγεί στο libre, ότι η  προνοσοκομειακή φροντίδα είναι επιστήμη. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, η προνοσοκομειακή φροντίδα προσφέρεται από διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι έχουν τελειώσει την σχολή ΙΕΚ του ΕΚΑΒ και έξι χρόνια έχουν κάνει εκπαίδευση σε ασθενοφόρα. Δεν μπορούν αυτή τη δουλειά να την κάνουν οι πυροσβέστες με λίγες ώρες εκπαίδευση’’.

  • Ενώ στο ενδεχόμενο τα μέλη του πληρώματος που θα προστεθούν στο ΕΚΑΒ θα έχουν την αρμοδιότητα του οδηγού, ο κύριος Γιαννάκος  εξηγεί ότι ‘’με βάση τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ασθενοφόρων, θα πρέπει το πλήρωμα να είναι διασώστες και ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο με την ίδια εκπαίδευση’’.

‘’Η κυβέρνηση θα έπρεπε να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους, να προσλάβει άμεσα προσωπικό με την δέσμευση ότι θα μονιμοποιηθούν και να αυξήσει τους μισθούς δίνοντας τους κίνητρο να πάνε στη νησιωτική χώρα γιατί με 800 ευρώ κανείς δεν πάει όταν το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο’’, καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ .

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΕΚΑΒ Χρήστος Αγγελίδης

Την άποψη ότι η  ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με τον στρατό και την πυροσβεστική δεν έχει καμία σχέση με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και την περίθαλψη στο τόπο του συμβάντος, εκφράζει μέσω του libre o πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Χρήστος Αγγελίδης.

Σύμφωνα με τον κύριο Αγγελίδη το μέτρο των μεικτών πληρωμάτων θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός γιατί δεν θα υπάρχει η ανάλογη εκπαίδευση.

Και συνεχίζει, ότι ‘’η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο μέτρο προσανατολίζεται σε φθηνές υπηρεσίες που είναι πιθανόν να βάλουν σε κίνδυνο τους ασθενείς’’.

Ο κύριος Αγγελίδης αναφέρεται επίσης στην υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά που στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μόλις ένα ασθενοφόρο, για αυτό τον λόγο είναι αναγκαίες οι προσλήψεις και όχι τα μπαλώματα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ενώ καταλήγει, ότι ‘’για να υπάρχει ένα μικρό αποτέλεσμα πρέπει κάποιος να είναι γνώστης και όχι απλά να οδηγεί το ασθενοφόρο’’.

Για επικίνδυνη κατάσταση που βάζει σε αμφισβήτηση την υγεία του ασθενούς κάνει λόγο ο πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών Γιώργος Μαθιόπουλος.

Μιλώντας στο libre, εξηγεί ότι με το νέο μέτρο υποβαθμίζεται ο ρόλος του διασώστη και του ΕΚΑΒ, καθώς δεν θα εφαρμόζεται στο πεδίο του ατυχήματος από τον διασώστη αυτά που έχει σπουδάσει.

  • Ο κύριος Μαθιόπουλος  θίγει και το θέμα των προσλήψεων που πρέπει να γίνουν άμεσα στο ΕΚΑΒ, αναφέροντας με νόημα‘’ ότι θα μπορούσε να βγει ΠΝΠ για εξαίρεση ΕΚΑΒ από χρονοβόρες διαδικασίες προσλήψεων. Ήδη 3.000 διασώστες έχουν ολοκληρώσει τις σχολές τους και είναι έτοιμοι να εργαστούν’’

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μεικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πυροσβεστών που είναι μια από τις κατηγορίες  σωμάτων που καλούνται να συμβάλλουν στην στελέχωση του ΕΚΑΒ.

  • ‘’Ο τομέας της υγείας έχει ανάγκη από κρατική χρηματοδότηση για προσλήψεις, υποδομές, εξοπλισμό και όχι από συμπράξεις με ιδιωτικό τομέα και δανεικούς πυροσβέστες και στρατιωτικούς ως πληρώματα ασθενοφόρων που θα λείψουν από την πυροπροστασία και την άμυνα της χώρας’’ , επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κίνηση αυτή θα έχει ως άμεση συνέπεια την περεταίρω συνειδητή, σχεδιασμένη και διαχρονική υποβάθμιση του Π.Σ. και κατ’ επέκταση την ανεπαρκή προστασία του λαού από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές.

Σχετικά Άρθρα