ΑΝΑΛΥΣΗ/ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγάλο ανακάτεμα και οι προσωπικές στρατηγικές – Ο κοινός βηματισμός Αχτσιόγλου-Χαρίτση

 ΑΝΑΛΥΣΗ/ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγάλο ανακάτεμα και οι προσωπικές στρατηγικές – Ο κοινός βηματισμός Αχτσιόγλου-Χαρίτση

Σαφάρι επιβίωσης για τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στην εναγώνια προσπάθεια των τάσεων να ελέγξουν το κόμμα και να δείξουν ότι υπάρχει ζωή μετά τον Τσίπρα επιδίδονται σε παζάρι εσωκομματικών διευθετήσεων χάνοντας ίσως όμως το ορόσημο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η νέα μειοψηφία των υποστηρικτών της συγκροτημένης επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ κρούει κώδωνα κινδύνου και οι βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας αναζητούν κοινό βηματισμό για την κατεύθυνση του κόμματος.

Το παρασκήνιο συνεχίζει να είναι έντονο στην Κουμουνδούρου και περιμετρικά αυτής καθώς τα στελέχη πρώτης γραμμής θέλουν να εξασφαλίσουν τη θέση τους για την επόμενη ημέρα.

  • Μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών διαδικασιών και με την Πολιτική Γραμματεία να συσπειρώνει αντίρροπες τάσεις και απόψεις για να τρέξουν οι διαδικασίες το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα γενναίο ανακάτεμα από το οποίο οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα επιχειρούν ήδη να σχηματίσουν συμμαχίες για την εκλογή τους.

Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος επισήμανε ότι οι νέες ομαδοποιήσεις είναι πρόσκαιρες και ότι όλοι θα επιστρέψουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις αβελτηρίες τους. Για την ώρα Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης και οι δυο προερχόμενοι απο την ομάδα των 6+6 θέσεων αναζητούν κοινό βηματισμό για να κατεβάσουν τις πολιτικές πλατφόρμες τους στο διαρκές Συνέδριο του Αυγούστου.

Με την πρώτη να συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα και τον δεύτερο να μην είναι και τόσο ζεστός για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, αλλά παρόλα αυτά να ρίχνεται στη μάχη για λόγους συσπείρωσης εκκινεί και η διαδικασία αναζήτησης και άλλων υποψηφίων από τις άλλες τάσεις.

  • Η ομάδα τους φαίνεται να μην έχει κόψει τους δεσμούς της με την Ομπρέλα αλλά την ίδια στιγμή να διατηρεί και διαύλους και με την λεγόμενη Κίνηση μελών των προεδρικών που ήδη αντιμετωπίζει φαινόμενα πολυδιάσπασης, αλλά με ένα συνεκτικό στοιχείο το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την αριθμητική της πλειοψηφία στο κόμμα που είναι και εκείνη που θα καθορίσει και στην αφετηρία της κούρσας τα δεδομένα για τους διεκδικητές της ηγεσίας.

Η πλειοψηφία εστιάζει έντονα στην κατεύθυνση που πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ αν δηλαδή θα συνεχιστεί η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός που ξεκίνησε επι Τσίπρα και πλέον πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ορμή για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εκλογικά ακροατήρια του κέντρου και της κεντροαριστεράς ως πλειοψηφικής δύναμης.

Μπορεί οι προεδρικοί να μην έχουν καταλήξει σε υποψήφιο ωστόσο το όνομα του Νίκου Παππά που έπεσε στο τραπέζι φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο καταλύτη των διεργασιών που σε δυο εβδομάδες θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε στην ΚΕ να κατατεθούν οι υποψηφιότητες.

Ο προβληματισμός Τσακαλώτου και το στοίχημα των Αυτοδιοικητικών εκλογών

Προς ποια κατεύθυνση θα πάει το καράβι ανησυχεί ιδιαίτερα και την Ομπρέλα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να φλερτάρει όλο και πιο έντονα με το να είναι υποψήφιος. Με την οδυνηρή ήττα να υποχρεώνει σε αλλαγή στρατηγικής 180 μοιρών με τη γραμμή των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ σχεδόν να εγκαταλείπεται ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη δυσκολία.

  • Στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα συζητηθεί η κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τους περισσότερους να προκρίνουν την επιλογή υποψηφίων με κομματική ταυτότητα αλλά και επώνυμα στελέχη πρώτη γραμμής.

Η γραμμή αυτή αντιμετωπίζει εγγενείς δυσκολίες καθώς οι περισσότεροι από τους επώνυμους ασχολούνται με τις εσωκομματικές κάλπες και εκεί που το κόμμα υποτίθεται έτρεχε για να προλάβει τις αυτοδιοικητικές να μην έχει ουσιαστικά στελέχη να κατεβάσει σε σημαντικούς Δήμους και Περιφέρειες ώστε να καταγράψει καλύτερα ποσοστά από τις εθνικές εκλογές.

  • Αν τελικά χαθεί το τρένο των πρώτων εκλογών τότε αυτό θα αποτελέσει μια πρώτη δικαίωση των Τεμπονέρα και Σπίρτζη που σχεδόν απομονωμένοι ζήτησαν ακριβώς αντίθετες εσωκομματικές διαδικασίες ώστε το κόμμα να οδηγηθεί με πιο συντεταγμένες διαδικασίες στην επόμενη ημέρα.

Μάλιστα όπως σημειώνουν ένα συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές θα έδινε και τη δυνατότητα στους επίδοξους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα να δοκιμαστούν στις μεγάλες Περιφέρειες και τους σημαντικούς Δήμους προετοιμάζοντας ταυτόχρονα και τις υποψηφιότητές τους για το κόμμα και ενισχύοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμες περιοχές της χώρας.

  • Πολλοί ερμηνεύουν τη στάση του πρώην  συντονιστή της εκλογικής επιτροπής στην πολιτική γραμματεία ως μια μετάθεση των ηγετικών φιλοδοξιών του στο μέλλον, ωστόσο δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί απίθανο να δραστηριοποιηθεί εντονότερα στα κομματικά δρώμενα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την αποδοχή του κ. Τεμπονέρα στο εκλογικό ακροατήριο και θα ήθελαν να τον δουν στην ενεργό πολιτική δράση ακόμη και στην αυτοδιοίκηση.

Αν και κάποιοι θα έβλεπαν με καλό μάτι τον παραμερισμό του από την κούρσα της διαδοχής, αυτό δεν αποκλείει βέβαια το ενδεχόμενο να δοκιμάσει την τύχη του και στις εσωκομματικές κάλπες για να προετοιμάσει το επόμενο βήμα του.

Σχετικά Άρθρα