Έντονο παρασκήνιο: Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Αγώνας δρόμου για εκλογή αρχηγού και πολιτική κατεύθυνση με ορατά σήματα διάσπασης

 Έντονο παρασκήνιο: Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Αγώνας δρόμου για εκλογή αρχηγού και πολιτική κατεύθυνση με ορατά σήματα διάσπασης

Μετά από ένα οργιώδες παρασκήνιο ζυμώσεων και μυστικών συναντήσεων η πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς μια κατεύθυνση εσωτερικών διευθετήσεων για να συγκρατηθούν τα φαινόμενα διάσπασης. Συμφώνησαν ότι πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες εκλογής προέδρου με το ψυχολογικό ορόσημο την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Ο ρόλος των ΠΑΣΟΚογενών στην επόμενη ημέρα και τα σημάδια διάσπασης που εξέπεμψαν στην Πολιτική Γραμματεία.

Μέχρι την τελευταία στιγμή η πλειοψηφία επιχειρούσε να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις που είχαν αναπτυχθεί στο εσωτερικό των προεδρικών.

Εμφανίστηκαν με μια ώρα καθυστέρηση στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου οπου θα συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία και όπως φάνηκε τελικά με την συμβιβαστική πρόταση της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου για γρήγορες διαδικασίες με εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου η χρυσή τομή είχε ήδη βρεθεί.

Το κλίμα ωστόσο στο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη βαρύνει επικίνδυνα.

Η απουσία Τζανακόπουλου από το όργανο οριοθετούσε από την αρχή την ουσία της σύγκρουσης που υφέρπει στην Κουμουνδούρου για το ρόλο των προσώπων που σηματοδότησαν τη διεύρυνση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα.

Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται ως κόκκινο πανί από τον παραδοσιακό πυρήνα στελεχών με σαφείς αναφορές στην Αριστερά. Πολάκης και Σπίρτζης έριξαν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές ζητώντας διάλυση των οργάνων και επανασύστασή τους προτείνοντας μάλιστα μέχρι και την κα Τζάκρη για γραμματέα της ΚΟ.

Εκεί άρχισαν οι πρώτες βολές με την Ομπρέλα να αντιδρά οργισμένα. Τσακαλώτος, Φίλης και Σκουρλέτης δεν συγχωρέσαν ποτέ την κα Τζάκρη και με μια φωνή είπαν ότι «Δεν δεχόμαστε για Εκπρόσωπο μια γυναίκα  που μας αποκάλεσε «αριστερίζουσες εκκρεμότητες».

  • Τελικώς για να αποφευχθούν οι μεγαλύτερες εντάσεις και με τον Χρήστο Σπίρτζη να έχει ήδη προτείνει ορισμό τεσσάρων αντιπροέδρων στην ΚΟ με τους Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο και Παππά –απορρίφθηκε πλειοψηφικά – η κα Τζάκρη στο όνομα της διεύρυνσης προτάθηκε από το όργανο για κοινοβουλευτική εκπρόσωπος.

Το επεισόδιο Δημήτρη Τζανακόπουλου και Πάνου Ρήγα τη βραδιά των εκλογών έξω από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα για τη διεύρυνση και τους ΠΑΣΟΚογενείς που επέλεξε να τον πλαισιώσουν ο πρώην πρόεδρος είναι ίσως ενδεικτικό για το τι αναμένεται στο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Ο Χρήστος Σπίρτζης σύμφωνα με πληροφορίες είχε ήδη ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές στους συντρόφους του ότι το πράγμα οδηγείται σε διάσπαση προμηνύοντας αποχωρήσεις από το κόμμα. Πολάκης και Σπίρτζης προερχόμενοι από την τάση των προεδρικών έδωσαν σαφές στίγμα ότι υπάρχει ρήγμα και στο εσωτερικό της πλειοψηφικής Κίνησης Μελών.

Την ίδια στιγμή η Ομπρέλα βλέποντας ότι τελικώς τα ερείσματά της δεν είναι μεγάλα μέσα στο κόμμα επιχείρησαν να θέσουν το δικό τους στίγμα επιμένοντας στην επιστροφή στην Αριστερή ταυτότητα του κόμματος.

  • Ο πρώην Υπουργός που φαίνεται να έχει κλειδώσει την υποψηφιότητά του άνοιξε το ζήτημα της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «πρέπει να ανακτήσουμε την ηγεμονία των θέσεων της Αριστεράς απέναντι στην ηγεμονία της Δεξιάς ατζέντας» ενώ ο Νίκος Φίλης πήρε τη σκυτάλη για να πει ότι «θα χάναμε πολύ περισσότερο, αλλά σωθήκαμε στο 18% λόγω των ισχυρών αξιών μας και στο θέμα της μειονότητας της Θράκης και στο προσφυγικό μετά το ναυάγιο στην Πύλο».

Το πάζλ της σύγκρουσης για την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε εμφατικά ο Διονύσης Τεμπονέρας δίνοντας στη δημοσιότητα την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία. Ένα κείμενο μανιφέστο, δηλωτικό της παρουσίας του την επόμενη του ΣΥΡΙΖΑ κι αν όχι στις προσεχείς εσωκομματικές κάλπες σίγουρα σε μεταγενέστερο χρόνο ως διεκδικητής της ηγεσίας.  

Εκφραστής της διεύρυνσης και προερχόμενος από την ΡΕΝΕ του Πάνου Ρήγα αν και έμεινε απελπιστικά μόνος στην πρότασή του για συντεταγμένες διαδικασίες αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με ένα συνέδριο ταυτοτικό και εκλογές από τη βάση για αρχηγό και ΚΕ, έδωσε και το στίγμα για τη λάθος πορεία που τραβά το καράβι αν επιμείνει όπως είπε να είναι «κόμμα χυλός» με αναφορά μόνο στο πρόσωπο του εκάστοτε προέδρου και αν επιστρέψει στην αριστερή αποτυχημένη συνταγή της Αριστεράς χωρίς καμία επαφή με την κοινωνία που άλλαξε.

  • «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά κρίση ταυτότητας. Αυτή η αριστερή εκδοχή, δίχως αρχή, μέση και τέλος, έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών και πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι δεν επιδέχεται διόρθωσης, ούτε και «ανασυγκρότησης».

Οι επίδοξοι διεκδικητές της ηγεσίας δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους.

Ωστόσο ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα και μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους. Καταληκτική ημερομηνία είναι το ερχόμενο Σάββατο στη συνεδρίαση της ΚΕ που θα επικυρώσει τις αποφάσεις της πολιτικής γραμματείας για τον οδικό χάρτη εκλογής προέδρου και διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου το Νοέμβριο.

Ένα ακόμη αγκάθι που θα ταλανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η ήττα των εκλογών υποχρεώνει σε αλλαγή πλεύσης με τα ανοίγματα τώρα στο ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείπονται ουσιαστικά και πλέον να κυριαρχεί η άποψη για τη συνταγή του 2014.

Πρωτοκλασάτα στελέχη και επώνυμα θα πρέπει να ριχτούν στη μάχη της αυτοδιοίκησης.

  • Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος μέλους της Πολιτικής Γραμματείας με τον Παύλο Πολάκη όταν του είπε ότι είναι «ευκαιρία να κατέβεις εσύ στην Κρήτη για την Περιφέρεια» με τον Παύλο Πολάκη να απαντά και εκείνος με την ίδια σαρκαστική διάθεση «είμαι εγώ, είναι και ο Μαμουλάκης».

Η άρνηση τελικώς της Όλγας Γεροβασίλη να τεθεί επικεφαλής της ΚΟ είναι σε κάθε περίπτωση δηλωτική και της κατάστασης στην οποία άφησε ο Αλέξης Τσίπρας το ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση δείχνει ότι το πράγμα δεν μαζεύεται εύκολα στο εσωκομματικό πεδίο και πολλοί είναι εκείνοι που δικαίως ή δικαιολογημένα δεν έχουν και τη διάθεση να πάρουν θέση στην εσωκομματική διελκυστίνδα και μάλιστα χωρίς αυτή η αναμέτρηση να έχει και σαφή πολιτική τοποθέτηση.

Σχετικά Άρθρα