Κλείνει τη στρόφιγγα η Ρωσία: Μειώνει τις εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο

 Κλείνει τη στρόφιγγα η Ρωσία: Μειώνει τις εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο

Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Τα futures του πετρελαίου μπρεντ σημείωσαν άνοδο 89 σεντς στα 76,30 δολάρια το βαρέλι στις 12:50 ώρα Ελλάδας, αφού ενισχύθηκαν κατά 0,8% την Παρασκευή. Το αμερικανικό αργό ήταν ενισχυμένο κατά 85 σεντς στα 71,49 δολάρια το βαρέλι αφού έκλεισε με άνοδο 1,1% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει ισορροπημένη, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την προσφορά πετρελαίου της τον μήνα Αύγουστο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, μειώνοντας τις εξαγωγές της κατά την ποσότητα αυτή προς τις διεθνείς αγορές», ανέφερε ο Νόβακ σε ανακοίνωση.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμα μήνα προκειμένου να συμπεριληφθεί και ο Αύγουστος, μετέδωσε το σήμερα το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Ιγκόρ Σεχίν, επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Rosneft, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία υστερεί έναντι άλλων χωρών της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ καθώς εξάγεται μικρότερο ποσοστό από την παραγωγή πετρελαίου της. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ εξάγουν έως και το 90% της παραγωγής τους, ενώ η Ρωσία διαθέτει στην παγκόσμια αγορά μόνο το ήμισυ της παραγωγής της.

Οι τιμές του αργού από τα Ουράλια διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο κατά μέσο όρο στα 55,28 δολάρια το βαρέλι, συγκριτικά με 87,25 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και χαμηλότερα από το πλαφόν που επέβαλε στις τιμές η Δύση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Σχετικά Άρθρα