Politico: Οργή στους δρόμους για τον θάνατο του Ναέλ – Ρατσισμός, βία και το σκοτεινό πρόσωπο της Γαλλίας
Εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου Ναέλ συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο στο τζαμί Ibn Badis στη Γαλλία για την κηδεία του 17χρονου. Το γκρίζο, μοντέρνο κτίριο βρίσκεται μόλις λίγα τετράγωνα από το σημείο όπου ζούσε ο Ναχέλ, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία πριν από πέντε ημέρες.
Το λευκό φέρετρο του Ναέλ μπήκε στο τζαμί καθώς μεγάλες ουρές κόσμου περίμεναν και από τις δύο πλευρές για να αποτίσουν φόρο τιμής. Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, αναφέρει ο ρεπόρτερ του Politico που βρέθηκε στη κηδεία του παιδιού.
How a teenager's death sparked riots across France https://t.co/tBJeyBjjxM
— BBC News (World) (@BBCWorld) June 30, 2023
Μετά τη δολοφονία του 17χρονου υπήρξαν βίαιες διαδηλώσεων στην κάποτε ήσυχη πόλη. Η δολοφονία του Ναχέλ ήταν η «σπίθα που άναψε το φιτίλι» καθώς εδώ και καιρό υπάρχει ένταση μεταξύ των νέων και της αστυνομίας, που κατηγορούνται για βιαιότητα και φυλετικές διακρίσεις.
Η Αμίρα, 39 ετών και μητέρα ενός μικρού αγοριού, είπε ότι ήρθε για να καταγγείλει «τη βία ορισμένων αστυνομικών» και να υποστηρίξει «την εξέγερση» των κατοίκων των προαστίων τις τελευταίες ημέρες.
«Όλες οι μητέρες – ταυτιζόμαστε με αυτό που συνέβη στο Ναέλ. Αυτό που έκανε αυτός ο αστυνομικός ήταν λάθος. Θα μπορούσε να είχε πυροβολήσει το τιμόνι του αυτοκινήτου του Ναχέλ ή το πόδι του. Δεν θα τα βλέπαμε όλα αυτά», πρόσθεσε.
Οι ταραχές του 2005
Τα βία που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα θυμίζει την εξέγερση του 2005. Αφορμή για εκείνες τις ταραχές ήταν ο θάνατος δύο νεαρών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από την αστυνομία.
People in France: share your views and experience of protests against police https://t.co/NME5smI2Iu
— The Guardian (@guardian) July 1, 2023
Τις εβδομάδες των ταραχών που ακολούθησαν, οι νεαροί στα προάστια έδωσαν μάχες με την αστυνομία.
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Αμιρά, αναφερόμενος στην εξέγερση του 2005. Ακριβώς δίπλα στο τζαμί, το δημόσιο οικονομικό κέντρο έχει σπασμένα παράθυρα και εκατοντάδες μισοκαμένες άδειες φορολογικές δηλώσεις γεμίζουν το πάτωμα μπροστά από το κτίριο. Οι ντόπιοι αναζητούν μια αίσθηση ενότητας μετά από ημέρες ταραχών. Αλλά ορισμένοι φοβούνται ότι ο κύκλος των διαμαρτυριών και της βίας θα μπορούσε να είναι ασταμάτητος.
«Ξέρουμε πότε ξεκίνησαν όλα, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσουν», λέει ο Φιλίπ, 52χρονος που ζει εδώ για πάνω από μια δεκαετία. Το προηγούμενο βράδυ, είδε ένα λεωφορείο να καίγεται στο δρόμο του.
Ο φόβος της ακροδεξιάς
Παρά την ανάπτυξη μαζικής αστυνομικής δύναμης, οι βίαιες ταραχές δεν δείχνουν κανένα σημάδι χαλάρωσης μετά από τέσσερις ημέρες.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Παρασκευή τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, καθώς η αστυνομία ανέφερε ότι πολλοί ανήλικοι είναι μεταξύ των ταραχοποιών.
«Τα παιδιά μου είναι ενήλικα τώρα, αλλά όταν ήταν μικρά, δεν τα άφηνα ποτέ να κάνουν παρέα το βράδυ έτσι», λέει η Νασίρα, μια 64χρονη συνταξιούχος οικονόμος και μητέρα τριών παιδιών. Στο τζαμί, προσθέτει ότι «προσεύχεται στον Θεό καθημερινά οι νέοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους» τη νύχτα, καθώς φοβάται τις πολιτικές συνέπειες της εξέγερσης, με πιθανή άνοδο της ακροδεξιάς.
Στη περίμετρος του τζαμιού βλέπεις άοπλους υπαλλήλους του δημαρχείου που έχουν στόχο να συνομιλήσουν με τους ντόπιους σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις. Για τον ίδιο λόγο, οι φωτογραφίες και τα βίντεο απαγορεύτηκα από τους διοργανωτές. Ένας Γάλλος φωτογράφος δέχθηκε επίθεση το προηγούμενο βράδυ από διαδηλωτές στη Ναντέρ.
Σε ένα δελτίο τύπου, οι δικηγόροι της οικογένειας του Ναχέλ ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να μείνουν μακριά από την τελετή προκειμένου να αποφευχθεί η «παρέμβαση των μέσων ενημέρωσης» στην κηδεία.
«Η μητέρα του Ναχέλ πενθεί και θέλει να θάψει τον γιο της», δήλωσε στο Politico ο Αμπτελμαντίντ Μπεναμάρα, ένας από τους τρεις δικηγόρους της οικογένειας. «Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα μαζί της για τις διαμαρτυρίες, τις δημόσιες αντιδράσεις ή τις πολιτικές αντιδράσεις».
Παρά την επιθυμία να υπάρξει μια «ημέρα προσευχής για την οικογένεια», πολλοί ντόπιοι δεν πιστεύουν ότι η κηδεία θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει τις εντάσεις και φοβούνται μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων το βράδυ του Σαββάτου.
France riots live: minister says rioters ‘will not win’ after nearly 1,000 arrested on fourth night of unrest https://t.co/fW9M9DY3rP
— The Guardian (@guardian) July 1, 2023
Ο θάνατος του Ναχέλ έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από την αστυνομική βία στη χώρα, η οποία σύμφωνα με τους ακτιβιστές εδώ και καιρό επηρεάζει δυσανάλογα τους μαύρους και εκείνους που ζουν σε μειονεκτούσες γειτονιές.
Η χρήση εθνοτικών στατιστικών περιορίζεται αυστηρά στη Γαλλία, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 από έναν γαλλικό παρατηρητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι νεαροί άνδρες που θεωρούνται μαύροι ή Άραβες είναι πολύ πιο πιθανό να τους σταματήσει η αστυνομία από τους συνομηλίκους τους.
Την Παρασκευή, ο Μπελχίρ Μπελαντάντ, βουλευτής του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν, ζήτησε να επανεξεταστούν οι αυστηροί περιορισμοί της χώρας στη συλλογή εθνοτικών στατιστικών στοιχείων που αποκάλεσε «ταμπού».
Foreign Office warns Britons over travel to France during riots https://t.co/GZ89Z6CYnW
— BBC News (World) (@BBCWorld) July 1, 2023
«Δεν είμαστε σε θέση να μετρήσουμε πραγματικά την έκταση της ζημιάς που προκαλείται από τις εθνοτικές διακρίσεις. Αν δεν μπορούμε να το μετρήσουμε, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε αντιμετωπίσει ρατσισμό ως βουλευτής αλγερινής καταγωγής.
Δίπλα στη στάση του μετρό Nanterre-préfecture, μια ετικέτα γράφει «Δικαιοσύνη για το Ναχέλ».