Γέλεν: Ορατή η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ

 Γέλεν: Ορατή η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ

Υπαρκτή θεωρεί την απειλή της ύφεσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, τονίζοντας ωστόσο, ότι είναι «κατάλληλο και φυσιολογικό» να μετριάζεται η ανάπτυξη. Ο κίνδυνος της ύφεσης «δεν είναι εντελώς εκτός τραπεζιού», είπε η Γέλεν σε συνένετευξή της στο Face the Nation του CBS, που θα μεταδοθεί την Κυριακή. «Έχουμε μια υγιή οικονομία, μια εξαιρετική αγορά εργασίας, τον πληθωρισμό πολύ υψηλό και μια ανησυχία για εμάς και τον αμερικανικό λαό, αλλά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Γέλεν: «Και ελπίζω, και πιστεύω, ότι υπάρχει δρόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στο πλαίσιο μιας υγιούς αγοράς εργασίας και τα δεδομένα που έχω δει υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πιθανότατα συνέχισε να αμβλύνεται τον Ιούνιο, αλλά ένα βασικό μέτρο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές εξακολουθεί να τρέχει με δυσάρεστο ρυθμό, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας σε νέα αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, μετά την παύση του Ιουνίου. Την Τετάρτη αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τους αναλυτές να προβλέπουν μείωση στο 3,1% στο χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευάλωτες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα διαμορφωθεί στο 5%.

Οι επόμενες κινήσεις της Fed

Σχεδόν ομόφωνη ήταν η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σε μια προσπάθεια  να κερδίσει χρόνο και να αξιολογήσει εάν θα χρειαζόταν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, επίσης, οι περισσότεροι εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν κι άλλες αυξήσεις.

Ενώ «ορισμένοι συμμετέχοντες» ήθελαν να προχωρήσουν σε μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο επειδή η πρόοδος στην μείωση του πληθωρισμού ήταν αργή, «σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έκριναν ότι ήταν σκόπιμο ή αποδεκτό να διατηρηθεί» το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο υπάρχον 5% έως 5,25%, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα minutes.

Δισταγμοί

Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, θεώρησαν ότι «διατηρώντας αμετάβλητο το εύρος στόχου σε αυτή τη συνάντηση θα τους έδινε περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την πρόοδο της οικονομίας προς τους στόχους της Επιτροπής για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα τιμών».

Υπογράμμισαν μάλιστα ότι μια σύντομη παύση θα έδινε στην επιτροπή χρόνο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των έως τώρα αυξήσεων: «Η οικονομία αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από αυστηρότερους πιστωτικούς όρους, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιτοκίων, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που πιθανότατα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό, αν και η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη», αναφέρεται στα πρακτικά.

Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση για μη αύξηση ήρθε «λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική σωρευτική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και τις καθυστερήσεις με τις οποίες η πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό».

Οι διαφωνίες

Στα πρακτικά ωστόσο καταγράφεται και κάποια διαφωνία μεταξύ των μελών. Σύμφωνα με το υλικό προβολής που κυκλοφόρησε μετά τη συνεδρία 13-14 Ιουνίου, όλοι εκτός από δύο από τους 18 συμμετέχοντες περίμεναν ότι τουλάχιστον μία αύξηση θα ήταν κατάλληλη φέτος και 12 περίμεναν δύο ή περισσότερες.

Σχετικά Άρθρα