Πύλος: Οι συγκινητικές ιστορίες ανθρώπων που ψάχνουν συγγενείς

 Πύλος: Οι συγκινητικές ιστορίες ανθρώπων που  ψάχνουν συγγενείς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 78 σοροί και έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι. Όσο περνούν όμως οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί ενώ ακόμα οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει τον αριθμό των αγνοουμένων, με τους πρόσφυγες να κάνουν λόγο για 700 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Την ίδια στιγμή συγκινούν οι ιστορίες των ανθρώπων που αναζητούν τους συγγενείς τους, οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο σαπιοκάραβο ενώ παραμένουν τα ερωτήματα για την δράση του Λιμενικού.

Ο γολγοθάς του Κάσεμ: Ψάχνει την γυναίκα του και τον αδερφό της

Ο Κάσεμ έφτασε στην Ελλάδα από την Γερμανία με τις φωτογραφίες της γυναίκας και του αδελφού της οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο που βυθίστηκε ανοικτά της Πύλου. «Το όνομά μου είναι Κάσεμ και ψάχνω για τη γυναίκα μου και τον αδελφό της», είπε στους δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε ζει στη Γερμανία και ήθελε να φέρει εκεί τη γυναίκα του Ιμραά και τον αδελφό της.
Σε ερώτηση για το τι πληροφόρηση έχει από τις Αρχές ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία.

«Πρέπει να περιμένουμε τρεις ή τέσσερις μέρες. Κάνουν έρευνες στη θάλασσα. Έχουν όλα τα στοιχεία και τους ψάχνουν στους ζωντανούς ή τους νεκρούς. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την τύχη τους».

Απαντώντας στο ερώτημα «πόσα χρήματα δώσατε» είπε ότι η ταρίφα ήταν 5.000 δολάρια για κάθε άτομο για το ταξίδι από τη Λιβύη στην Ιταλία.

«Πέντε χιλιάδες για ένα γρήγορο θάνατο», υπογράμμισε.

Ο Μοχάμεντ ψάχνει τον αδερφό του

Συγκλονίζει η μαρτυρία αδερφού επιβάτη που βρισκόταν στο αλιευτικό που ναυάγησε στην Πύλο. Ο Μοχάμεντ που μίλησε στο Mega ψάχνει τον αδερφό του που βρισκόταν στο μοιραίο σκάφος. «Ίσως πνίγηκε, ίσως είναι ζωντανός, δεν ξέρω ακόμα, αληθινά ελπίζω να είναι ζωντανός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νεαρός άνδρας. Έστειλε μία φωτογραφία στην οποία δεν είναι καθαρό το πρόσωπο, αλλά ο άντρας που είναι στο έδαφος του θυμίζει τον αδερφό του.

Ήταν ένα ταξίδι που οι δουλέμποροι είχαν στήσει καλά, με μια ταρίφα πανάκριβη. Ο δικός του αδερφός έδωσε όσα είχε και δεν είχε θα πει ο Μοχάμεντ. Σύμφωνα με τον άνδρα ο αδερφός του έδωσε 4.000 δολάρια. «4.000 δολάρια. Ήταν δύο πλοία το πρώτο είχε 760 άτομα, ξεκίνησαν μία Παρασκευή πρωί περίπου στις 2 ήταν 5 ημέρες στην θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ταξίδι μαζί με τον αδερφό του, ο Μοχάμεντ είχε και έναν φίλο τους μαζί και ψάχνει έστω κάποιο σημείο επαφής με αυτόν για να μάθει τι απέγινε ο αδερφός του. «Ήταν ο αδερφός μου και ο φίλος του, τους πήραν τα κινητά δεν είχαν ίντερνετ, πήραν τα κινητά τους και τους τα έκλεισαν αυτά ξέρω», τόνισε ακόμη ο Μοχάμεντ.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων στον Τσίπρα – “Μας έβγαζαν φωτογραφίες αντί να μας σώσουν”

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες, γροθιά στο στομάχι, μεταφέρθηκαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα από επιζήσαντες του ναυαγίου στα νοτιοδυτικά της Πύλου. Οι επιζήσαντες ισχυρίζονται ενώπιον του αρχηγού της αξιωματικές αντιπολίτευσης, πως το ελληνικό λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες.

Αρχικά τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν το πλοίο των ελληνικών αρχών. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν και τους έδωσαν σκοινί, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν. Αυτό είχε ως συνέπεια, να αρχίσει να ταλαντεύεται δεξιά κι αριστερά το πλοιάριο, που μετέφερε τους μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7είπαν στον Αλέξη Τσίπρα, ότι θεώρησαν πως ήταν το ιταλικό λιμενικό και θα τους οδηγούσε στην Ιταλία και υπογραμμίζουν πως αν είχαν λάβει βοήθεια δεν θα συνέβαινε αυτό.

 “Όταν αναποδογυρίσαμε, ήρθαν και μας έβγαζαν φωτογραφίες αντί να μας βοηθήσουν”, είπε ο εκπρόσωπος των διασωθέντων, καταγγέλλοντας τη στάση ενός πλοίου και ενός ελικοπτέρου που βρίσκονταν στην περιοχή και προσέθεσε ότι “φύγαμε από την χώρα μας γιατί υπάρχει πόλεμος και ψάχναμε μια καλύτερη ζωή”.

Γιατί δεν επενέβη νωρίτερα το Λιμενικό – Η απάντηση του εκπροσώπου τύπου

Ο κ. Αλεξίου, εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού, αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο το Λιμενικό Σώμα δεν επενέβη νωρίτερα προκειμένου να σταματήσει το αλιευτικό.

«Όταν έχεις ένα αλιευτικό πλοίο 30 μέτρα, στην κατάσταση που το βλέπεις στη φωτογραφία φορτωμένο με ανθρώπους με μέλημά τους να πάνε στην Ιταλία και καθόλη τη διάρκεια των επικοινωνών, όλη μέρα, διατυπώνουν ότι θέλουν να πάνε στην Ιταλία, δεν μπορείς να πας δια της βίας να το εκτρέψεις της πορείας του.

»Μιλάμε για διεθνή ύδατα, μπορείς να κάνεις ενέργειες αναλόγως της πράξης, είναι θέματα δικαίου που επιδέχονται ανάλυσης. Είναι ένα σκάφος που πλέει υπό ειδικές συνθήκες. Υπάρχει κίνδυνος οι ενέργειες που θα κάνεις να φέρουν δυσχερέστερες συνέπειες από αυτές που μπορείς να αποφύγεις».

Ο κ. Αλεξίου τόνισε ότι η πρώτη επιχείρηση του Λιμενικού για προσέγγιση του αλιευτικού, όταν πλέον αυτό βούλιαζε, δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο.

«Κατά τη διάρκεια που έγινε η προσέγγιση την τελευταία φορά, όταν έχουμε περιστατικό προσπαθούμε να έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρήσουμε απρόσκοπτα. Το να θέσεις μέλη του πληρώματος ανενεργά για να τραβήξουν βίντεο, δεν είναι δόκιμο».

Γιατί βυθίστηκε το “πλωτό νεκροταφείο” – Το επικρατέστερο σενάριο

«Το σκάφος ήταν γεμάτο. Δεν υπάρχει θέμα μετατόπισης φορτίου υποθέτοντας ότι και στα αμπάρια ο κόσμος θα ήταν στοιβαγμένος κατά τον ίδιο τρόπο», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής του ΕΜΠ στο Τμήμα Ναυπηγών, Γρηγόρης Γρηγορόπουλος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο τρόπος που έγινε η φόρτωση οδήγησε σε οριακή ευστάθεια του σκάφους που βυθίστηκε και εξήγησε ότι η πλειονότητα των άτυχων μεταναστών βρίσκονταν πάνω από το κύριο κατάστρωμα.

«Το σκάφος όσο ταξίδευε, έχοντας τη μηχανή, ο καπετάνιος φρόντιζε με τον τιμονιέρη έτσι ώστε να μην έχει πλευρικούς κυματισμούς. Προφανώς είχε καύσιμα, είχε κάποια νερά, κάποιες προμήθειες οι οποίες έπαιξαν οριακό πιθανόν ρόλο στην ευστάθεια και οι οποίες εξαντλήθηκαν στην πορεία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορόπουλο, οι διακινητές φαίνεται να νόμιζαν ότι μπορούσαν να επιδιορθώσουν τη ζημιά κάτι που δεν κατάφεραν και το σκάφος πήρε κλίση.

  • «Από την στιγμή που είναι χωρίς μηχανή το σκάφος δεν μπορεί να τιμονευθεί. Επομένως, αν δεχτεί κάποια κύματα στην πλευρά, τα οποία όταν το σκάφος είναι καθοδόν μπορεί να τα αποφύγει, ένας κυματισμός που θα οδηγήσει σε ένα συντονισμό, μπορεί να το ανατρέψει», υπογράμμισε.

«Είναι πλωτό νεκροταφείο»

Με τη σειρά του, ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, χαρακτήρισε το πλοίο «πλωτό νεκροταφείο» και δήλωσε ότι η τραγωδία οφείλεται στην παλαιότητά του.

«Πρόκειται για ένα σάπιο πλοίο, ένα πλωτό νεκροταφείο στην κυριολεξία, ένα σκάφος που δεν είχε καθόλου πιστοποιητικά και έσυρε στον θάνατο, στον υγρό τάφο, δεν ξέρω πόσους ανθρώπους. Πραγματικά ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι έχασαν τη ζωή τους. Οι διακινητές συνήθως τους βάζουν σε τέτοια παλιά σκάφη γιατί δεν τα χρειάζονται. Δεν αξίζουν άλλωστε», είπε ο κ. Σπάνος στην ΕΡΤ και υπογράμμισε ότι οι διακινητές κλειδώνουν στο αμπάρι τις γυναίκες και τα παιδιά μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Επίσης, ο ναύαρχος εν αποστρατεία εκτίμησε ότι η κλίση που οδήγησε στη βύθισή του προκλήθηκε σκόπιμα από τους διακινητές. «Είναι μια κατάσταση πολύ τραγική, ένας θάνατος πολύ σκληρός», σχολίασε.

Σχετικά Άρθρα