ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΡΘΡΟ Λ. Κουσούλης: Μετεκλογικά

 ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΡΘΡΟ Λ. Κουσούλης: Μετεκλογικά

Βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα του τέλους αυτού του παρατεταμένου εκλογικού κύκλου, σε δύο γύρους. Με τα δεδομένα αποτελέσματα, μια νέα πολιτική φάση, μέσα στην πολιτική ενότητα του χρόνου που διανύουμε στην εποχή μας, έχει ήδη ανοίξει.

Οι εκλογές καταλήγουν σε αριθμούς. Μόνο που  οι αριθμοί στην πολιτική είναι συχνά κάτι άλλο, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα, από την ποσοτική τους διάσταση. Πάντα μιλάνε για μια ποιοτική μεταβολή, συχνά κρύβουν αυτό που δεν είναι ακόμη ορατό και σε λίγο θα φανεί.

Του Λευτέρη Κουσούλη, πολιτικού επιστήμονα

Νίκη και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, πτωτική δίνη του ΣΥΡΙΖΑ, εμφάνιση και καταγραφή «νέων» μικρών κομμάτων. Αν προσπεράσουμε τη «λεπτομέρεια» στην μεγάλη διαδρομή του φαινομένου των μικρών κομμάτων, αυτό που καθόρισε αυτόν τον εκλογικό κύκλο είναι η μη αναμενόμενη εκλογική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τέτοια έκταση και σε τέτοια επαναλαμβανόμενη ένταση, που διαμορφώνει μια συνολικά νέα συνθήκη. Αυτή η εξέλιξη δίνει άκοπη αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, προσθέτει μικρή δυναμική στο ΠΑΣΟΚ, τροφοδοτεί το κλίμα κατακερματισμού, επιτρέποντας σε μια παρόμοια ατμόσφαιρα να καταστεί δυνατή.

Οι εκλογικές συμπεριφορές διαμορφώνονται ακριβώς μέσα σε μια ατμόσφαιρα, σε ένα περιβάλλον πρόσφορο στην ενδυνάμωση ή την αποδυνάμωση μιας δέσμης ιδεών ή ενός πολιτικού χώρου. Κερδίζοντας η Νέα Δημοκρατία αυτό το μέτωπο στην προεκλογική περίοδο, επιταχύνθηκε η εκλογική υποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενισχύθηκε εύκολα η δική της εκλογική απήχηση.

Εκεί βρισκόμαστε. Και ξεκινούν τα βήματα στον μετεκλογικό πια χρόνο, που άρχισε να μετράει. Για την νέα Κυβέρνηση πρώτα. Τα προβλήματα μεγάλα και τα  περιθώρια προσχηματικού χειρισμού προεκλογικού τύπου δεν υπάρχουν πλέον. Η παρατήρηση της κυβερνητικής πράξης θα πάρει άλλο χαρακτήρα. Τα απαιτητικά ζητήματα πολλά. Αξιολόγηση στο κράτος, μεταρρυθμίσεις στον πυρήνα της γραφειοκρατίας, δημογραφικό και οι δύσκολες αποφάσεις που το συνοδεύουν, σύστημα υγείας, δικαιοσύνη, ασφάλεια στην καθημερινή ζωή και τόσα μικρά ή μεγάλα σημαντικά άλλα.

  • Στην πολιτική είναι αναγκαίοι οι αριθμοί, αλλά δεν αρκούν. Προϋπόθεση  είναι η πολιτική βούληση. Και αυτή όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται ένα ακόμη βήμα, μια δυνατότητα ακόμη, χρειάζεται το αναγκαίο πολιτικό θάρρος και το ψυχικό σθένος των πρωταγωνιστών να αντέξουν στην πολιτική δυσκολία και τον κίνδυνο που συνοδεύει κάθε αλλαγή. Ο χρόνος θα δείξει αν το προσωπικό που θα σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης μπορεί να σηκώσει και το βάρος της απειλούμενης πολιτικής φθοράς του.

Δίπλα το κενό της αντιπολίτευσης θα καταστήσει ευκολότερη τη συνθήκη. Λογικό είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, να στραφούν προς τον εαυτό τους. Η δική τους ανασυγκρότηση είναι προϋπόθεση άσκησης αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. Τα μικρά κόμματα θα επιδοθούν σε έναν πολιτικό ακτιβισμό, που θα εξαντλείται στις εντυπώσεις.

Ο μετεκλογικός χρόνος μοιάζει να έχει από τα πράγματα ανεμπόδιστα τεθεί στην διάθεση της νέας Κυβέρνησης. Έχει χρόνο. Αυτός ο χρόνος θα μας δείξει σύντομα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Όταν τελειώνουν οι εκλογές σύρεται και η αυλαία. 

Σχετικά Άρθρα