Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ: Δεν θα ανεχτούμε οποιονδήποτε φανταστικό συνδυασμό στελέχωσης ασθενοφόρων

 Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ: Δεν θα ανεχτούμε οποιονδήποτε φανταστικό συνδυασμό στελέχωσης ασθενοφόρων

Στα κάγκελα βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί μικτών πληρωμάτων του Κέντρου, με τη συμμετοχή του Στρατού και της Πυροσβεστικής. Οι εργαζόμενοι εξηγούν σε ανακοίνωσή τους σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος που δίνει το δικαίωμα μικτού πληρώματος, δηλαδή το πλήρωμα του ασθενοφόρου να μην περιλαμβάνει δύο εξειδικευμένους διασώστες, αλλά έναν επαγγελματία οδηγό και έναν υγειονομικό.

Παράλληλα, θα αποστείλουν τις επόμενες ημέρες επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία θα αναφέρουν όλα τα επιχειρήματα, αλλά και τις προτάσεις τους για τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, τα οποία όπως τονίζουν «δεν επιλύονται με σπασμωδικές κινήσεις αλλά με προγραμματισμό, σχεδιασμό για ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας».

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την ανακοίνωση για το περιστατικό θανάτου τουρίστριας στη Θάσο, εντύπωση τους προκάλεσε «πως γνωρίζει η Διοίκηση ότι ο τομέας Θάσου θα ενισχυθεί με προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, αφού ο πρωθυπουργός μια κουβέντα ανέφερε για το θέμα των μεικτών πληρωμάτων και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ:

«Δεν θα ανεχτούμε οποιονδήποτε φανταστικό συνδυασμό στελέχωσης ασθενοφόρων, πλην προσωπικού με την ειδικότητα Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου”

Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)

Μετά την δήλωση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό συμβούλιο για ‘’ίδρυση μικτών πληρωμάτων του Ε.Κ.Α.Β. ώστε να φτάνουν γρήγορα, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού από τις ένοπλες δυνάμεις και την πυροσβεστική υπηρεσία‘’, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω:

Αυτές οι ‘’καινοτόμες ιδέες‘’ που αφορούν το ΕΚΑΒ, ξεκίνησαν το 2016 με τον Νόμο 4368/16, Άρθρο 78 που ψηφίστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προέβλεπε:

“Στις περιοχές όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους ή που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη μεταφοράς ασθενών, δύναται: α) προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και β) προσωπικό των Ο.Τ.Α. να οδηγεί τα ασθενοφόρα που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, κατόπιν αιτήματος αυτού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

Το ως άνω προσωπικό πρέπει να διαθέτει επαγγελματική άδεια οδήγησης και να έχει εκπαιδευτεί ταχύρρυθμα σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται με συνοδεία υγειονομικού προσωπικού από το αντίστοιχο Κέντρο Υγείας.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για την εκπαίδευση της προηγούμενης παραγράφου θα ρυθμίζονται με εγκύκλιο του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Π.Σ. και τους αντίστοιχους Ο.Τ.Α..

Το περιεχόμενο των ως άνω διατάξεων δεν έχει εφαρμογή στη λειτουργία των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.”

Η τότε διοίκηση σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας (Υπουργοί: Ξανθός – Πολάκης) έστειλε στο επιστημονικό συμβούλιο του ΕΚΑΒ για γνωμοδότηση για να μπορεί σε τομείς που έχει ελλείψεις το ΕΚΑΒ, να στελεχώνεται ένα ασθενοφόρο μας με ένα διασώστη και ένα πυροσβέστη ή οδηγό ΟΤΑ και το επιστημονικό συμβούλιο με μια απαράδεκτη γνωμοδότηση απάντησε θετικά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της 25ης Απριλίου 2016 με οριακή πλειοψηφία 4-3 (ψήφισαν θετικά μόνο τα διορισμένα μέλη από την τότε κυβέρνηση ) πέρασε να ισχύει αυτό και στο ΕΚΑΒ.

Το Σωματείο Εργαζομένων τότε, μετά από συνάντηση με τα συνδικαλιστικά όργανα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με κοινή ανακοίνωση τους όπου αποδομούσαν το άρθρο 78 και την εφαρμογή του στο ΕΚΑΒ και αναδείκνυαν το απαράδεκτο και τους κινδύνους για την δημόσια υγεία αυτής της ‘’πρωτοπόρας ιδέας’’ κατάφεραν και πάγωσαν την εφαρμογή του σχετικού άρθρου.

Η κυβέρνηση πατώντας στο ν.4368 και σε κάποιες συμβουλές προς τον Πρωθυπουργό από κάποιον “ειδήμονα” που ως συνήθως δεν γνωρίζει τίποτα από την επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη και τον ρόλο του ΕΚΑΒ, προχώρησε σε μία δήλωση στην οποία θα απαντήσουμε εντός των προσεχών ημερών με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στην οποία θα αναφέρουμε όλα τα επιχειρήματα αλλά και τις προτάσεις μας για τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, που δεν επιλύονται με σπασμωδικές κινήσεις αλλά με προγραμματισμό, σχεδιασμό για ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας με την συμμετοχή και των εκπροσώπων των εργαζομένων που όχι μόνο γνωρίζουν όλα τα προβλήματα και τα αναδεικνύουν χρόνια τώρα αλλά έχουν και προτάσεις για να επιλυθούν αλλά και να διορθωθούν δυσλειτουργίες του ΕΚΑΒ.

Επίσης μας έκανε εντύπωση ότι βγήκε δελτίο τύπου από το ΕΚΑΒ για το συμβάν με τον πνιγμό της άτυχης τουρίστριας στην Θάσο, που εκτός των άλλων τονίζει: ‘’Θα πρέπει να αναφερθεί πως ο Τομέας ΕΚΑΒ Θάσου αποτελεί έναν εκ των Τομέων του ΕΚΑΒ στη χώρα, που όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από τη Κυβέρνηση, θα ενισχυθούν τις προσεχείς ημέρες με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων“. Αλήθεια πως γνωρίζει η Διοίκηση ότι ο τομέας Θάσου θα ενισχυθεί με προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων αφού ο πρωθυπουργός μια κουβέντα ανέφερε για το θέμα των μεικτών πληρωμάτων και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες;

Το Σωματείο Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. ήταν, είναι και θα είναι πάντα αντίθετο σε αυτού του τύπου μεθοδεύσεις και δεν θα ανεχτούμε οποιονδήποτε φανταστικό συνδυασμό στελέχωσης ασθενοφόρων, πλην προσωπικού με την ειδικότητα Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου. Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα μας μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο Ε.Κ.Α.Β. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό. Όλη αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς».

Σχετικά Άρθρα