Ερευνάται ο θάνατος της τουρίστριας στη Θάσο και η καθυστέρηση του ΕΚΑΒ – Ένα ασθενοφόρο στο νησί
Οι ελλείψεις και οι παθογένειες στο ΕΣΥ είναι πλέον έντονες και σε σταθερή βάση γίνονται γνωστά θλιβερά περιστατικά, όπως οι ιστορίες ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους ενώ περιμένουν το ασθενοφόρο. Στη «μαύρη» αυτή λίστα προστέθηκε την Τρίτη (27/6) ο θάνατος τουρίστριας στη Θάσο.
Η ακριβής αιτία καθώς και το κατά πόσο θα μπορούσε να σωθεί εάν το ασθενοφόρο είχε φτάσει νωρίτερα, διερευνώνται.
Το νησί της Θάσου, που αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο, έχει μόλις ένα ασθενοφόρο. Η γυναίκα από την Τσεχία όταν βγήκε από τη θάλασσα, κατέρρευσε και το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο 51′ μετά την κλήση.
Όλο αυτό το διάστημα άλλοι τουρίστες επιχείρησαν να της δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς, όταν έφτασε το ασθενοφόρο, οι διασώστες είδαν τη γυναίκα νεκρή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαφειρίου για το OPEN.
Από πλευράς του, ο Κώστας Τσιτσιλικάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Καβάλας, εξηγεί πως υπάρχει γενικά ένα ασθενοφόρο και σε άλλες περιπτώσεις, «ένα άλλο… μισό. Ένας διασώσης που με έναν γιατρό του Κέντρου Υγείας εξυπηρετούν δεύτερες περιπτώσεις, κάτι που δεν είναι το σωστό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» του OPEN, ήταν μία κυρία που έκανε μπάνιο και μόλις βγήκε κατέρρευσε. Το μοναδικό ασθενοφόρο που υπήρχε, εκείνη τη στιγμή διακόμιζε άλλο περιστατικό με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η καθυστέρηση. Δηλαδή «από περίπου την ίδια περιοχή που έγινε αυτό το συμβάν είχαμε κληθεί νωρίτερα να παραλάβουμε κάποιο παθολογικό περιστατικό».
«Με το που ενημερώθηκαν για την τουρίστρια, με το που παρέδωσαν το προηγούμενο, ξεκίνησαν αμέσως», πρόσθεσε ο ίδιος και γνωστοποίησε ότι πρόκειται για απόσταση 30-35 χλμ. που σημαίνει περίπου 25′.
«Η όλη καθυστέρηση προέκυψε φυσικά γιατί υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο», τόνισε.
12 εργαζόμενοι για όλα τα περιστατικά
Στη θέση δεν υπάρχει ούτε μηχανή διασωστών. Υπήρχε πριν τον κορονοϊό αλλά δεν μπορούσε να στελεχωθεί σε όλες τις βάρδιες, σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιλικάκη.
Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή υπηρετούν οκτώ διασώστες εκ των οποίων οι δύο είναι επικουρικό προσωπικό, οι δύο με μετακίνηση και οι τέσσερις μόνιμοι και υπάρχουν και τέσσερις εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας.
«Δηλαδή 12 εργαζόμενοι προσπαθούν καθημερινά να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες βάρδιες και να καλύψουν τα περιστατικά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ.
Τέλος, ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρόβλημα υπήρχε αλλά «κρύφτηκε κάτω από το χαλί» λόγω κορονοϊού και ήρθε ξανά στην επιφάνεια τώρα που επέστρεψαν οι τουρίστες.