Ζελένσκι: Ζητά πολιτική πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

 Ζελένσκι: Ζητά πολιτική πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την διατύπωση πολιτικής πρόσκλησης προς το Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τις εργασίες της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας. «Υπάρχει κάθε λόγος να απευθυνθεί πολιτική πρόσκληση στην Ουκρανία για να ενταχθεί στην Συμμαχία», έγραψε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο Telegram.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις για την ουκρανική ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά παραδέχεται επίσης ότι αυτό θα είναι αδύνατον να συμβεί όσο μαίνεται ο πόλεμος με την Ρωσία. Σήμερα είπε ότι το Κίεβο καταβάλλει κάθε προσπάθεια «ώστε οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Βίλνιους να έχουν πραγματική σημασία».

Ως εναλλακτική λύση, εφόσον η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από την Ατλαντική Συμμαχία προς το Κίεβο.

Σήμερα έγραψε ότι «υπάρχει πλήρης συμφωνία σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μέχρι την στιγμή της εισδοχής της» στο ΝΑΤΟ χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ρέζνικοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περιμένει πως το Κίεβο θα δεχθεί ένα καθαρό σήμα και ένα πλαίσιο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά την σύνοδο κορυφής του Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Σχετικά Άρθρα