Λήμνος κορυφή του παγόβουνου – Χωρίς γιατρούς οι Κυκλάδες εν μέσω τουριστικής περιόδου – Ικαρία με έναν αναισθησιολόγο
Ανησυχία και αβεβαιότητα προκαλούν οι ελλείψεις που διαπιστώνονται σε υγειονομικό προσωπικό στις μονάδες υγείας της νησιωτικής Ελλάδα. Οι καταγγελίες για υποστελέχωση υγειονομικών μονάδων παίρνουν το τελευταίο διάστημα μορφή χιονοστιβάδας. Τα τελευταία περιστατικά σε Λήμνο με έναν 15 χρονο να αναγκάζεται να διακομιστεί με έξοδα του πατέρα του (5.000 ευρώ για αεροκομιδή) στη Θεσσαλονίκη για να χειρουργηθεί εξαιτίας έλλειψης αναισθησιολόγων, αλλά και το τραγικό περιστατικό στη Κω που μια γυναίκα πέθανε σε καρότσα φορτηγού λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στα διαχρονικά προβλήματα που ολοένα και αυξάνονται στη νησιωτική χώρα.
Του Νίνου Νανούρη
Με την την αυλαία της τουριστικής περιόδου να έχει ανοίξει και χιλιάδες τουρίστες να αναμένεται να γεμίσουν για άλλο ένα καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, αναδεικνύονται ότι αρκετές μονάδες υγείας έχουν σημαντικά κενά από γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό. ”Κάθε χρόνο και χειρότερη είναι η κατάσταση στις υγειονομικές μονάδες στη χώρα”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος στο Libre, ενώ προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου.
- Αρκετές υγειονομικές μονάδες και νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις σύμφωνα με τον κύριο Γιαννάκο η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει αναισθησιολόγος ούτε για μια διασωλήνωση.
Το πρόβλημα στις ελλείψεις των υγειονομικών μονάδων στην νησιωτική χώρα εδράζει στα κίνητρα που δεν επαρκούν για να πείσουν τους υγειονομικούς να μετακινηθούν σε αυτές της περιοχές. ”Δεν αρκούν οι προκηρύξεις, γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα είναι άγονες”, εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι ”αν η πολιτεία δεν είναι ειλικρινής δεν δημιουργήσει κίνητρα, αν δεν αυξήσει τους μισθούς δεν πρόκειται οι υγειονομικές μονάδες των νησιών να καλυφτούν με προσωπικό”.
”Είναι γεγονός ότι πολλοί εξειδικευμένοι υγειονομικοί προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό καθώς οι αμοιβές είναι πολλαπλάσιες”.
Έλλειψη αναισθησιολόγων στη Λήμνο
Ο πρέοδρος της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε στο Libre για την έλλειψη αναισθησιολόγων στη Λήμνο συνδέοντας το με το περιστατικό αεροδιακομιδής ενός 15 χρονου στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτικό πτητικό μέσο. Η εύρεση δωρητή που κάλυψε το κόστος της μεταφοράς το οποίο στοίχιζε 5.000 ευρώ, έσωσε το 15χρονο που που υπέστη πνευμονική εμβολή, ”αν έμενε στο νοσοκομείο που δεν ερχόταν ο αναισθησιολόγος θα πέθαινε”, εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Σοβαρές ελλείψεις και στις Κυκλάδες
Τα προβλήματα ελλείψεων στις υγειονομικές μονάδες επεκτείνονται και στα νησιά των Κυκλάδων. Στη Σαντορίνη, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, παθολόγοι και μικροβιολόγοι.
Προβληματική η κατάσταση και στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων να αντιμετωπίζει προβλήματα στο καρδιολογικό και χειρουργικό, ενώ και στη Τήνο σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκου δεν υπάρχουν παθολόγοι.
”Δεν υπάρχει χειρουργός στην Ικαρία”
Στην Ικαρία δεν υπάρχει κανένας χειρουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος σε ολόκληρο το νησί.. Έχουμε μόνο έναν ακτινοδιαγνώστη ο οποίος παραιτήθηκε . Ακόμη λόγω παραίτησης του μοναδικού ακτινοδιαγνώστη στη περιοχή τις επόμενες μέρες, δεν θα υπάρχει κανένας να κάνει αξονικές τομογραφίες.
Ο κ. Γιαννάκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι τα νησιά έχουν μόνο ένα ασθενοφόρο, ενώ καταλήγει ότι ”όποιος αρρωσταίνει πρώτος προλαβαίνει, ειδάλλως πρέπει να μεταφερθεί με καρότσα φορτηγού ή με άλλο ιδιωτικό μέσο”.
Μετακινούν την μοναδική γιατρό στην Ικαρία
Την ίδια ώρα αντιδράσεις από τους κατοίκους της Ικαρίας έχει προκαλέσει η μετακίνηση της μοναδικής γιατρού στην περιοχή των Ραχών της Ικαρίας, στο κέντρο υγείας Ευδήλου.
H Σταματία Ζουμπουνέλη, η μοναδική γενική ιατρός, στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο των Ραχών ανέφερε στο Libre ότι παρέχεται από ιατρείο παρέχει ιατρική φροντίδα σε 2.500 ανθρώπους, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός τριπλασιάζεται.
- Το Πολυδύναμο Ιατρείο θα έπρεπε να έχει έναν γενικό ιατρό, έναν παιδίατρο, έναν νοσηλευτή και έναν βοηθό εργαστηρίου, παρόλαυτα έχει μόνο έναν γενικό γιατρό. Η τελευταία προκήρυξη αναφέρει χαρακτηριστικά έγινε το 2017, ενώ οι θέσεις παραμένουν κενές.
Η ίδια κάνει έκκληση για την απαραίτηση στελέχωση του κέντρου υγείας, ενώ προσθέτει ότι λόγω των δύσβατων δρόμων η απόσταση με το ασθενοφόφο από τις Ράχες μέχρι το νοσοκομείο απέχει μιάμιση ώρα. Ακόμη, αναφέρει στο Libre, ότι της ζητείται να κάνει πέντε μέρες εφημερία στο στο κέντρο υγείας Ευδήλου και 365 μέρες να εργάζεται, φτάνοντας την στο όριο των δυνατοτήτων της.
Οι κάτοικοι στις Ράχες αντιδρούν με την συγκεκριμένη κατάσταση που αφήνει το Πολυδύναμο ιατρείο ουσιαστικά γυμνό και προχωρούν σε κινητοποιήσεις, κάνοντας κατάληψη και στο χώρο του ιατρείου.