Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Το ποσοστό της κάλπης και η στάση του Τσίπρα

 Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Το ποσοστό της κάλπης και η στάση του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει ότι θα είναι παρών τη Δευτέρα των εκλογών. Η προεκλογική εκστρατεία κλείνει με το σαφές διακύβευμα της ισχυροποίησης όχι απλά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της αναδιάταξης του αντίπαλου πόλου απέναντι στη ΝΔ.Το ποσοστό της Κυριακής θα είναι και ο βατήρας των πρωτοβουλιών που θα πάρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστής ή διαμορφωτής των εξελίξεων.

Με μια αισιοδοξία που δεν την εξωτερικεύουν μετά το στραπάτσο της πρώτης κάλπης οι λίγες ώρες που απομένουν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης μοιάζουνε περισσότερο με μαρτύριο της σταγόνας για το αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατηθεί με την εντολή των πολιτών ως ο ισχυρός πόλος στη λεγόμενη κεντροαριστερά ή αν θα δώσει εντολή για μια σύγκρουση μέχρι εσχάτων με ένα σχεδόν ισοδύναμο αντίπαλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος από τη Δευτέρα όποια κι αν είναι η απόσταση που θα τους χωρίζει εκλογικά να συγχωρήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τη στάση τους κατά τη διάρκεια αυτής της διπλής εκλογικής περιόδου.

Η επίθεση στον εκπρόσωπο Τύπου και δεύτερο στο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη.

Η προεκλογική σύγκρουση είναι μόνο τα προεόρτια της αναμέτρησης που θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα αν επιβεβαιωθούν και οι προβλέψεις παντοδυναμίας Μητσοτάκη.

Το σκηνικό μάλιστα θα είναι ακόμη πιο βαρύ αν στην επόμενη Βουλή η εικόνα είναι μιας αντιπολίτευσης Βαβέλ που θα καθιστά απόλυτο κυρίαρχο τον κ. Μητσοτάκη που θα βλέπει από πολύ μεγάλη απόσταση τους πολιτικούς αντιπάλους.

Για αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να βάλει έντονα το δίλημμα της επιβίωσης του προοδευτικού χώρου με ισχυρή πολιτική έκφραση.

«Θα φέρουμε τον λαό και την προοδευτική Παράταξη ξανά στη διακυβέρνηση του τόπου» είπε χαρακτηριστικά στην κεντιρκή προεκλογική του ομιλία στο Σύνταγμα δείχνοντας σαφώς και τις προθέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έξω από το κόμμα συζητούν για την επόμενη ημέρα.

Στόχος των αντιπάλων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τους υποστηρικτές του σε βάση και κόμμα να υποστηρίζουν ότι στόχος των αντιπάλων είναι ο ίδιος ο πρόεδρος.

Ήδη πάντως όλες τις τάσεις τις διακατέχει μια μεγάλη αγωνία για την επόμενη ημέρα με άλλοτε εσωκομματικούς αντιπάλους μετά και την ήττα της 21ης Μαΐου να ξανασκέφτονται πιο σοβαρά τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα με το ερώτημα να αποκτά και υπαρξιακά χαρακτηριστικά και για τους ίδιους.

Το μαχαίρι το κρατά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει την Κυριακή θα καθορίσει και το χρόνο και τον τρόπο που θα κινηθεί συντεταγμένα το κόμμα με αφετηρία την αποτίμηση του αποτελέσματος.

Από τις εως τώρα κινήσεις του κ. Τσίπρα το πλεον ασφαλές συμπέρασμα είναι ο ίδιος δεν έχει πλεον σκοπό να εγκαταλείψει ακόμη κι αν οι αντίπαλοί του επιμένουν να μετρούν τις διαδοχικές του ήττες από την άνοιξη του 19.

Η δήλωσή του πάντως με την οποία δεν εξαίρεσε ούτε και τον εαυτό του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει χθες και σε πρόσωπα και σε εκφορά του λόγου» μόνο ως ηχηρό παρών μπορεί να εκληφθεί εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα