Τσίπρας: Στο πρόγραμμα της ΝΔ προς την Κομισιόν δεν περιλαμβάνεται καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες

 Τσίπρας: Στο πρόγραμμα της ΝΔ προς την Κομισιόν δεν περιλαμβάνεται καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες

“Tο πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό το οποίο κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όχι πολύ καιρό πριν, δυο μήνες πριν, τέλη Απριλίου το κατέθεσε, όπου δεν συμπεριλαμβάνεται σχεδόν καμία από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Kontra24. Ασκώντας σφοδρή κριτική επισήμανε πως το πρόγραμμα της ΝΔ και οι υποσχέσεις της για μια σειρά ζητημάτων, όπως το ΕΣΥ, τα σχολεία, την αύξηση των δημοσίων δαπανών, τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο “είναι στον αέρα, ακοστολόγητα και προφανώς δεν θα υλοποιηθούν“.

Δεν έχουν καταθέσει τίποτα στο Μεσοπρόθεσμο. Κανένα μέτρο. Και βγαίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και λέει τα έχουμε κοστολογημένα, κατατεθειμένα όλα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ο κ. Σκυλακάκης λέει, όχι, τίποτα δεν καταθέσαμε. Ένας από τους δύο λέει ψέματα. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ “λέει πράγματα που δεν θα κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σκοπό να κάνει” όπως αυτά που “φανέρωσε ο κ. Πνευματικός με όλα όσα είπε για το σχέδιο για την Υγεία. Ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, συρρίκνωση δαπανών και ακόμα και διαλογή ασθενών, διότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις ακριβές θεραπείες”.

“Φανταστείτε να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο οποίος είχε ένα πρόγραμμα προεκλογικό και έβγαινε στον ελληνικό λαό και έλεγε θα κάνω αυτό, θα κάνω αυτό, θα κάνω αυτό και να μην είχε εντάξει το πρόγραμμά του αυτό στις δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους και να έβγαινε κορυφαίος υπουργός του και να έλεγε δεν τα είπαμε έξω. Φανταστείτε. Και να διέψευδε αυτά που έλεγα εγώ, γιατί ο κ. Μητσοτάκης βγήκε και είπε το πρόγραμμά μας είναι πλήρως κοστολογημένο, διότι το έχουμε καταθέσει στο Μεσοπρόθεσμο. Και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός λέει, όχι, δεν το καταθέσαμε. Άρα είναι στον αέρα και ακοστολόγητο. Εάν αυτό γινόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, φανταστείτε πόσοι συνάδελφοί σας θα ξεκινάγανε όλα τα δελτία των ειδήσεων με αυτή την είδηση. Αλλά αυτό δεν υπάρχει ως είδηση. Άρα λοιπόν μη ρίχνουμε την ευθύνη μονάχα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν συζητάμε προγραμματικά. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνολική ομερτά σε όλο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα, προκειμένου να μη συζητηθούν τα κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα”, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τις αντιφάσεις στους κόλπους της ΝΔ.

Σχετικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου σημείωσε πως “αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κόμμα το οποίο, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του Μάη, διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση και έχει τις περισσότερες πιθανότητες, δεν το κρύβω, αν και θα κάνουμε κάθε τι προκειμένου να ανατρέψουμε αυτή τη διαφορά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο” και αναρωτήθηκε “πώς θα μπορέσει, εάν εκλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο, να δικαιολογήσει αυτή την απάτη που διεξαγάγει τούτες τις ώρες στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, διότι δεν τελειώνει ο χρόνος της ζωής μας στις 25 του Ιούνη. Θα υπάρξει και η επόμενη μέρα. Και θα είναι πολύ δύσκολη εάν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, διότι θα βρεθεί μπροστά με τις απατηλές του υποσχέσεις”.

Όσον αφορά τις δεσμεύσεις της ΝΔ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για υποσχέσεις “φούσκα”, φέρνοντας στην επιφάνεια δύο ακόμα περιστατικά που όπως είπε, “δείχνουν την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

“Η λέξη ‘απάτη’ τελικά είναι λίγη μπροστά σε αυτό που συμβαίνει, βρισκόμαστε σε μια πραγματικότητα πλήρους διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι σε κατάρρευση. Πριν από δυο εβδομάδες μπήκε στη δημόσια συζήτηση προεκλογικά το θέμα της Υγείας από τρία περιστατικά που συνέπεσαν το ένα μετά το άλλο. Τον άδικο θάνατο μιας 63χρονης πάνω σε μια καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω, επειδή δεν ήρθε το ΕΚΑΒ. Τον άδικο θάνατο μιας εγκύου 19χρονης στη Νέα Μάκρη, επειδή δεν πήγε το ΕΚΑΒ. Και τον άδικο θάνατο μιας τουρίστριας στη Χαλκιδική, επειδή δεν πήγε το ΕΚΑΒ. Σήμερα έχουμε επίσης -τυγχάνει σήμερα που είμαι εγώ εδώ- από το πρωί δυο επίσης περιστατικά που δείχνουν την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ένα νέο παιδί στη Θεσσαλονίκη. Ένα παιδί έφηβος στη Θεσσαλονίκη με χτύπημα στο κεφάλι, στο αυτί, έψαχνε επί 3 ώρες αξονικό τομογράφο και πήγαινε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνει μια αξονική. Και την ίδια ώρα στο ΚΑΤ, καλή ώρα το νοσοκομείο που είναι διευθυντής της Γ’ Κλινικής, εάν δεν κάνω λάθος, ο κ. Πνευματικός, είχαμε την είσοδο με το αυτοκίνητο. Μπούκαρε ένα αυτοκίνητο στα εξωτερικά ιατρεία, διότι δεν υπήρχε τραυματιοφορέας και ο άνθρωπος αγανάκτησε και μπούκαρε, έσπασε τις πόρτες με το αυτοκίνητο, μπήκε μέσα προκειμένου να μεταφέρει τον άνθρωπό του ο οποίος έχρηζε άμεσης βοήθειας.

Αυτή είναι η εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αυτή η εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξέρετε, δεν είναι από λάθος. Είναι από επιλογή”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν σε συνθήκες μνημονίων “εντάξαμε 2.500.000 ανασφάλιστους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και κρατήσαμε, επαναλαμβάνω, όρθια τα νοσοκομεία με προσλήψεις. Όσο μπορούσαμε. Τα κρατήσαμε όρθια. Και ήρθαν αυτοί μετά τα μνημόνια, χωρίς μνημόνια, χωρίς πίεση με τη δυνατότητα να δαπανήσουν 60 δισ., ακριβώς επειδή είχαμε πανδημία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τους έδωσε τη δυνατότητα να δαπανήσουν για να ενισχύσουν την Υγεία. Και τι κάνανε; Αφήσανε τα νοσοκομεία να καταρρεύσουν. Εμείς προσελάβαμε με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας 300 μόνιμους διασώστες στο ΕΚΑΒ και φέραμε 143 νέα ασθενοφόρα. Και αυτοί, τέσσερα χρόνια τώρα, δεν κάνανε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη και είχαμε 560 αποχωρήσεις στο ΕΚΑΒ διασωστών. Γι’ αυτό δεν έχουμε ασθενοφόρα σήμερα. Επί μνημονίων και επί των ημερών μας κυκλοφορούσαν 84 ασθενοφόρα με πλήρες πλήρωμα στην Αττική και σήμερα κυκλοφορούν 52. Αυτή είναι η εικόνα. Δεν είχανε τη δημοσιονομική δυνατότητα να κάνουν 600 προσλήψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ; Προφανώς και την είχανε. Επιλέξανε να κάνουν προσλήψεις αστυνομικών στα πανεπιστήμια. Προσέλαβαν 1.000 και δεν είχανε τι να τους κάνουν”.

Σχετικά με τις αιτιάσεις της ΝΔ περί ακοστολόγητου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι “έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα. Απολύτως κοστολογημένο. Κοστίζει λιγότερο από 5,5 δισ. το πρώτο έτος” σημειώνοντας ότι όλοι “ξέρουμε ότι η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στον χαμηλότερο συντελεστή θα έχει ένα κόστος 1,5 δισ., δεν μπορεί να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι κάνει 4. Δεν γίνεται. Είπα λοιπόν αμέσως μετά, πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής να κοστολογήσουμε και το δικό μας πρόγραμμα και το δικό σας πρόγραμμα. Και όταν έκανα αυτή τη ρελάνς, αμέσως είπανε, όχι, δεν πάμε, εσείς να πάτε”.

Έχοντας πια μπει στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας, έκανε λόγο για μια δύσκολη μάχη με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών και απευθυνόμενος σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους είπε ότι “η ψήφος τους έχει αξία αυτή την Κυριακή. Έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, ίσως, σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο, από την αξία που είχε στην κάλπη της απλής αναλογικής. Διότι η κάλπη της απλής αναλογικής δεν έβγαζε κυβέρνηση, όλοι το ξέραμε αυτό. Διαμόρφωνε συσχετισμούς. Η κάλπη αυτή βγάζει κυβέρνηση και διαμορφώνει τους όρους που θα παιχτεί το παιχνίδι στη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν αν θα είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί. Και εξίσου πολύ μεγάλη σημασία, αν η κυβέρνηση αυτή θα είναι καθεστώς ανεξέλεγκτο την επόμενη μέρα ή θα υπάρχει ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να αποτρέψει αυτές τις αντιλαϊκές, αντικοινωνικές, αντιδημοκρατικές πολιτικές συμπεριφορές”.

Παρομοίασε δε τον Μητσοτάκη με τον Όρμπαν σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει απλώς να κερδίσει τις εκλογές αλλά να φτιάξει δικό του καθεστώς: “Αυτό που με τρομάζει και νομίζω ότι πρέπει να τρομάξει κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια Δημοκρατία τύπου Ουγγαρίας, τύπου Όρμπαν. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι δεν θέλει απλά να κερδίσει τις εκλογές, θέλει να φτιάξει το δικό του καθεστώς. Δεν θέλει να είναι απλά πρωθυπουργός, θέλει να είναι ένας ανεξέλεγκτος ηγεμόνας. Έχει καταφέρει την προηγούμενη τετραετία να έχει την παγκόσμια κατάταξη νούμερο 108 τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, με δικές του πρωτοβουλίες το κατάφερε αυτό. Δηλαδή να έχει μια σχεδόν ελεγχόμενη ενημέρωση. Υπάρχουν προφανώς και χαραμάδες, αλίμονο. Αλλά έχει καταφέρει να ελέγξει μεγάλο μέρος της ενημέρωσης και της πληροφόρησης των πολιτών”.

Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της Δυτικής Θράκης και το έγγραφο της ΕΥΠ με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για “άθλια παγίδευση” και μάλιστα με “έναν ερασιτεχνικό τρόπο. Και δείχνει την ανευθυνότητά του στη διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Διότι έχουν περάσει πάρα πολλές κυβερνήσεις στη χώρα από το ’74 και μετά και καμία δεν έπαιξε τόσο χυδαία με ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα όπως αυτό της Θράκης.

Και καμία άλλη κυβέρνηση και κανείς άλλος πρωθυπουργός της Δεξιάς, θα πω εγώ, όχι της προοδευτικής Παράταξης, δεν αξιοποίησε και δεν εργαλειοποίησε τόσο χυδαία την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Την προηγούμενη τετραετία για να ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του ακόμα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα για να παγιδεύσει εμένα, τον πολιτικό του αντίπαλο, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στην αρένα την προεκλογική, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως της Θράκης. Αλλά τόσο ερασιτεχνικά το έκανε, που μου έστειλε ένα παλιόχαρτο στο οποίο είχε αναφορά στον ίδιο τον βουλευτή του, τον υποψήφιο βουλευτή του. Και θέλω να πω και να σας θυμίσω, κυρία Γιάμαλη, ότι ο προηγούμενος που ζήτησε δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές, από τους τέσσερις που εκλέγονται στη Θράκη, ξέρετε ποιος ήταν; Ήταν ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος και το κάνανε μέσα στη Βουλή και ομόθυμα απάντησαν τότε όλα τα κόμματα -και η ΝΔ- ότι αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, ότι δεν μπορείς από Έλληνες πολίτες οι οποίοι ορκίζονται να υπηρετούν το Σύνταγμα και την πατρίδα, να τους ζητάς δηλώσεις μετάνοιας και εθνικοφροσύνης. Και μάλιστα τότε είχαν υποστεί και πρόστιμο από τη Βουλή υπό την προεδρία του Νίκου Βούτση. Ο επόμενος που το ζητάει είναι ο κ. Μητσοτάκης”.

Πρόσθεσε τέλος, πως “αυτή τη στιγμή ήδη στην Άγκυρα τρίβει τα χέρια του κάποιος με αυτή την εξέλιξη. Διότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη μουσουλμανική μειονότητα με όρους εκφοβισμού, με όρους εκβιασμού, με όρους πίεσης, διότι αυτό θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Η μουσουλμανική μειονότητα πρέπει να αισθανθεί ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα ισονομία και ισοπολιτεία και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε και να μειώσουμε την επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας. Αυτός είναι ο δρόμος”.

Σχετικά Άρθρα