Εξελίξεις στην εξαφάνιση του Titan: Βρέθηκαν συντρίμμια του υποβρυχίου κοντά στην περιοχή έρευνας – Μπορεί να υπήρξε “στιγμιαία ενδόρρηξη”

 Εξελίξεις στην εξαφάνιση του Titan: Βρέθηκαν συντρίμμια του υποβρυχίου κοντά στην περιοχή έρευνας – Μπορεί να υπήρξε “στιγμιαία ενδόρρηξη”

Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής καταγράφηκε στις δραματικές έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Τitan που αγνοείται από τις αρχές της εβδομάδας στον βυθό του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, η αμερικανική ακτοφυλακή αναφέρει ότι ένα πεδίο συντριμμιών ανακαλύφθηκε από τηλεχειριζόμενο όχημα κοντά στην περιοχή έρευνας για το υποβρύχιο. Οι αρχές «αξιολογούν τις πληροφορίες», ανέφεραν αξιωματούχοι στο Twitter. Πάντως δεν είναι σαφές αν το πεδίο αυτό των συντριμμιών συνδέεται με το εξαφανισμένο υποβρύχιο. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να διεξαχθεί συνέντευξη Τύπου όπου η ακτοφυλακή θα προχωρήσει σε ενημέρωση.

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν ανήκουν στο Titan

Από το «πλαίσιο προσγείωσης» και το «πίσω κάλυμμα» του υποβρυχίου Titan προέρχονται τα συντρίμμια που βρέθηκαν κοντά στο σημείο που εξαφανίστηκε το βαθυσκάφος, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Sky News.

Ο ειδικός διάσωσης David Mearns δήλωσε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν κατά την έρευνα για το Titan ήταν «κομμάτι του πίσω τμήματός του».

Ο Mearns ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα αντισυμβατικό υποβρύχιο, αυτό το πίσω κάλυμμα είναι το μυτερό άκρο του και το πλαίσιο προσγείωσης είναι το μικρό πλαίσιο πάνω στο οποίο φαίνεται να κάθεται».

Titan: Αυτά είναι τα 2 τμήματα από τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν

Δύο κομμάτια του υποβρυχίου Titan βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας για τους πέντε αγνοούμενους επιβαίνοντες κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Πρόκειται για το πλαίσιο προσγείωσης και το πίσω κάλυμμα του υποβρυχίου. Ο David Mearns, ένας εμπειρογνώμονας διάσωσης επιβεβαίωσε ότι δύο κρίσιμα μέρη του υποβρυχίου έχουν εντοπιστεί, αλλά όχι ακόμη το κύτος.

Ο Mearns ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα αντισυμβατικό υποβρύχιο, αυτό το πίσω κάλυμμα είναι το μυτερό άκρο του και το πλαίσιο προσγείωσης είναι το μικρό πλαίσιο πάνω στο οποίο φαίνεται να κάθεται».

«Ένα πεδίο συντριμμιών συνεπάγεται διάσπαση του υποβρυχίου… αυτό δείχνει πραγματικά ποιο είναι το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι μια καταστροφική αποτυχία και γενικά εσωτερική κατάρρευση», τόνισε ο ειδικός.

Το BBC έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράφημα όπου δείχνει ποια είναι αυτά τα δύο τμήματα του υποβρυχίου που βρέθηκαν από το καναδικό Horizon Arctric.

Στην εικόνα βλέπουμε πού ακριβώς βρίσκονται το πλαίσιο προσγείωσης και το πίσω κάλυμμα στο υποβρύχιο Titan.

titan1.webp

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι βρέθηκαν συντρίμμια του υποβρυχίου χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 (τοπική ώρα – 22:00 ώρα Ελλάδας).

Ακαριαίος θάνατος το επικρατέστερο σενάριο των 5 επιβατών στο Titan

Ο θάνατός τους φαίνεται πώς ήταν ακαριαίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. «Η μόνη σωτήρια χάρη είναι ότι ο θάνατος θα ήταν άμεσος, κυριολεκτικά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και οι άνδρες δεν θα είχαν ιδέα τι συνέβαινε», δήλωσε στο Skynews, ο David Mearns.

OceanGate: Μπορεί να υπήρξε “στιγμιαία ενδόρρηξη”

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Guillermo Söhnlein, ο άνθρωπος που ίδρυσε την OceanGate μαζί με τον αγνοούμενο πιλότο του υποβρύχιου σκάφους Στόκτον Ρας, ανέφερε ότι μπορεί να υπήρξε “στιγμιαία ενδόρρηξη” του σκάφους.

“Ξέρω ότι το πρωτόκολλο μας για χαμένες επικοινωνίες είναι ο πιλότος να βγάλει στην επιφάνεια το υποβρύχιο. Από την αρχή πάντα πίστευα ότι αυτό θα έκανε πιθανότατα ο Στόκτον. Σε αυτή την περίπτωση καθίσταται πολύ δύσκολο να βρεθεί το υποβρύχιο, επειδή το πλοίο επιφανείας δεν θα ήξερε ότι αναδύεται και δεν θα ήξερε πού να ψάξει”, δήλωσε αρχικά ο Söhnlein.

Και πρόσθεσε λέγοντας τα εξής: “Ο μεγαλύτερος φόβος μου κατά τη διάρκεια όλου αυτού του πράγματος βλέποντας τις επιχειρήσεις να εξελίσσονται είναι ότι επιπλέουν στην επιφάνεια και είναι απλά πολύ δύσκολο να βρεθούν”.

Είπε ότι υπάρχει η πιθανότητα να έχει συμβεί μια καταστροφή.

“Αυτό που ξέρω είναι ότι ανεξάρτητα από το υποβρύχιο, όταν λειτουργείς σε βάθος η πίεση είναι τόσο μεγάλη σε κάθε υποβρύχιο που αν υπάρξει βλάβη θα επέλθει στιγμιαία ενδόρρηξη. Αν αυτό συνέβη, αυτό θα είχε συμβεί πριν από τέσσερις ημέρες”, δήλωσε.

Επιβεβαίωσε το πεδίο συντριμμιών η εταιρεία Pelagic Research Services

Ένας εκπρόσωπος της Pelagic Research Services επιβεβαίωσε στο CNN ότι το τηλεκατευθυνόμενο όχημά της, το οποίο ήταν το πρώτο που διεξήγαγε έρευνα για το εξαφανισμένο υποβρύχιο στον πυθμένα της θάλασσας, βρήκε το πεδίο των συντριμμιών.

Αυτό είναι το βαθυσκάφος Odysseus 6k που βρήκε τα συντρίμμια

Ο Οδυσσέας (Odysseus) 6k είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) που μπορεί να βυθιστεί σε βάθη 6.000 μέτρων. Το όχημα, το οποίο λειτουργεί από την Pelagic Research Services με έδρα την Καλιφόρνια, είναι εξοπλισμένο με δύο υδραυλικούς βραχίονες.

Το ROV μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με ένα «ανυψωτικό εξάρτημα», αν και δεν έχει σχεδιαστεί για να σηκώνει τίποτα τόσο βαρύ όσο ο Τιτάνας των 21.000 λίβρες. Το PRS φέρεται να έστειλε το Odysseus μαζί με μια ομάδα προσωπικού για να το χειριστεί. 

Ως «εύκολα μεταφερόμενο, εξαιρετικά ικανό και εξαιρετικά προσιτό», το Odysseus έχει μήκος 98 ίντσες, ύψος 88 ίντσες και βάρος 5.550 λίβρες. Διαθέτει τέσσερις προωθητήρες προς τα εμπρός και τρεις για κάθετη κίνηση. Το Odysseus διαθέτει κάμερα 4K και πολλές άλλες κάμερες και εργαλεία φωτισμού για παρακολούθηση και καταγραφή.

Σημειώνεται πως στις έρευνες συνδράμει κι ένα τηλεκατευθυνόμενο μηχάνημα το οποίο «έφτασε στον πυθμένα της θάλασσας» και άρχισε να αναζητά το υποβρύχιο, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή. «Το καναδικό σκάφος Horizon Arctic έχει αναπτύξει ένα ROV που έφτασε στον πυθμένα της θάλασσας και άρχισε την έρευνά του για το χαμένο υποβρύχιο», έγραψε στο Twitter η αμερικανική ακτοφυλακή.

Οι έρευνες για το υποβρύχιο συνεχίζονται, ενώ το οξυγόνο εντός αυτού φέρεται να έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η παροχή οξυγόνου θα σταματούσε λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, η ακριβής κατάσταση στο σκάφος είναι άγνωστη και οι ειδικοί έχουν πει ότι οι προβλέψεις σχετικά με τις προμήθειες είναι «ανακριβείς» αναφορικά με τους επιβαίνοντες στο «Titan».

Σχετικά Άρθρα