Καντάφι: Στο νοσοκομείο 47χρονος γιος του μετά από απεργία πείνας

 Καντάφι: Στο νοσοκομείο 47χρονος γιος του μετά από απεργία πείνας

Ένας γιος του Μουάμαρ Καντάφι μπήκε σε νοσοκομείο του Λιβάνου μετά από απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, διαμαρτυρόμενος που παραμένει φυλακισμένος από το 2015 χωρίς να έχει δικαστεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου. Ο Χάνιμπαλ Καντάφι κρατείται στον Λίβανο από τότε που ένας εισαγγελέας απήγγειλε εις βάρος του κατηγορίες για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την τύχη του ιμάμη Μούσα αλ-Σαντρ, ενός Λιβανέζου σιίτη ιερωμένου που εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στη Λιβύη το 1978.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του να προχωρήσει σε απεργία πείνας νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Χάνιμπαλ Καντάφι – ο οποίος ήταν δύο ετών την εποχή της εξαφάνισης του Σαντρ – δηλώνει θύμα αδικίας και υποστηρίζει ότι κατηγορείται για κάτι που ο ίδιος δεν έχει κάνει.

Οι σιίτες του Λιβάνου θεωρούν για χρόνια το καθεστώς Καντάφι, που ανατράπηκε το 2011, υπεύθυνο για την εξαφάνιση του Σαντρ, λέγοντας ότι η Λιβύη τον απήγαγε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη χώρα αυτή.

Ο Χάνιμπαλ Καντάφι μεταφέρθηκε χθες Τετάρτη σε νοσοκομείο από τις εγκαταστάσεις όπου κρατείται, αφού θεωρήθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του παρουσίαζε επιδείνωση, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάμ Μαουλάουι.

Ο Ριμ αλ Νταμπρί, ένας εκπρόσωπος του Χάνιμπαλ Καντάφι, είπε ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται. Σημειώνοντας την πολύ νεαρή του ηλικία την εποχή της εξαφάνισης του Σαντρ, τόνισε ότι ο Χάνιμπαλ Καντάφι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και τον χαρακτήρισε «πολιτικό όμηρο για μη δηλωμένους λόγους».

Ο Χάνιμπαλ Καντάφι έφυγε από τη Λιβύη το 2011 καθώς μαινόταν εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του πατέρα του, φτάνοντας τελικά στη Συρία. Από εκεί ο Νταμπρί είπε ότι ο Χάνιμπαλ Καντάφι απήχθη και μεταφέρθηκε στον Λίβανο το 2015.

Ο Μουάμαρ Καντάφι πιάστηκε και δολοφονήθηκε από αντάρτες το 2011.

Ο Σαντρ, για τον οποίο η Λιβύη ανέφερε ότι αποχώρησε από τη χώρα με ασφάλεια, πιστεύεται ευρέως ότι δολοφονήθηκε αφού συνελήφθη.

Ο Σαντρ ήταν ιδρυτής του σιιτικού Κινήματος Αμάλ, το οποίο μαζί με τη Χεζμπολάχ κυριαρχεί στη πολιτική σκηνή των σιιτών του Λιβάνου.

Σχετικά Άρθρα