Τιτανικός: Ενημέρωση από ΗΠΑ και νέες πληροφορίες για το υποβρύχιο – “Ακούμε ήχους αλλά δεν ξέρουμε την προέλευση” – Πόσο οξυγόνο έχουν

 Τιτανικός: Ενημέρωση από ΗΠΑ και νέες πληροφορίες για το υποβρύχιο – “Ακούμε ήχους αλλά δεν ξέρουμε την προέλευση” – Πόσο οξυγόνο έχουν

Για τρίτη ημέρα αγνοείται το υποβρύχιο Titan, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Κυριακή (18/06) ενώ κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού με πέντε επιβαίνοντες και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού του με τη συνδρομή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γαλλίας. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ δόθηκαν οι νεότερες πληροφορίες για το στάδιο που βρίσκονται οι έρευνες, μετά και τους υποθαλάσσιους ήχους που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών και κατέγραψαν καναδικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε συνέντευξη Τύπου της ακτοφυλακής όπου επιβεβαίωσαν πως ακούγονται ήχοι από την περιοχή όπου αναζητούν το υποβρύχιο, ωστόσο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ακόμη ότι οι εν λόγω ήχοι προέρχονται από αυτό.

Ο επικεφαλής της ακτοφυλακής απέρριψε τις πληροφορίες πως προέρχονται σίγουρα από το υποβρύχιο. Εμφανίζονται βέβαιοι ωστόσο, στο ότι ψάχνουν στην σωστή περιοχή για το αγνοούμενο σκάφος με τα πέντε μέλη.

«Ξέρουμε από ποια περιοχή προέρχονται οι ήχοι, αλλά όχι τι ήχοι είναι ακριβώς. Ακόμη ψάχνουμε το υποβρύχιο. Ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει, αλλά δεν έχουν βγάλει ακριβή συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Σε ερώτηση για το οξυγόνο και πόσο μπορεί να έχουν ακόμη, δεν ήταν ξεκάθαρος. «Το οξυγόνο και το πόσο έχουν ακόμη είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη το ψάχνουμε. Οι δύτες μας είναι στα 4.000 μέτρα» απάντησε χωρίς να δώσει χρονικό όριο.

«Είδαμε ένα αντικείμενο, δεν ήταν αυτό που ψάχναμε. Εχουν ακουστεί χθες διάφοροι ήχοι, αλλά βγήκαν κάποια βιαστικά συμπεράσματα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Δεν ξέρουμε τι ήχοι είναι και το ψάχνουμε ακόμη. Ακούστηκαν και σήμερα απ’ ότι ενημερώθηκα» είπε άλλο μέλος της ακτοφυλακής στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν πολλοί σένσορες που επεξεργάζονται όσα δεδομένα συλλέγουν. Οι θόρυβοι είναι ήχοι από χτυπήματα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι είδους χτυπήματα είναι αυτά. Από την εμπειρία μου λέω πως υπάρχουν διάφοροι ήχοι στον βυθό και μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Το μόνο σίγουρο ότι ψάχνουμε στην σωστή περιοχή για το υποβρύχιο. Υπάρχουν αντικείμενα που βρίσκονται στον βυθό, αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται» συμπλήρωσε.

Έχουν λιγότερο από 20 ώρες οξυγόνου

Μιλώντας νωρίτερα στο BBC, ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι επιβάτες του υποβρυχίου μπορεί να έχουν λιγότερες από 20 ώρες. Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πόσο χρόνο έχουν, εξαιτίας διάφορων παραγόντων.

«Ένας από τους παράγοντες που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για το πόσο οξυγόνο έχει απομείνει είναι ότι δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό κατανάλωσης ανά επιβάτη στο υποβρύχιο», δήλωσε.

Ο Μόγκερ αναφέρει ότι η ομάδα έρευνας λειτουργεί με την υπόθεση ότι έχουν περίπου 20 ώρες ακόμη για να εντοπίσουν και να διασώσουν το υποβρύχιο, δηλαδή μέχρι περίπου αύριο το πρωί.

Οι ήχοι χτυπημάτων αναπτέρωσαν τις ελπίδες, καθώς οι ομάδες διάσωσης ανέφεραν «πιθανά σημάδια ζωής». Ένα καναδικό αεροσκάφος, που μετέχει στην τεράστια επιχείρηση εντοπισμού των αγνοούμενων τουριστών, συνέλαβε «ήχους χτυπημάτων» ανά μισή ώρα στην περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του υποβρυχίου, ανέφερε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Στο αγνοούμενο υποβρύχιο βρίσκεται ένας συνταξιούχος Γάλλος δύτης, ο οποίος πιθανότατα γνωρίζει ότι το πρωτόκολλο ειδοποιήσεις είναι να χτυπάνε για τρία λεπτά κάθε μισή ώρα.

Οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν τη θέση των ήχων χρησιμοποιώντας μια σειρά από σημαδούρες εφοδιασμένες με μικρόφωνα, προκειμένου να περιορίσουν την περιοχή αναζήτησης. Το επόμενο βήμα είναι να κατεβάσουν ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) για να εντοπίσουν το υποβρύχιο χρησιμοποιώντας σόναρ και κάμερες.

Εάν βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας, οι πιθανότητες είναι ότι το υποβρύχιο έχει παγιδευτεί, ενδεχομένως από συντρίμμια του Τιτανικού. Το ROV έχει κάποια ικανότητα να μετακινεί τα συντρίμμια χρησιμοποιώντας ρομποτικούς βραχίονες. Αλλά η πιθανότητα επιτυχίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της εμπλοκής και τον προσανατολισμό του Τιτάνα.

Εικόνα από τις έρευνες

Τρία πλοία έφτασαν το πρωί της Τετάρτης (21/06) για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αναζήτησης του εξαφανισμένου υποβρυχίου σύμφωνα με tweet από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Ένα από τα σκάφη – το John Cabot – έχει «ικανότητες σόναρ πλευρικής σάρωσης» και συνοδεύει το Skandi Vinland και το Atlantic Merlin κατά την έρευνα, δήλωσε η USCG.

Σχετικά Άρθρα