Μητσοτάκης: Θα πω στον Ερντογάν πως δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις – Καμία ανησυχία για τον τουρισμό – Η μείωση του ΦΠΑ δεν ρίχνει τις τιμές

 Μητσοτάκης: Θα πω στον Ερντογάν πως δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις – Καμία ανησυχία για τον τουρισμό – Η μείωση του ΦΠΑ δεν ρίχνει τις τιμές

Για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης σε περίπτωση που κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, τις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και τις οικονομικές εξαγγελίες που θα υλοποιηθούν, μίλησε πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως το αποτέλεσμα των περασμένων εκλογών έδειξε πως οι πολίτες κατάλαβαν πως η ΝΔ μπορεί να διαχειριστεί, να στηρίξει την οικονομία αλλά και να κάνει πράξη όσα έχει υποσχεθεί, όπως συνέβη και την περασμένη τετραετία.

Αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία τόνισε πως θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις στα εσωτερικά της με αναφορά συγκεκριμένα στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως το Τουρκικό Προξενείο ξέφυγε αυτή τη φορά με τους δύο υποψηφίους οι οποίοι δεν έκαναν κάτι απλό «δεν είπαν πως είναι μέλη τους μουσουλμανικής μειονότητας».

Για το ναυάγιο στην Πύλο και τη Ροδόπη σε σχέση με τις αντιδράσεις της Τουρκίας: Δεν ήμασταν εμείς που επιρρίψαμε ευθύνες στο Λιμενικό, το έκανε ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα επιχειρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Άγκυρα. Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στηρίζουν τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Δεν ήμασταν εμείς που αναδείξαμε το ζήτημα της Ροδόπης. Η οικογένειά μου έδωσε αγώνες για την ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη. Ανεξάρτητα τι θα ψηφίσει η μειονότητα, εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική μας. Ξεδιάντροπη η στήριξη που παρείχε σε δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Είπα να το κλείσουμε το θέμα, να υποστηρίξουν πως είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι έγραφε το έγγραφο της ΕΥΠ. Ο υποψήφιος της ΝΔ αποσύρθηκε με προσωπική του απόφαση. Επέμεινα γιατί ήθελα να στείλω μήνυμα στην Τουρκία, πως δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις. Θα το πω στον Ερντογάν. Το Προξενείο ξέφυγε σε αυτές τις εκλογές. 

Για τα ελληνοτουρκικά: Θα πω στον Ερντογάν πως εάν επιμείνει στην πολιτική του δεν έχουμε κάτι άλλο να συζητήσουμε. Θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίησης δεν θα τα συζητήσω. Αν η Τουρκία θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη, αυτό το άνοιγμα περνά από τη μία διαφορά με την Ελλάδα. Κανείς δεν επιδιώκει την ένταση. Έστω και αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου όπως συνέβη το 2020.

Για τις διαφορές με την Τουρκία: Μόνο θέμα συζήτησης διμερώς ή στη Χάγη είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δεν θα συζητήσουμε κάτι άλλο.

Για την οικονομία και το πρόγραμμα της ΝΔ και αν είναι κοστολογημένες οι εξαγγελίες: Εμείς αποδείξαμε πως μπορούμε να κάνουμε όσα είχαμε δεσμευτεί το 2019, γι αυτό και οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν αυτό το υψηλό ποσοστό. Ο στόχος μου είναι τα 1.500 ευρώ μέσο μισθό. Αυτό δεν είναι θέμα απόφασης, είναι της αγοράς. Μπορούμε να αυξήσουμε μισθούς μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μείωση της ανεργίας και αύξηση της ανάπτυξης. Ήδη αυξήθηκε ο μέσος μισθός από τα 1.040 ευρώ στα 1.200 ευρώ. Στόχος που θα επιτευχθεί, ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις προσλήψεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζει πως στο Μεσοπρόθεσμο καθορίζεται ότι για κάθε αποχώρηση υπάρχει μία πρόσληψη. Εμείς λέμε για νέες προσλήψεις. Όσο η οικονομία υπεραποδίδει, ο τουρισμός πάει καλά, ειδικά για τον τουρισμό βλέπω από τα πρώτα στοιχεία πως πάει καλά δεν υπάρχει ανησυχία.

Για το ΕΣΥ και την «ιδιωτικοποίηση»: Το fake news για την ιδιωτικοποίηση το ακούω εδώ και πολλά χρόνια. Και εντός της πανδημίας αυξήσαμε προσωπικό και στηρίξαμε το ΕΣΥ. Υπάρχουν όμως ζητήματα. Δεν γίνεται να περιμένει κάποιος μήνες να κάνει τακτικό χειρουργείο. Στο ΕΚΑΒ πρέπει να βελτιώσουμε τους χρόνους απόκρισης. Έχουμε εξασφαλισμένους πόρους για να φτιάξουμε τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία της χώρας. Γυναίκες πήγαν για μαστογραφίες σε ιδιωτικά νοσοκομεία και πλήρωσε το Δημόσιο. Αυτό είναι συνεργασία όχι ιδιωτικοποίηση. Είναι χυδαίο, το είπε ο κ. Τσίπρας, να ακούμε για διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία. Ο κ. Πνευματικός τέθηκε εκτός. Στην Ελλάδα έχομε εγκρίνει πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα που ακόμη δεν υπάρχουν στη Γερμανία. Ο κ. Τσίπρας με μία παντελώς καταστροφική ρητορική οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%. Τώρα θα πάρω ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, τι θα πουν τότε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Για την ακρίβεια: Η μείωση του ΦΠΑ δεν ρίχνει τις τιμές. Το έκανε η Ισπανία, δεν ωφελούνται οι καταναλωτές. Η Αντιπολίτευση να μας πει από πού θα βρει τα χρήματα. Αν μειωθεί ο ΦΠΑ και επανέλθει τότε θα επέλθει νέα αύξηση. Ο πολίτης δοκιμάζεται στο σούπερ μάρκετ. Η λύση είναι έλεγχος και διαφάνεια. Το Market Pass είναι χρήσιμο αλλά δεν είναι μόνιμη λύση.

Για την ενέργεια και την στήριξη στους λογαριασμούς: Κάναμε δραστική παρέμβαση στην ακρίβεια και στους λογαριασμούς. Μειώθηκαν τότε και έφυγε από την επικαιρότητα. Η δομική λύση στο πρόβλημα των τιμών είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ελπίζω να μην χρειαστεί να στηρίξουμε τους λογαριασμούς, εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί.

Για τα ζητήματα λειτουργίας του κράτους: Εμείς είμαστε αυτοί που κόντρα σε αντιδράσεις προχωρήσαμε στην αξιολόγηση. Θα περάσει σε όλο το Δημόσιο, θα δίνουμε πριμ παραγωγικότητας. Ένας από τους λόγους που πρέπει να υπάρχει αυτοδυναμία της ΝΔ είναι γιατί μόνο εμείς πιστεύουμε σε αυτές τις αλλαγές. Αν υποθέταμε ότι επιβεβαιωνόταν το αποτέλεσμα τς 21ης Μαΐου είναι μεγάλη ευθύνη. Το αποτέλεσμα σημαίνει να λύσουμε τα προβλήματα, είναι να πάμε πιο γρήγορα, όχι πιο αργά. Οι πολίτες μας είπαν, να λύσουμε τα προβλήματα, δεν τους ενδιαφέρει πώς. Είμαι πολύ πιο έμπειρος, πολύ πιο έτοιμος να αντιμετωπίσω τα προβλήματα.

Για τον χαρακτήρα του νέου κυβερνητικού σχήματος: Ο σχηματισμός της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του εκλεγμένου πρωθυπουργού. Η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση είναι, δεν είναι θέμα ισορροπιών ή γεωγραφικής κάλυψης. Είναι θέμα δουλειάς και ποιοι θα είναι οι καλύτεροι για τις συγκεκριμένες θέσεις.

Για την δεύτερη τετραετία. Συνήθως, οι δεύτερες είναι χειρότερες από τις πρώτες, έτσι συμβαίνει από το 1974 έως σήμερα: Ένα αντίδοτο σε αυτό είναι ένα γερό ταρακούνημα στο σχήμα της κυβέρνησης, να ταράξουμε τα νερά. Πόσω μάλλον όταν στην αντιπολίτευση θα υπάρχει εσωστρέφεια. Πρέπει να ακούμε την κοινωνία, να μην ακούμε τους εαυτούς μας, να βελτιωνόμαστε. Να θυμίσω πως για πρώτη φορά στην ιστορία της πέτυχε να αυξήσει το ποσοστό της ενόσω ήταν κυβέρνηση, ελπίζω να επιβεβαιωθεί στην κάλπη της Κυριακής.

Οι πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, εάν κερδίσει η ΝΔ: Αρχικά, οι νέοι υπουργοί θα πάρουν τους μπλε φακέλους με τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα. Είναι έτοιμοι οι φάκελοι αυτοί, δεν σταματά το κυβερνητικό έργο. Στην Σύνοδο της ΕΕ θα μιλήσω και για το μεταναστευτικό και την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της φύλαξης των συνόρων και της προστασίας της ζωής. Τα πρώτα νομοσχέδια είναι η νέα φάση του επιτελικού κράτους και ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο για να δείξουμε πως μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Οι πολίτες θα πάνε διακοπές, εμείς θα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. 

Σχετικά Άρθρα