Μητσοτάκης/Η οικονομία στο επίκεντρο του θετικού αφηγήματος ενόψει της 25ης Ιουνίου – Η απάντηση στην κριτική για κρυφή ατζέντα

 Μητσοτάκης/Η οικονομία στο επίκεντρο του θετικού αφηγήματος ενόψει της 25ης Ιουνίου – Η απάντηση στην κριτική για κρυφή ατζέντα

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ με αιχμή του δόρατος την οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει τα κορυφαία στελέχη της παράταξης να μπαίνουν στο χώρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ο ίδιος εστιάζει στο θετικό αφήγημα της οικονομίας για την επόμενη τετραετία. Ο Πρόεδρος της ΝΔ «προλογίζοντας» το νέο προεκλογικό σποτ της ΝΔ υπογράμμισε ότι «στις 25 Ιουνίου κάνουμε το μεγάλο βήμα, για να συνεχίσει η πατρίδα μας στον δρόμο της υπερηφάνειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας. Για να συνεχίσει να προχωράει Σταθερά, ακόμα πιο Τολμηρά, Μπροστά!»

Στο σποτ αναφέρονται δε τα εξής:

  • «Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Από την αρχαιότητα εκφράζει την πίστη και την ελπίδα. Συμβολίζει την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση, την αλήθεια, τη σιγουριά και την ηρεμία. Και εμείς οι Έλληνες το κάναμε σημαία».

Ωστόσο, νερό στο μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης έριξε η δήλωση του Θεόδωρου Σκυλακάκη για το πρόγραμμα της ΝΔ και φούντωσε ξανά η κόντρα περί κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε άμεσα στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «κρυφής ατζέντας και ακοστολόγητου προεκλογικού προγράμματος» λέγοντας πως «το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο έχουν το θράσος να κατηγορούν ως μη ορθά κοστολογημένο, έχει εξονυχιστικά κοστολογηθεί και η σχετική κοστολόγηση έχει ήδη παρουσιαστεί με ανακοίνωσή μου στις 9 Μαΐου και περιλαμβάνει μέτρα που μπορούσαμε να βάλουμε ρητά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας όταν κατατέθηκε, ύψους 6,266 δισ. μέχρι και το 2027, που περιγράφονται αναλυτικά, και 2,903 δισ. που περιλαμβάνονται ως δημοσιονομικός χώρος, και αναφέρεται ρητά στη σελίδα 17 ότι θα χρησιμοποιηθούν για πρόσθετες δαπάνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ που δεν είχε παρουσιαστεί όταν καταρτιζόταν το πρόγραμμα σταθερότητας και αφορά τις πρόσθετες προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Ο Θ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος να μας κατηγορεί με ψέματα όταν το πρόγραμμά του με όποια κοστολόγηση -τη δική του ή οποιουδήποτε άλλου έχει δημοσιονομικό κόστος από 60 έως 83 δισ. στην τετραετία, που αποτελεί καθαρή απάτη αφού σε κανένα πιθανό και απίθανο δημοσιονομικό σενάριο δεν υπάρχει ούτε μια στο δισεκατομμύριο πιθανότητα να υλοποιηθεί. Αμφισβητεί δηλαδή αν υπάρχουν 3 δισ. και ο ίδιος προτείνει από 60 ως 83 δισ».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στη σελίδα 17 γράφεται ρητά:

  • «It is noted that, the current government has announced additional pre-election measures of 0.1% of GDP for 2024, 0.3% of GDP for 2025 and respectively for 2026, that are not taken into account in the estimates presented above».

Απο την Πειραιώς δηλώνουν κατηγορηματικά πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί από την παράταξη. Προσθέτουν μάλιστα πως όλα τα μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα έχουν ποσοτικοποιηθεί ως οφειλόταν για τις ανάγκες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρονται σε αυτό.

Συγκεκριμένα:

  • Στη σελίδα 20: Αναφέρεται η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έγινε τον Μάιο του 2023 με κόστος 95 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σύνολο 145 εκατ. ευρώ) που έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
  • Στη σελίδα 21: Αναφέρεται η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 500 εκατ. το έτος και συνεπώς 2 δισ. ευρώ στην τετραετία που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
  • Στη σελίδα 31: Αναφέρεται ο κανόνας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάση πληθωρισμού και Α.Ε.Π. που λαμβάνεται υπόψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεπώς το συνεπαγόμενο κόστος αναπροσαρμογής (ύψους 456 εκατ. το 2024, 811 εκατ. το 2025, 1.132 εκατ. το 2026 και 1.487 εκατ. το 2027) έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
  • Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων που έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,3 δισ. ευρώ την τετραετία, γίνεται ρητή αναφορά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας για τα επιπλέον προεκλογικά μέτρα που έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του Α.Ε.Π. το 2024, 0,3% του Α.Ε.Π. το 2025 και 0,3% του Α.Ε.Π. το 2026 (για την ακρίβεια 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026) και τα οποία με βάση τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος, καθώς έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναφέρονται ως επιπρόσθετα των ανωτέρω μέτρων που εμπεριέχονται στο βασικό σενάριο.

Σχετικά Άρθρα