Δένδιας: Φτάσαμε κοντά στη σύρραξη με την Τουρκία όταν συγκρούστηκαν δύο φρεγάτες

 Δένδιας: Φτάσαμε κοντά στη σύρραξη με την Τουρκία όταν συγκρούστηκαν δύο φρεγάτες

Για την υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη από τις αρχές της Αλβανίας αλλά και για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης όπως και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μίλησε στο MEGA ο Νίκος Δένδιας.

Εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας, πρώην ΥΠΕΞ και υποψήφιος βουλευτής, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, τη σύλληψη και κράτηση του ομογενούς από την Αλβανία, εκλεγμένου δήμαρχου, Φρέντι Μπελέρη.

«Είναι κάτι το εξαιρετικά δυσάρεστο. Θα δημιουργήσει έντονες τριβές στις σχέσεις των χωρών και φοβάμαι να πω ότι θα δημιουργήσει και προβλήματα στην πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη, κάτι το οποίο η Ελλάδα και θέλει και προωθεί και βοηθά.

»Έχουμε να κάνουμε με έναν εκλεγμένο δήμαρχο. Η κράτηση ενός εκλεγμένου δημάρχου, με τη δικογραφία που αυτήν την στιγμή υπάρχει, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δεν είναι κάτι το οποίο είναι παραδεκτό. Είδαμε τη δικογραφία, την αναλύσαμε. Τα στοιχεία που φαίνονται να περιλαμβάνονται δε δικαιολογούν την προσωρινή κράτηση ενός εκλεγμένου δημάρχου».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, πρέπει να βρεθεί λύση και αυτή είναι «να αφεθεί ελεύθερος προσωρινά ο δήμαρχος και από εκεί πέρα να δικαστεί μέσα σε ένα πλαίσιο κράτους δικαίου».

«Δεν έχω κάποια αίσθηση ότι αυτό (σ.σ. η σύλληψη) έχει να κάνει με τα ελληνοαλβανικά. Ευελπιστώ ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία θα βελτιωθούν, όμως αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο. Κάνουν λάθος αν θεωρήσουν ότι κάτι τέτοιο μπορούμε εύκολα να το βάλουμε κάτω από το τραπέζι, να το αγνοήσουμε ή να το ξεχάσουμε».

Για τη μουσουλμανική μειονότητα

Σχετικά με το θέμα της Θράκης, που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες και τη μουσουλμανική μειονότητα, ο πρώην ΥΠΕΞ τόνισε:

«Η ΝΔ το χειρίστηκε με ευπρέπεια, έθεσε το ζήτημα, έθεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ενώπιον των ευθυνών της, τακτοποίησε απολύτως τα του οίκου της και περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να τακτοποιήσει τα δικά της. Κάθε Έλληνας δικαιούται να θεωρείται πατριώτης σύμφωνα με τον τρόπο που το προσλαμβάνει. Η αρχή όμως του εθνικού συμφέροντος είναι αυτό που πρέπει να διέπει τον καθένα».

Για την επομένη των εκλογών

«Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση με την προϋπόθεση ότι όσοι μας ψήφισαν θα έρθουν να μας στηρίξουν. Είναι μια καινούργια εκλογή, οι κάλπες είναι άδειες» είπε ο Νίκος Δένδιας για την επομένη των εκλογών.

«Φτάσαμε κοντά σε σύρραξη με την Τουρκία»

«Φτάσαμε κοντά σε σύρραξη με την Τουρκία, έχει λεχθεί, το ξέρουμε όλοι, το διάστημα της σύγκρουσης των δύο φρεγατών», είπε ο πρώην ΥΠΕΞ αναφερόμενος στην Τουρκία.

«Μετά την επίσκεψή μου στα σεισμόπληκτα, δημιουργήθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας και η Τουρκία αντέδρασε με θετικό τρόπο. Η συμπροφορά καλώς, επί της ουσίας υπάρχει τουρκική αλλαγή όμως; Υπήρχε αναζήτηση από τουρκικής πλευράς μιας ευκαιρίας, να δούμε από εκεί και πέρα».

»Ο Ερντογάν κρατάει ανοιχτά τα χαρτιά του».

Σχετικά με τις δηλώσεις του για τουρισμό, ο κ. Δένδιας είπε πως:

«Περιμέναμε πολλά πράγματα, η περίοδος αυτή δεν έχει φτάσει σε εκείνο το επίπεδο που θα μπορούσε κανείς να περιμένει. Αυτό δεν την κάνει κακή».

Τα αίτια της μη αναμενόμενης τουριστικής κίνησης είναι, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, «ο καιρός, οι τιμές και οι εκλογές».

«Ελπίζω ότι μόλις περάσει αυτή η περίοδος θα έχουμε μια εξαιρετική χρονιά. Το προϊόν ‘Ελλάδα’ πουλάει, είναι εξαιρετικό», κατέληξε.