Μητσοτάκης: Αναζητείται …πρόεδρος Βουλής “ειδικών αποστολών” λόγω Ζωής και Νατσιού- Οι αρνήσεις

 Μητσοτάκης: Αναζητείται …πρόεδρος Βουλής “ειδικών αποστολών” λόγω Ζωής και Νατσιού- Οι αρνήσεις

Με μία -πιθανώς- επτακομματική Βουλή στην οποία θα μετέχουν η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) και ο Δημήτρης Νατσιός (Νίκη), οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμοι για το πολιτικό πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Κωνσταντίνο Τασούλα. Ειδικά, όταν η πολυδιάσπαση στον χώρο της αντιπολίτευσης θα δημιουργήσει έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό των μικρότερων κομμάτων, ενώ ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα είναι τόσο ισχυρός εάν δεν αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί πολιτικό πρόσωπο πρόθυμο να αναλάβει την προεδρία της Βουλής και να “αναμετρηθεί” με την χαοτική κατάσταση που είναι βέβαιο πως θα δημιουργείται. Για παράδειγμα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται αποφασισμένη να εξαντλήσει τα περιθώρια της διπλής ιδιότητάς της (πρόεδρος κόμματος και πρώην πρόεδρος Βουλής) που εκ του κανονισμού της δίνει την δυνατότητα να παρεμβαίνει όποτε και όσο θέλει. Γι’ αυτό και υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του κανονισμού ώστε να της αφαιρεθεί η δυνατότητα αυτή βάση του προνομίου της πρώην προέδρου της Βουλής.

Οι κακές γλώσσες λένε πως ήδη το έχει προτείνει στον Νίκο Δένδια που ούτε καν το συζήτησε. Επίσης ζήτησε να αναλάβει την θέση ο Μάκης Βορίδης που κι αυτός δεν χάρηκε ιδιαιτέρως. Πιθανότατα τα πρωτοκλασσάτα στελέχη της Ν.Δ να θεωρούν τέτοιου είδους θεσμικές θέσεις κάποιο είδος …πολιτικής αποστρατείας. Ίσως πάλι να μην επιθυμούν να ικανοποιούν τα αιτήματα που θα γίνονται κάθε φορά από το Μέγαρο Μαξίμου και να εκτίθενται. Ποιος ξέρει.

Να σας θυμίσουμε πάντως ότι με βάση τον τελευταίο νόμο για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής πρέπει να δίνει έγκριση όταν η ΕΥΠ επιθυμεί να «επισυνδέσει» κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

Ωστόσο, στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν τρία ακόμα πρόσωπα: ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας που έχει το κύρος που απαιτείται, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που δεν απορρίπτει μία τέτοια πρόταση -εάν του γίνει τελικά-, και, ως έσχατη λύση η παραμονή του Κωνσταντίνου Τασούλα στο θεσμικό αξίωμα, αν και λέγεται πως ο τελευταίος έχει εκμαιεύσει δέσμευση πως θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όπως ήταν στην προηγούμενη ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σχετικά Άρθρα