Καλαβρία: Ιταλική ακτοφυλακή και Frontex διέσωσαν 98 μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο- Πώς έγινε η επιχείρηση

 Καλαβρία: Ιταλική ακτοφυλακή και Frontex διέσωσαν 98 μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο- Πώς έγινε η επιχείρηση

Alessandro Serrano/Avalon/Photoshot/picture alliance

Πρόκειται για την έκτη άφιξη μεταναστών στην Καλαβρία τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Ενενήντα οκτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Ροτσέλα Ιόνικα της Καλαβρίας το απόγευμα του Σαββάτου. Επέβαιναν σε ιστιοφόρο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σαλπάρει πριν από πέντε ημέρες από την Τουρκία.

Η θάλασσα ήταν ταραγμένη και η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε σε απόσταση περίπου εκατόν είκοσι ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Καλαβρίας, σε περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας. Στο ιστιοφόρο επέβαιναν πολλές γυναίκες, και δώδεκα παιδιά.

Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια μονάδας της Frontex και εμπορικών πλοίων, που έπλεαν σε μικρή απόσταση. Προσέγγισαν το ιστιοφόρο ώστε να δημιουργήσουν μια ασφαλή περιοχή, χωρίς αέρα και σχετικά ήρεμη θάλασσα, περιγράφει η DW.
Μέλη της ιταλικής ακτοφυλακής ανέβηκαν στο ιστιοφόρο, συνομίλησαν με τους μετανάστες για να τους εξηγήσουν ότι δεν υπήρχαν λόγοι ανησυχίας και στη συνέχεια ανέλαβαν τον έλεγχο του σκάφους. Η μεταφορά στην Ροτσέλα Ιόνικα πραγματοποιήθηκε με ταχύπλοο και στο λιμάνι τους μετανάστες και πρόσφυγες επισκέφθηκαν γιατροί του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, με την στήριξη σειράς εθελοντικών οργανώσεων.

Από την αρχή του έτους έφτασαν στην Καλαβρία (με θαλάσσια διαδρομή που ξεκινά, σχεδόν πάντα, από τα τουρκικά παράλια) πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι επέβαιναν σε είκοσι ένα πλεούμενα.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες από την Τουρκία σαλπάρουν κυρίως ιστιοφόρα με Σύρους, Αφγανούς, Ιρακινούς και Πακιστανούς μετανάστες και πρόσφυγες. Το ταξίδι τις περισσότερες φορές ξεκινά από τα λιμάνια της Σμύρνης και του Τσανακαλέ και στην φάση αυτή οι πηδαλιούχοι συχνά είναι Ρώσοι. Έχουν αντικαταστήσει αρκετούς Ουκρανούς, οι οποίοι συνεργάζονταν με οργανώσεις διακινητών, αλλά τώρα, λόγω του πολέμου, έχουν περιορίσει την δράση τους.

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα