Η νέα “Νέα Δημοκρατία” θα έχει λιγότερο …Άδωνι και περισσότερο …Σημίτη;

 Η νέα “Νέα Δημοκρατία” θα έχει λιγότερο …Άδωνι και περισσότερο …Σημίτη;

«Έχω έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, έχουμε πολλά άξια στελέχη, θέλω να επιλέξω τους καλύτερους σε σχέση με την αποστολή που θα τους δώσω, είναι σαφές ότι πρωτοκλασάτα στελέχη θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, ενώ θα υπάρξει και η ευκαιρία σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητες. Θα υπάρξουν και πρωτοκλασάτα στελέχη που σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες», είπε στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα πρώτα μηνύματα άρχισαν να φαίνονται εδώ και μερικές ημέρες, με πληροφορίες ότι από το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πιθανό να απουσιάζουν κάποια προβεβλημένα ονόματα και να παίρνουν θέση στελέχη προερχόμενα από το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, πολλοί προεξοφλούν πως ο κατά πολλούς επιτυχημένος σε δύο κρίμους κυβερνητικούς τομείς της προηγούμενης περιόδου (υγεία και τουρισμός) Βασίλης Κικίλιας δεν θα είναι υπουργός, ενώ το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και άλλους. Η πιθανότητα, ωστόσο, να αποκλειστεί από τη νέα κυβέρνηση ο Νίκος Δένδιας μάλλον απομακρύνεται και είτε θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών (ανάλογα με την στρατηγική που θα επιλεγεί τελικά στα ελληνοτουρκικά), είτε θα τοποθετηθεί στο Άμυνας. Θα ήταν αναμφίβολα μεγάλη έκπληξη και “βαρύ” εσωκομματικό μήνυμα εάν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν ορκιστεί σε αυτή την δεύτερη κυβερνητική περίοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όλα δείχνουν πως το νέο σχήμα θα έχει ισχυρή δόση “σημιτικών”: από τον Κυριάκο Πιερακκάκη που ως “asset” της προηγούμενης περιόδου ίσως αναβαθμιστεί σε ένα υπερυπουργείο που θα περιλαμβάνει την ψηφιακή διακυβέρνηση αλλά και ένα τουλάχιστον τμήμα του Εσωτερικών, μέχρι τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που είναι πολύ πιθανό να αναλάβει την “ειδική αποστολή” του υπουργού Υγείας. Κατά ένα τρόπο “αφοπλίζονται” οι κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για αποδυνάμωση του ΕΣΥ, θεωρούν στελέχη κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. Επίσης θα πλησιάσουν περισσότερο τη Ν.Δ και ίσως λάβουν θέση στη νέα κυβέρνηση οι Άννα Ροκοφύλλου (κόρη του παλαιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτη του Κώστα Σημίτη), ενώ γίνονται παρασκηνιακές διεργασίες που μπορεί να φέρουν στο νέο σχήμα και τους Γιάννη Μανιάτη, Γιώργο Φλωρίδη και Άννα Διαμαντοπούλου. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, θα ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου ακόμα και για τον υπερενισχυμένο Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς θα προκληθούν αναταράξεις στους “παλιούς” του κόμματος.

Εκεί, όμως,που θα είναι το πεδίο δοκιμών για τη νέα “Νέα Δημοκρατία” θα είναι η επιλογή για το εάν θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης, η υπερδεξιά φρουρά, δηλαδή, που χρησιμοποιήθηκε ως αντίβαρο στις διαρροές προς μικρά ακροδεξιά κόμματα. Ο τρίτος από τους παραπάνω λέγεται πως δεν έχει ελπίδες να ξαναγίνει υπουργός, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης ίσως μετακινηθεί ως “αποτελεσματικός” σε ένα υπουργείο …Συντάξεων (που θα προκύψει από την διχοτόμηση του Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) -αν και ο ίδιος θέλει το Εμπορικής Ναυτιλίας-, ενώ ο Μάκης Βορίδης είναι πιθανότερο να κρατήσει ένα υπουργείο πρώτης γραμμής, αν και μάλλον θα παρακολουθήσει την ταχύτατη ανέλιξη της Σοφίας Ζαχαράκη που αν και “begginer” του πήρε την πρώτη θέση στην Ανατολική Αττική.

Σχετικά Άρθρα