Ονόματα έκπληξη εκτός Βουλής – Οι “παγίδες” των επόμενων εκλογών – Ποιοι πρωτοκλασάτοι κινδυνεύουν

 Ονόματα έκπληξη εκτός Βουλής – Οι “παγίδες” των επόμενων εκλογών – Ποιοι πρωτοκλασάτοι κινδυνεύουν

Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό καθώς παρατηρούνται μετακινήσεις μεταξύ κυρίως των μικρότερων κομμάτων και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Οι μετρήσεις δείχνουν επτακομματική Βουλή, καθώς φαίνεται πως τόσο η Πλεύση Ελευθερίας όσο και το κόμμα Νίκη θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3% ενώ για το ΜέΡΑ 25 οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.

Η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει σίγουρη αυτοδυναμία με 160 βουευτές ακόμη και με επτά κόμματα στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να μειώσει τη διαφορά και το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τα ποσοστά του.

Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μάχη για τις βουλευτικές έδρες και ειδικά στην Αττική που αναμένονται αλλαγές, με πολλούς να ανησυχούν πως θα χάσουν την έδρα αυτή την φορά.

Νέα Δημοκρατία

Εφόσον η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική είναι πιθανόν να χαθούν «γαλάζιες» έδρες στην Α Αθήνας, στο Βόρειο Τομέα, στο Νότιο τομέα, στην Ανατολική Αττική και στην Α Πειραιά. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει μία επιπλέον έδρα στη Β Πειραιά και να εκλεγεί ο Γιάννης Τραγάκης. Επίσης, μία έδρα μπορεί να πάει στους «γαλάζιους» στη Δυτική Αττική και να εκλεγεί ο Βαγγέλης Λιάκος.

Στην περιφέρεια οι… καραμπόλες στις έδρες ευνοούν τους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας και γνωστά ονόματα θα πάρουν το «εισιτήριο» για την επόμενη Βουλή. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Φθιώτιδα θα βγει ο Γιάννης Οικονόμου, στα Ιωάννινα η Μαρία Κεφάλα και ο Γιώργος Αμυράς, στις Σέρρες η Φωτεινή Αραμπατζή, στην Μεσσηνία οι Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Περικλής Μαντάς, στην Αιτωλοακαρνανία ο Σπήλιος Λιβανός. Από μία επιπλέον έδρα αναμένεται να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπου σάρωσε στις πρόσφατες εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ

Αναμένεται να δει περαιτέρω μείωση στον αριθμό των βουλευτών του λόγω ενισχυμένης αναλογικής, κάτι που σημαίνει πως γνωστά ονόματα μπορεί να μείνουν εκτός Βουλής. Βέβαια, πολλά θα κριθούν από το αν τελικά η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική ή λιγότερα κόμματα θα περάσουν τον πήχη του 3%. Για παράδειγμα, εκτός Βουλής κινδυνεύουν να μείνουν- ανάλογα με το αποτέλεσμα – ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β Πειραιά, ο Γιώργος Τσίπρας στη Δυτική Αττική, ο Γιάννης Αμανατίδης στην Α Θεσσαλονίκης και η Δώρα Αυγέρη στην Β Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει έδρες σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως ο Έβρος, η Καβάλα, η Ημαθία, η Πιερία και η Καρδίτσα (να σημειωθεί πως στους συγκεκριμένους νομούς έχουν υψηλές επιδόσεις κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ.). Όσον αφορά στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως η μία απο τις τρεις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος είναι το Ρέθυμνο, καθώς η έδρα πήγε στο ΠΑΣΟΚ για περίπου 220 ψήφους (και έμεινε εκτός ο Ανδρέας Ξανθός).

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Στην Αττική δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αλλαγές στις έδρες. Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και εκλέξει κοντά στους 30 βουλευτές κινδυνεύει να χάσει έδρες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (π.χ. σε Σέρρες, Πέλλα) και στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Κορινθία).

ΚΚΕ

Αν μπουν επτά κόμματα στη Βουλή μπορεί να χάσει έδρες στα Χανιά, στον Δυτικό Τομέα, την Μεσσηνία και στα Ιωάννινα. Απώλειες μπορεί να υπάρξουν για την Ελληνική Λύση σε νομούς όπως ο Έβρος, η Αχαΐα και η Λάρισα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα εκλέξει 8 έως 14 βουλευτές ενώ με την απλή αναλογική είχε βγάλει 16.

Πλεύση Ελευθερίας

Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως μπορεί να βγάλει 13 βουλευτές – αν επαληθευθούν οι μετρήσεις – κερδίζοντας από έδρες στις περιφέρειες του λεκανοπεδίου (Βόρειο, Νότιο και Δυτικό Τομέα αλλά και Πειραιά). Επίσης, πιθανότατα θα εκλέξει βουλευτές σε μεγάλες περιφέρειες , όπως η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα.

ΝΙΚΗ

Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφει δυναμική, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να βγάλει 9 με 11 βουλευτές. Μεταξύ άλλων αναμένεται να κερδίσει έδρες – εφόσον πιάσει τον πήχη του 3% – σε Α και Β Θεσσαλονίκης, Πιερία και Πέλλα καθώς και σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Αττικής.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα