Μ. Χριστοδουλάκης στο libre: Η στόχευση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ταβάνι

 Μ. Χριστοδουλάκης στο libre: Η στόχευση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ταβάνι

«Χρειάζεται μια σοβαρή, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολικη Αττική στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μιλά επίσης για το θέμα που ανέκυψε στην Ροδόπη και την πολιτική κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ ό,τι αφορά όσα θα συμβούν στην επόμενη Βουλή αναφέρει ότι «μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εμπνεύσει και να αποτελέσει τον σοβαρό αντιπολιτευτικό πυλώνα».

Συνέντευξη Χρόνης Διαμαντόπουλος

-Κύριε Χριστοδουλάκη σε τι χρειάζεται ο φράχτης στον Έβρο, όταν χάνονται τόσοι άνθρωποι στη θάλασσα; Τους διώχνουμε από την ξηρά και τους πνίγουμε στη θάλασσα; 

Το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου είναι ακόμη μια μεγάλη τραγωδία προσφύγων που χάνονται άδικα στη Μεσόγειο, η οποία έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε θάλασσα θανάτου. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά, θύματα των εγκληματικών οργανώσεων των σύγχρονων δουλεμπόρων, χάνουν τις ζωές τους κυνηγώντας το όνειρο και την ελπίδα.  Αποτελεί μια μεγάλη τραγωδία για την Ευρώπη, για την ελευθερία, για τη δικαιοσύνη, για την ασφάλεια που οραματιζόμαστε και θέλουμε. Επιβάλλεται πρωτίστως πένθος και σιωπή. Και μια βαθιά περισυλλογή.

  • Για όσα πρέπει να αλλάξουν. Χρειάζεται μια σοβαρή, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πρόβλημα δεν είναι οι χερσαίοι φράχτες ή οι ανοιχτές, αναγκαστικά, θάλασσες. Το πρόβλημα είναι οι ανεπάρκεια των πολιτικών της ΕΕ στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. Για εμάς, ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Μετά τις εκλογές, ανέκυψε μια πολιτική κόντρα με αφορμή την «στήριξη» που παρείχε το Προξενείο της Τουρκίας σε μέλη της μειονότητας, όπως καταγγέλλει η ΝΔ, σε υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ για το θέμα;

Πρόκειται για επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς στα εθνικά μας θέματα. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας παίζουν ένα παιχνίδι ιδιαίτερα κρίσιμο, με μικροκομματικές προεκτάσεις, χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό το ζήτημα να έχει στο μέλλον. Έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε ένα σχέδιο που περιφρουρεί τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι να τα εργαλειοποιεί για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Όλοι οι Έλληνες βουλευτές οφείλουν να σέβονται τη συνθήκη της Λωζάνης, είτε χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι. Είναι αδιανόητο  να επιτρέψουμε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας από τρίτες δυνάμεις. Οφείλουμε όμως και εμείς να σταθούμε σοβαροί στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί όσο επικίνδυνο είναι το θέμα που ανέκυψε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο επικίνδυνα και  διχαστικά είναι όσα ακούσαμε από το στόμα της κ. Μπακογιάννη, κατά την επίσκεψη της στην περιοχή. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει σταθεί με σεβασμό στα θέματα της μειονότητας, και σήμερα το μόνο, που προτάσσει την ατζέντα της περεταίρω στήριξης της περιοχής για την οικονομική της ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Αυτή είναι για εμάς η εθνικά υπεύθυνη στάση.

-Η ΝΔ κατάφερε να αναδειχθεί πρώτη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έχετε κάποια ερμηνεία γι’ αυτό;

Το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Ότι η κρυφή δύναμη του κ. Μητσοτάκη, ήταν η δυνατότητα του να συγκρίνεται με την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του να αρθρώσει μία ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Για αυτό και για εμάς, ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε το ρόλο του πολιτικού χορηγού της ΝΔ.

  • Στη μεγάλη του πλειονότητα, δεν ήταν ψήφος επιδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ψήφος που κλήθηκε να συγκρίνει για το ποιος εκπροσωπεί καλύτερα το «μη χείρον βέλτιστον».

Και αυτό φυσικά αποδείχθηκε ότι είχε οριζόντια ηλικιακά χαρακτηριστικά. Αυτό το κενό στο πολιτικό μας σύστημα θέλει και μπορεί να καλύψει το ΠΑΣΟΚ. Πληρώσαμε το τίμημα της ανάληψης ευθύνης για τη διάσωση της χώρας το 2010, αλλά επανήλθαμε ανανεωμένοι και έτοιμοι να σπάσουμε τον καχεκτικό δικομματισμό και το προβληματικό δίπολο «ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ» με μια εναλλακτική πρόταση που δίνει ελπίδα και προοπτική στη βάση του σοβαρού προγραμματικού λόγου με προτάσεις βιώσιμες και εφαρμόσιμες προς όφελος των πολλών.

-Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ποιο είναι για το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ; Μπορεί να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση έστω και οριακά;

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ανέδειξε μια επιτακτική ανάγκη. Να αποκτήσει ο τόπος μια ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ως ο αυθεντικός εκφραστής της δημοκρατικής  παράταξης οφείλει να αποτελέσει την αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ και στις πολιτικές της. Με ευθύνη και αξιοπιστία, να συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτικές θέσεις  που θα προστατεύουν τους αδύναμους, θα περιφρουρήσουν το κοινωνικό κράτος και θα δώσουν ξανά όραμα και ελπίδα στους μη προνομιούχους.

Η στόχευση μας δεν έχει ταβάνι. Συνεχίζουμε δυναμικά κάθε μέρα να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της κοινωνίας και να προωθούμε λύσεις για αυτά.

Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Αλλά ξέρουμε επίσης πως μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εμπνεύσει και να αποτελέσει τον σοβαρό αντιπολιτευτικό πυλώνα της επόμενης βουλής. Αλλά και προοπτικά, τη μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική αντιπρόταση διακυβέρνησης.

-Εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, η ΝΔ θα είναι μακράν πρώτο κόμμα. Τι είδους αντιπολίτευση θα μπορέσετε να ασκήσετε έχοντας λάβει σχεδόν το ένα τέταρτο του ποσοστού της;

Πρώτος στόχος μας είναι να αυξήσουμε και άλλο τα ποσοστά μας στις 25 Ιουνίου, ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε μια αποτελεσματική αντιπολίτευση. Απέναντι στον κίνδυνο για μία ανεξέλεγκτη και αλαζονική διακυβέρνηση την επόμενη τετραετία, το ΠΑΣΟΚ με τη δύναμη του ελληνικού λαού, θα ορθώσει το ανάστημα του. Για αυτό ο ρόλος μας  οφείλει να είναι διττός. Από τη μία να ελέγχουμε ουσιαστικά την κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα που ζήσαμε στην προηγούμενη τετραετία, όπως οι απευθείας αναθέσεις, οι υποκλοπές, η απαξίωση του ΕΣΥ, η υποβάθμιση των θεσμών και κατ΄ επέκταση της δημοκρατίας. Από την άλλη, να καταθέτουμε προτάσεις βιώσιμες και επωφελείς για την κοινωνία και τους πολίτες, ώστε να δώσουμε την προοπτική μιας άλλης κυβερνητικής πολιτικής. Και γνωρίζετε πολύ καλά, ότι αυτό αποτελεί και το εχέγγυο και την ουσία της δημοκρατίας. Μια αντιπολίτευση αυστηρή, αντικειμενική, με πολιτικό λόγο, πολιτικά επιχειρήματα και αντιπροτάσεις. Μια αντιπολίτευση όχι τύποις ή «εικόνας» αλλά ουσίας, που δε θα πέφτει στις παγίδες του λαϊκισμού και της τοξικότητας. Τέτοια αντιπολίτευση θα ασκήσει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στη χώρα και στο κοινωνικό σύνολο. 

-Και εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ, είστε έτοιμοι για εκλογές τον Αύγουστο;

Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν να παίζουν το χαρτί του εκφοβισμού για να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους. Στις πρώτες εκλογές εφηύραν τερατογενέσεις κυβερνητικών σχηματισμών, πίεσαν τους ψηφοφόρους με την αστάθεια που μπορεί να οδηγούσε σε πόλεμο με την Τουρκία. Τώρα, εκφοβίζουν τους ψηφοφόρους με τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει ασφαλής αυτοδυναμία. Αυτό που δεν παραδέχεται όμως ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι ο ίδιος επέλεξε να «κάψει» την απλή αναλογική. Δεν τον απασχολεί η χώρα και τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών, αλλά πώς θα εξασφαλίσει 4 χρόνια ακόμη την καρέκλα του Πρωθυπουργού. Αυτός ήταν που δε δέχτηκε καμία συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.  Και τώρα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, που δε δεχόμαστε να γίνουμε συμπλήρωμα για τους 2-3 βουλευτές που θα του λείπουν; Ας ψάξει να τους βρει αλλού. Άλλωστε θα υπάρχουν πρόθυμοι να συμπράξουν από τη «δεξιά πολυκατοικία».  Έχει ήδη στις τάξεις της η ΝΔ αρκετούς τέτοιους.

Σχετικά Άρθρα