Εικόνες καταστροφής στη βόρεια Ελλάδα – Σοβαρά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη (vid)

 Εικόνες καταστροφής στη βόρεια Ελλάδα – Σοβαρά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη (vid)

Σαρώνει τη χώρα το κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με την Κεντρική Μακεδονία και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, συγκεκριμένα τη Λέσβο, να αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε από τα ξημερώματα του Σαββάτου (17/6) σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, το κέντρο της πόλης και τα Μουδανιά Χαλκιδικής δημιούργησε εικόνες χάους, καθώς δρόμοι πλημμύρισαν και μετατράπηκαν σε ποτάμια, τούνελ έκλεισαν και ρέματα υπερχείλισαν, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και καταστροφές σε περιουσίες.

Συγκεκριμένα, από τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε στη Θεσσαλονίκη, προκλήθηκε το κλείσιμο του τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα, αλλά και η υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου για τρίτη φορά, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να μπαίνουν μέσα σε σπίτια.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη

Σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο θέμα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Εθελοντισμού του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι στο σημείο βρίσκονται από τα ξημερώματα άνθρωποι του δήμου και επιχειρούν με τα μηχανήματα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουν κατέβει ολόκληρα δέντρα από το βουνό και αρκετά φερτά υλικά με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερχείλιση στο ρέμα».

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης.

Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες από τη λεωφόρο Όλγας, όπου χρήστης χρήστης του TikTok ανήρτησε βίντεο με τα ορμητικά νερά να ρέουν επί της οδού, σχολιάζοντας “Ποταμός Βασιλίσσης Όλγας Θεσσαλονίκης”.

Έπεσαν 84 τόνοι νερό μέσα σε επτά ώρες

Τεράστιος ήταν και ο όγκος του νερού που έπεσε κατά την ισχυρή βροχόπτωση, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή στον σταθμό του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, όπου από τις 02:30 περίπου, οπότε ξεκίνησε η ισχυρή βροχόπτωση, έως τις 09:30 περίπου, καταγράφηκαν 84 χιλιοστά υετού. Σημειώνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή έναν τόνο νερό ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έπεσαν 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες.

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο τη ημέρας, ο όγκος του υετού αναμένεται να αυξηθεί. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και σε άλλους σταθμούς της πόλης έως το πρωί του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της ΔΕΘ (63 χιλιοστά) και της Καλαμαριάς (58 χιλιοστά).

Προβλήματα και στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Εκτός από τη δυτική Θεσσαλονίκη που από τα ξημερώματα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έπεσε, ανάλογα ζητήματα παρατηρούνται και στα ανατολικά της πόλης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το voria.gr, πλημμύρισε -για πολλοστή φορά- το ρέμα της Τούμπας, καλύπτοντας το μονοπάτι και τις γέφυρες για τους πεζούς, αλλά και έκταση στην περιοχή Κυψέλη, στα Πυλαιώτικα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το νερό έχει καλύψει σχεδόν τα οχήματα που ήταν παρκαρισμένα, ενώ οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Χαλκιδική: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης

Προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου του νομού Χαλκιδικής έχει προκαλέσει η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώνεται από τα ξημερώματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, πλήττοντας συγκεκριμένης περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Διονυσίου-Παραλία Διονυσίου και Παραλίας Διονυσίου-Ν. Φλογητών, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας-Βραστάμων και στο 1ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού που συνδέει το 7,5 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών-Σιθωνίας με το Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους και η Τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών.

Εορδαία: Πλημύρισαν σπίτια από τη δυνατή βροχή

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Πτολεμαΐδα και σε όλη την περιοχή με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις.

Στην κοινότητα Μηλοχωρίου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, υποχώρησε τοιχίο αντιστήριξης και καταπλάκωσε όχημα ενώ σπίτια γέμισαν με νερό και λάσπη.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Πτολεμαΐδα

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο όπως η περιοχή της Δυτικής Εορδαίας κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Πτολεμαΐδα

Καστοριά: Αίτημα για κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε, με αίτημά του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κορεντσίδης, ύστερα από σχετική συνεννόηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Καστοριάς, το αίτημα αναφέρεται στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και ζημιές σε όλο το εύρος του δήμου, όπου δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με μεγάλες επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες όπου υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η φετινή παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην τοπική κοινότητα Κλεισούρας, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Καστοριά

Με το αίτημά του, ο δήμαρχος Καστοριάς ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κατοίκων του δήμου και των περιουσιών τους, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Επισημαίνεται, ότι τα συνεργεία του Δήμου Καστοριάς με τη συνεργασία και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επιχειρούν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Καστοριά
Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Καστοριά

Φλώρινα: Πτώση δέντρου σε κεντρική οδό

Πτώσεις δέντρων και μικροπροβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο καθώς και εντός της πόλης της Φλώρινας, δημιουργήθηκαν με τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που πλήττουν την περιοχή.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δέντρο έπεσε εντός της πόλης της Φλώρινας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να επεμβαίνει με ένα όχημα και δύο άντρες και τη συνδρομή της αστυνομικής διεύθυνσης Φλώρινας, για την απομάκρυνσή του αλλά και την απελευθέρωση οχήματος που βρισκόταν κάτω από αυτό.

Πλημμύρες και στη Λέσβο – Καταστροφές στην παραλία Αγίου Ισιδώρου

Έντονη είναι από τα ξημερώματα του Σαββάτου (17/06) η βροχόπτωση σε ολόκληρη τη Λέσβο, χωρίς σοβαρά προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Ωστόσο στην παραλία Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στην περιοχή αλλά και ξαπλώστρες και ομπρέλες της παρακείμενης επιχείρησης.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Λέσβο
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Λέσβο
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Λέσβο
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Λέσβο

Ενώ στην περιοχή της Λαγκάδας επίσης στο Πλωμάρι φερτά υλικά βρέθηκαν στο οδόστρωμα χωρίς να κλείσει ο δρόμος. Ήδη όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας για να παρέμβει όπου χρειάζεται.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Λέσβο
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Λέσβο

Παρέμβαση από την πυροσβεστική και από το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Γέρας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Πέραμα για τον καθαρισμό φρεατίων για να αποφευχθεί να πλημυρίσουν σπίτια στην περιοχή.

Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Το ίδιο σκηνικό του καιρού θα επικρατήσει και την Κυριακή και μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε αναμένεται να βελτιωθεί ο καιρός.

300 κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων

Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική, μετά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας πως “από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 300 κλήσεις κυρίως για απαντλήσεις υδάτων”.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 25 αντλήσεις υδάτων
  • 2 κοπή δέντρου και
  • 3 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού της Πέμπτης (15.6.2023) ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο η ΕΜΥ, καθώς οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν τα ανατολικά της χώρας. Οι βροχές και οι καταιγίδες που θα πλήξουν τα ανατολικά της χώρας αναμένονται να συνοδεύονται από κεραυνούς αλλά και χαλάζι. Πιο συγκεκριμένα έντονα φαινόμενα του καιρού προβλέπονται:

Σήμερα Σάββατο (17-06-2023):

  1. μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου,
  2. πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη βόρεια Πελοπόννησο,
  3. κατά διαστήματα στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και την Εύβοια.

Τα φαινόμενα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας, στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Την Κυριακή (18-06-2023):

  1. τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),
  2. τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),
  3. μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,
  4. κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Σχετικά Άρθρα