Πύλος: Το Λιμενικό παραδέχεται ότι πέταξε σχοινί στο αλιευτικό – Επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των μεταναστών ότι έγινε επιχείρηση
Νέα διάσταση στον τρόπο με τον οποίο το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό με τους μετανάστες προκάλεσε η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Σιακαντάρη. Το Λιμενικό με ανακοίνωσή του παραδέχτηκε μετά από τις δηλώσεις του ότι πέταξε σχοινί στο αλιευτικό, όπως είχαν υποστηρίξει εξ΄αρχής οι πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιχείρηση των ελληνικών αρχών…
Ειδικότερα ο κ. Σιακαντάρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ έδωσε μία διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από αυτή που υποστήριξαν για ώρες οι λιμενικές αρχές τόσο μέσω των ανακοινώσεών τους όσο και μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού, κ. Νίκου Αλεξίου, ο οποίος νωρίτερα σήμερα απέρριψε κατηγορηματικά ότι το Λιμενικό χρησιμοποίησε οποιουδήποτε είδους σχοινί και αντέτεινε μάλιστα στις μαρτυρίες των προσφύγων ότι το σχοινί στο οποίο αναφέρονται είναι αυτό που χρησιμοποίησαν εμπορικά πλοία προκειμένου να εφοδιάσουν το σκάφος με νερό.
Ωστόσο μετά τη συνέντευξη του κ. Σιακαντάρη, με νέα ανακοίνωσή του το Λιμενικό παραδέχεται για πρώτη φορά και παρά τις αρχικές διαψεύσεις τα εξής:
«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.
Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».
Τι είχε προηγηθεί
Ο κ. Σιακαντάρης σε συνέντευξή του ανέφερε σε σχετική ερώτηση για τα όσα λένε οι πρόσφυγες ότι: «Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό. Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά. Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».
Στη συνέχεια προσθέτει: «Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν έλεγαν «No help…Go Italy» και συνέχισαν την πορεία τους».
«Όχι στον κρίσιμο χρόνο»
Σε ερώτηση για το πότε το Λιμενικό προέβη σε αυτή την ενέργεια και εάν όπως αναφέρουν οι πρόσφυγες αυτό έγινε λίγο πριν βυθιστεί το σκάφος ο κ. Σιακαντάρης είπε ότι μεσολάβησαν δύο ώρες καθώς το σκάφος του Λιμενικού έφτασε στο σημείο στις 22:40 ενώ η βύθιση του σκάφους έγινε δύο ώρες αργότερα.
«Το σκάφος του λιμενικού έφτασε στις 22:40 στην περιοχή και η βύθιση έγινε στη 1:02, δύο ώρες αργότερα», είπε.
Η παραδοχή αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου ήρθε σε αντίθεση με όσα υποστήριξε λίγες ώρες πριν ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αλεξίου είπε: «Δεν έγινε ποτέ διαδικασία πρόσδεσης του σκάφους. Το μόνο που προσιδιάζει σε αυτό που αναφέρουν μέσα ενημέρωσης (σσ Καθημερινή) σε σχέση με το σχοινί ήταν αυτό που πέταξε για τροφοεφόδια το εμπορικό πλοίο», χωρίς να αναφέρει ότι υπήρξε σχοινί από την πλευρά του Λιμενικού.
Επίσης τέτοιου είδους αναφορά δεν έχει γίνει σε καμία από τις ανακοινώσεις του Λιμενικού μέχρι τώρα.
Ωστόσο λίγη ώρα μετά τη μεταφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου το Λιμενικό αναφέρει για πρώτη φορά ότι πέταξε σχοινί στο αλιευτικό τρεις ώρες πριν από το ναυάγιο.
«Δεν συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο χρονικά»
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια όταν έφτασε το σκάφος και συνέχισαν την πορεία τους. «Να θυμίσω ότι το Λιμενικό προσέγγισε δύο ώρες πριν το ναυάγιο. Μετά από την προσέγγιση του Λιμενικού και μετά την άφιξη του στην περιοχή, το σκάφος συνέχισε την πορεία του. Έμεινε από μηχανή, σταμάτησε η μηχανή του στις 2 παρά 20 και στις 2 βυθίστηκε. Επομένως δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».
«Κάτι έγινε σε αυτό το πλοίο. Πολλά στοιχεία θα προκύψουν από τις ανακρίσεις των εννέα (σσ κατηγορούμενων ως διακινητών), αλλά και τις συνεντεύξεις και τις συζητήσεις με τους υπόλοιπους ναυαγούς» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ακόμα αναφέρθηκε και σε δεύτερο ναυάγιο που έλαβε χώρα την ίδια μέρα νότια της Κρήτης με πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες όπου διασώθηκαν και οι 80 επιβαίνοντες, οι οποίοι όταν προσέγγισε το Λιμενικό ζήτησαν βοήθεια, ανέφερε.
Σε ερώτηση για το εάν όλα έγιναν σωστά χωρίς κανένα λάθος σε σχέση με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, ο κ. Σιακαντάρης είπε ότι «με βάση τις αναφορές που έχουμε μέχρι στιγμής, με βάση το Διεθνές και Ελληνικό Δίκαιο, με βάση όλες τις μαρτυρίες που έχουμε και από τα παραπλέοντα πλοία, δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε ότι το Λιμενικό κινήθηκε σύννομα και έχουμε εμπιστοσύνη στις αναφορές και στον επαγγελματισμό των ανθρώπων του Λιμενικού».
Διευκρίνισε ακόμα ότι τις εντολές στο Λιμενικό για το πώς θα κινηθεί δίνει το επιχειρησιακό κέντρο που δεν έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης και όλα εξελίχθηκαν όπως προβλέπεται.
Τι είπαν οι πρόσφυγες
Κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου βρίσκονταν οι διασωθέντες πρόσφυγες, επιζώντες ανέφεραν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Λιμενικό πέταξε σχοινί για να ρυμουλκήσει το σκάφος που άρχισε μετά να ταλαντεύεται δεξιά και αριστερά.
Ίδιες αναφορές έρχονται και από άλλους επιζώντες. Ο κ. Τάσος Πολυχρονόπουλος, αλληλέγγυος που μίλησε με διασωθέντα, ανέφερε στην ΕΡΤ όσα του εξιστόρησε ο 24χρονος Σύρος: «Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς τα αριστερά. Για άγνωστο λόγο το σκάφος πήρε δεξιά κλίση και αιφνιδίως βυθίστηκε». Όπως είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος 24χρονος ήταν σαφής στα όσα του δήλωσε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού
Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.
Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση.