Τα “δρομολόγια του θανάτου”: Τσάρτερ από την Συρία φέρνουν τους πρόσφυγες στην περιοχή του Χαφτάρ- Πολέμαρχοι- διακινητές στην Λιβύη που παίρνουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις!

 Τα “δρομολόγια του θανάτου”: Τσάρτερ από την Συρία φέρνουν τους πρόσφυγες στην περιοχή του Χαφτάρ- Πολέμαρχοι- διακινητές στην Λιβύη που παίρνουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις!

A undated handout photo provided by the Hellenic Coast Guard shows migrants onboard a boat during a rescue operation, before their boat capsized on the open sea, off Greece, June 14, 2023. Hellenic Coast Guard/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Η Μεσόγειος, η θάλασσα που εκατομμύρια άνθρωποι ονειρεύονται να τη διαπλεύσουν για να διεκδικήσουν μια ανθρώπινη ζωή στην Ευρώπη, μετατράπηκε μια ακόμη φορά σε υγρό τάφο. Στο πιο βαθύ σημείο, ανοικτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, το αλιευτικό βυθίστηκε: 79 οι νεκροί, 104 οι διασωθέντες, αγνοούνται περίπου 500 γυναικόπαιδα, που σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων ήταν κλειδωμένα στα αμπάρια.

Το ναυάγιο της Πύλου παίρνει τη δεύτερη θέση στη μεγάλη λίστα με τις προσφυγικές τραγωδίες, κάτω από τη Λαμπεντούζα, όπου πριν 8 χρόνια είχαν χάσει τη ζωή τους 750 συνάνθρωποί μας.

Οι πολέμαρχοι του Χαφτάρ και οι διακινητές

Είχαν φύγει από την ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από τον πολέμαρχο Χαφτάρ και περιγράφεται ως ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων που βασανίζονται, τους κακομεταχειρίζονται ως σκλάβους και βρίσκονται στο έλεος των τοπικών πολέμαρχων που παίζουν διπλό παιχνίδι: Υπόσχονται στους Ευρωπαίους ότι θα ελέγχουν τη μετανάστευση για να εισπράττουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και, ταυτόχρονα, οργανώνουν δίκτυα παράνομης διακίνησης και εισπράττουν «λύτρα διαφυγής» από εκατοντάδες απελπισμένους που τους στοιβάζουν σε σκάφη που δεν θα μετέφεραν με ασφάλεια ούτε δέκα επιβάτες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ Αιγυπτιακών μέσων, μια συριακή αεροπορική εταιρεία τσάρτερ, η Cham Wings, τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, το οποίο ελέγχει ο Χαφτάρ, από εκεί τους προωθεί προς την Ιταλία και αναλαμβάνουν οι διακινητές. Που, σύμφωνα με μαρτυρίες, σε αυτό, το τελευταίο ταξίδι, είχαν αφαιρέσει τα σωσίβια, για να χωράνε περισσότεροι άνθρωποι στο αλιευτικό.

Σχετικά Άρθρα