Οι νέοι υπουργοί του Μητσοτάκη- Ποιοι και ποιες ακούγονται- Οι εκπλήξεις και οι… εκτός

 Οι νέοι υπουργοί του Μητσοτάκη- Ποιοι και ποιες ακούγονται- Οι εκπλήξεις και οι… εκτός

Terra incognita είναι για τα στελέχη της Ν.Δ οι επιλογές που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την στελέχωση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν συνομιλεί με κανέναν επί του θέματος και είναι πολύ πιθανό -ιδιαίτερα στην περίπτωση της μεγάλης αυτοδυναμίας (κοντά ή και πάνω από 160 έδρες)- να επιλέξει πρόσωπα- έκπληξη, ή και να μετακινήσει δυσμενώς ακόμα και πρωτοκλασάτους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Κατά τις πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να μείνει εκτός κυβέρνησης τουλάχιστον ένας εκ των τριών υπουργών της λεγόμενης υπερδεξιάς πτέρυγας (Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης), αν και το πιθανότερο είναι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης να μετακινηθεί ή στο υπουργείο Ναυτιλίας, ή σε ένα νέο υπουργείο Απασχόλησης που θα κρατήσει μόνο τις αρμοδιότητες της έκδοσης συντάξεων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται πως έχει κλειδώσει για το υπουργείο Οικονομικών, με αναπληρωτή τον Θόδωρο Σκυλακάκη, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών είναι πιθανό να παραμείνει ο Νίκος Δένδιας. Εφόσον επιλεγεί, τελικώς, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου -πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου και πρέσβης στις ΗΠΑ-, η οποία χαίρει της εκτίμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε ο κ. Δένδιας ίσως μετακινηθεί στο υπουργείο Άμυνας, χωρίς να αποκλείεται να μείνει και εκτός κυβέρνησης.

Για την προεδρία της Βουλής (για την οποία ακούστηκε το όνομα του κ. Δένδια, ωστόσο ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα…) προαλείφεται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ενώ ο πρώην πρόεδρος Κωνσταντίνος Τασούλας ίσως επιβραβευθεί με την συμβολική θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Η Νίκης Κεραμέως είναι πιθανό να μετακινηθεί στο υπουργείο Ενέργειας (χαρτοφυλάκιο που η ίδια επιθυμεί), ενώ εκτός κυβέρνησης είναι πιθανό να μείνουν οι Βασίλης Κικίλιας και Τάκης Θεοδωρικάκος. Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι πιθανό να πάρει το υπουργείο Τουρισμού, ενώ ο Κυριάκος Πιερακκάκης θα κρατήσει το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σημαντική υπουργική θέση θα ανατεθεί στην πρωτεύσασα στην Ανατολική Αττική (κέρδισε κατά κράτος τον Μάκη Βορίδη) Σοφία Ζαχαράκη, ενώ το “υπουργείο Οικογένειας” που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως θα δοθεί στην Δόμνα Μιχαηλίδου. Υπουργική θέση θα έχει και η Ελένη Αγαπηδάκη.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι πιθανό να μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, αν και ο ίδιος δεν θα έβλεπε αρνητικά το υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο και ο Γιάννης Οικονόμου -είναι βέβαιο πως θα εκλεγεί στην Φθιώτιδα- θα έχει θέση στη νέα κυβέρνηση προς επιβράβευση για την άσκηση των καθηκόντων του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος όπου θεωρείται ότι τα πήγε πολύ καλά.

“Chief of staff” (επιτελικός) στο Μέγαρο Μαξίμου θα αναλάβει ο Σταύρος Παπασταύρου, πρόσωπο πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ και καιρό, ενώ κάποιο ρόλο θα έχει και ο Γιάννης Μπρατάκος, ενώ ως υπουργός Επικρατείας θα παραμείνει ο Άκης Σκέρτσος (συζητείται να κρατήσει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου). Ο Γιώργος Γεραπετρίτης φαίνεται πως έχει κλειδώσει τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 και μέχρι τότε ίσως αναλάβει και υπουργικό θώκο- ακούγεται το υπουργείο Παιδείας.

Υπουργείο θα αναλάβει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αν και είναι μάλλον απίθανο να επιστρέψει στο Προστασίας του Πολίτη. Οι πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας…

Σχετικά Άρθρα