Συναγερμός για θανατηφόρες ασθένειες στην Ευρώπη λόγω κλιματικής αλλαγής – Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

 Συναγερμός για θανατηφόρες ασθένειες στην Ευρώπη λόγω κλιματικής αλλαγής – Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

Τέσσερις από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες παγκοσμίως (Ζίκα, Δάγκειος πυρετός, CCHF, RVF) εμφανίζονται στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, που επικαλείται Βρετανούς επιδημιολόγους. Πρόκειται για τσιμπούρια και κουνούπια που μεταφέρουν θανατηφόρους ιούς έως και 50%, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Μάλιστα ο ιός Ζίκα και ο Δάγκειος πυρετός θα εξαπλωθούν στο βρετανικό έδαφος. Οι επιστήμονες επεσήμαναν στους Βρετανούς βουλευτές, πως οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια και τσιμπούρια θα φτάσουν στη χώρα, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες «διευρύνουν το βεληνεκές τους».

Από τις μεγαλύτερες ανησυχίες πάντως προκαλεί ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό (CCHF) — μια ασθένεια με ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 40%.

Ο πυρετός της κοιλάδας Rift, («RVF») μια άλλη πιθανή απειλή, μπορεί να είναι ακόμη πιο θανατηφόρος, υποδηλώνουν τα στοιχεία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι αρχικές λοιμώξεις μπορεί να περάσουν απαρατήρητες επειδή οι γιατροί του NHS (βρετανικό ΕΣΥ) δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ξένα παθογόνα, τόνισαν επίσης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που κατατάσσει τον CCHF ως μία από τις 9 «ασθένειες προτεραιότητας» προειδοποίησε ότι έχει ήδη φτάσει στη Γαλλία.

Ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είπε στους βουλευτές της Επιτροπής Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας ότι ήταν «πολύ πιθανό» ο CCHF να φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία στο μέλλον.

Τόνισε ακόμα πως ο πυρετός της κοιλάδας Rift (RVF), ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια, ο οποίος μπορεί να σκοτώσει έως και τους μισούς ασθενείς που κολλούν μια σοβαρή μορφή της νόσου, είναι ένα άλλο παθογόνο που πιθανότατα θα καταλήξει στη Μεγάλη Βρετανία. «Υπάρχουν και άλλες λοιμώξεις που θα μπορούσαν να μεταδοθούν από τα κουνούπια, όπως ο πυρετός της κοιλάδας Rift που θα μπορούσε να είναι το επόμενο πράγμα που θα φτάσει», τόνισε. Και προειδοποίησε ότι τέτοια παθογόνα μπορεί αρχικά να μην γίνουν αντιληπτά, καθώς οι γιατροί του NHS δεν είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν αυτές τις ασθένειες.

Σε ό,τι αφορά τον RVF, πρόκειται για μία ιογενή ασθένεια που εμφανίζεται συχνότερα σε οικόσιτα ζώα στην υποσαχάρια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών, των βουβάλων, των προβάτων, των κατσικιών και των καμήλων.

Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν RVF μέσω επαφής με αίμα, σωματικά υγρά ή ιστούς μολυσμένων ζώων ή μέσω τσιμπημάτων από μολυσμένα κουνούπια. Οι περισσότεροι που προσβάλλονται από RVF είτε δεν παρουσιάζουν συμπτώματα είτε τα συμπτώματα είναι ήπια, όπως κρυολόγημα με πυρετό, αδυναμία, πόνο στην πλάτη και ζάλη.

Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν RVF από κουνούπια που μεταδίδουν τη μόλυνση από ζώο, δεν έχει καταγραφεί μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός Ζίκα από την άλλη και σε σύγκριση με τα άλλα παθογόνα δεν εμφανίζει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, ωστόσο έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των αγέννητων παιδιών.

Το παθογόνο μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών. Πολύ σπάνια, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σεξ αναφέρει το NHS.

Η εφημερίδα Daily Mail παρουσιάζει χάρτη με τρία χρώματα για τις βαθμίδες επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά τον αιμορραγικό πυρετό. Η Ελλάδα βρίσκεται στη χαμηλότερη βαθμίδα, με κίτρινο χρώμα:

  • Aιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό (CCHF) ιολογικές ή ορολογικές ενδείξεις και παρουσία φορέα (κίτρινο)
  • 5 με 49 αναφερόμενα κρούσματα CCHF ετησίως (πορτοκαλί)
  • 50 και περισσότερα αναφερόμενα κρούσματα CCHF ετησίως (κόκκινο)