Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε η έκθεση για τα διδάγματα από την πανδημία

 Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε η έκθεση για τα διδάγματα από την πανδημία

Η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα διδάγματα από την πανδημία της Covid-19 υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλειοψηφία 23 ψήφων υπέρ και 13 κατά.

Πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα για μια ισχυρή ΕΕ που θα προστατεύει καλύτερα την υγεία και την ευημερία των πολιτών», σχολίασε ως συντονιστής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Τα συμπεράσματα της Έκθεσης αναφέρονται σε σημαντικά ζητήματα για την υγεία, όπως επενδύσεις στο χώρο της υγείας μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και δράσεις σχετικά με την ψυχική υγεία.

Τι αναφέρει η έκθεση

Η έκθεση τονίζει «την ανάγκη ενισχυμένης αυτονομίας της ΕΕ σε θέματα υγείας», όπως είναι «η παραγωγή φαρμάκων, η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων κι η αντιμετώπιση ελλείψεων» και υπογραμμίζεται «ο σημαντικός αντίκτυπος που είχε η πανδημία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Επιπλέον, στην Έκθεση σημειώνεται «η ανάγκη στήριξης των γυναικών, οι οποίες ανέλαβαν δυσανάλογα μεγάλες ευθύνες φροντίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω παροχής κινήτρων για να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της φτώχειας, αλλά κι η σημασία αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το πρόγραμμα SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων».

Ο κ. Κυμπουρόπουλος, σε δήλωσή του, τονίζει ότι «η Έκθεση του (Ευρωπαϊκού) Κοινοβουλίου είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης με πάνω από εκατό εκπροσώπους ευρωπαϊκών οργάνων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και των κοινωνικών εταίρων» και ότι «αποτελεί δε ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η οποία θα προστατεύει καλύτερα την υγεία κι ευημερία των πολιτών, αλλά και θα εξοπλίσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν καλύτερα μελλοντικές προκλήσεις».

Σχετικά Άρθρα