Αντιδρά η OENΓΕ σε νόμο για παραμονή στην υπηρεσία ιατρών ΕΣΥ ηλικίας 68 – 71 ετών

 Αντιδρά η OENΓΕ σε νόμο για παραμονή στην υπηρεσία ιατρών ΕΣΥ ηλικίας 68 – 71 ετών

Εικόνα Αρχείου

Επιστολή προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, και την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, έστειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με αφορμή, όπως αναφέρει, Επικείμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Υπηρεσιακής Κυβέρνησης για αύξηση του ορίου ηλικίας παραμονής στην υπηρεσία ιατρών ΕΣΥ ηλικίας 68 – 71 ετών.

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, οι γιατροί αυτοί συνταξιοδοτούνται σε λίγες ημέρες (30 Ιουνίου 2023) σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά η υπηρεσιακή κυβέρνηση απεργάζεται τρόπους (επείγουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) να τους κρατήσει στην υπηρεσία.

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει την αντίθεσή της σε μία «τέτοια – πρωτοφανή στα χρονικά – μεθόδευση», «με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων με ισχυρές διασυνδέσεις, από μία Υπηρεσιακή Κυβέρνηση που δεν έχει καμία εξουσιοδότηση για αλλαγές στα όρια ηλικίας παραμονής των ιατρών ΕΣΥ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«Ως Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι προωθείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση με στόχο την περαιτέρω παραμονή στην υπηρεσία ιατρών ΕΣΥ ηλικίας 68 – 71 ετών, που σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο συνταξιοδοτούνται στις 30.6.2023».

Ακολούθως η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών επισημαίνει πως: «Σας δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με μία τέτοια – πρωτοφανή στα χρονικά – μεθόδευση.

Πρόκειται για καθαρά ρουσφετολογική ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων με ισχυρές διασυνδέσεις, από μία Υπηρεσιακή Κυβέρνηση που δεν έχει καμία εξουσιοδότηση για αλλαγές στα όρια ηλικίας παραμονής των ιατρών ΕΣΥ.

Μοναδικός τρόπος κάλυψης των κενών του ΕΣΥ σε ιατρούς είναι οι προσλήψεις νέων Επιμελητών, τις οποίες η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να επισπεύσει.

Απαιτούμε:

1.      Την άμεση εγκατάλειψη κάθε σκέψης για παράταση παραμονής των ως άνω ιατρών ΕΣΥ πέραν της 30.6.2023.

2.      Την εξαίρεση των διαδικασιών πρόσληψης νέων Επιμελητών κλάδου ΕΣΥ από την «αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών» λόγω εκλογών. Την προκήρυξη των κενών θέσεων και την κάλυψή τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ».