Τι σημαίνουν οι νέες δηλώσεις Μητσοτάκη για την αξιολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το ΓΛΚ
Ο Κυρ. Μητσοτάκης μλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «υπήρχε ένα ζήτημα, ότι τυπικά δεν υπήρχε αρμοδιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κοστολογήσει το ίδιο τα προγράμματα, άσχετα αν εμείς αξιοποιήσαμε όλα τα δημόσια στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ». Για να πει στη συνέχεια ότι «θα ψηφίσουμε αμέσως έναν νόμο ο οποίος να καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση -θα δούμε πού- είτε στο Γενικό Λογιστήριο, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Βουλής, για να σταματήσει αυτή η φάμπρικα επιτέλους».
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έρχονται μετά την παραδοχή Βορίδη ότι το ΓΛΚ δεν έχει νομική αρμοδιότητα για να αξιολογήσει τα προγράμματα των κομμάτων.
Η επίκληση στο ΓΛΚ προφανώς έγινε για να προδωθεί κύρος στο προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης κατά των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης ο Ακης Σκέρτσος είχε πει (6.6.2023) ότι «αυτό που κάναμε ήταν να μετρήσουμε με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το κόστος, μέτρο μέτρο, τα μέτρα που μπορούσαν να κοστολογηθούν, διότι δεν ισχύει αυτό για το σύνολο των προγραμμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».
Δηλαδή από ότι φαίνεται η κοστολόγηση έγινε στο Μαξίμου, αλλά, κατά τα λεγόμενα της Ν.Δ., κοστολόγησαν όσα από «τα μέτρα μπορούσαν να κοστολογηθούν» με βάση τα μεγέθη του δικού τους προϋπολογισμού.
Όλα αυτά διαψεύδουν καταφανώς τόσο το χαρτί που παρουσίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για κοστολόγηση του ΓΛΚ, όσο και τα λεγόμενα του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη που πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου είχε πει: «Ογδόντα τρία δισεκατομμύρια κοστολογήθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσέξτε, όχι από εμάς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και μετά μας ζήτησαν και τα ρέστα, γιατί πήγαμε στο Γενικό Λογιστήριο να το κοστολογήσουμε» (8.5.2023).