Μητσοτάκης/Μήνυμα για το ποιοι θα υπουργοποιηθούν – Σχέδια αλλαγών με συγχωνεύσεις και “σπάσιμο” υπουργείων

 Μητσοτάκης/Μήνυμα για το ποιοι θα υπουργοποιηθούν – Σχέδια αλλαγών με συγχωνεύσεις και “σπάσιμο” υπουργείων

Βελτιωτικές αλλαγές στη λειτουργία του επιτελικού κράτους αλλά και δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη  διακυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να «ανακατέψει καλά την τράπουλα» πριν μοιράσει τα επόμενα υπουργικά χαρτοφυλάκια ενώ ήδη έχει προαναγγείλει Rotation κυβερνητικών στελεχών, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν στελέχη εκτός της γαλάζιας παράταξης και το επόμενο κυβερνητικό σχήμα να έχει έντονη γυναικεία παρουσία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράσει την βούληση του να αξιοποιήσει όσους επέδειξαν τον απαραίτητο ζήλο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και όσους τόλμησαν να βγούνε μπροστά στις δύσκολες περιόδους της κυβερνητικής θητείας. Όπως τονίζουν συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ, «βασικό κρητήριο για την υπουργοποίηση κάποιου δεν είναι απαραίτητα το αν εξελέγει πρώτος στις λίστες». 

  • Υπο αυτά τα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει εντολή να ετοιμαστούν τα προεδρικά διατάγματα που θα θεσμοθετούν την δημιουργία νέων υπουργείων αλλά και την συγχώνευση ορισμένων που ήδη υπάρχουν. 

Μάλιστα, το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η νέα Βουλή θα αφορά τις αλλαγές στη λειτουργία του επιτελείου κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ένα υπερ υπουργείο που αυξημένες αρμοδιότητες που θα έχει στην εποπτεία του τον συντονισμό όλων των υπουργείων.

  • Το νέο υπουργείο Συντονισμού θα αναφέρεται αποκλειστικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο το κρίσιμο Υπουργείο Εσωτερικών πιθανότητα να συγχωνευτεί μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολίτικής και αυτό διότι πρωταρχικό μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τρέξει τάχιστα η ψηφιοποίηση στο δημόσιο τομέα.  

Σύμφωνα με πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να σπάσει κατά τα πρότυπα του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Δηλαδή, οι υποδομές να συγχωνευτούν πιθανότητα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ οι μεταφορές να αποτελέσουν ανεξάρτητο υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

  • Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την πρόθεση του να σπάσει και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δημιουργώντας έτσι ένα νέο υπουργείο για την Στεγαστική Πολιτική και την Οικογένεια.  

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το κομμάτι που θα αφορά την οικογένεια θα είναι αυτοτελές και θα ασχολείται με την οικογενειακή και προνοιακή πολιτική και βασικός άξονας του νεοσύστατου υπουργείου θα αποτελεί η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα