Δένδιας: Το άγνωστο τετ α τετ με Ερντογάν

 Δένδιας: Το άγνωστο τετ α τετ με Ερντογάν

Για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας το 2020 με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» αλλά και για ένα άγνωστο τετ α τετ που είχε το 2022 με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στην «Κ» αναφέρθηκε σε στο άγνωστο παρασκηνιακό τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022, το οποίο φέρεται να οδήγησε σε ενεργοποίηση διπλωματικών διαύλων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε για τις φάσεις της ελληνοτουρκικής κρίσης καθώς και ποια θεωρεί ότι ήταν η πιο επικίνδυνη στα χρόνια του ως υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις δυνητικά επικίνδυνες για κλιμάκωση επί του πεδίου με την Τουρκία, οι οποίες άλλοτε είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλοτε όχι. Αν έπρεπε να επιλέξω συγκεκριμένο περιστατικό με χαρακτηριστικά κινδύνου, αυτό θα ήταν η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» για σεισμογραφικές έρευνες τον Αύγουστο του 2020, όταν και πραγματικά βρεθήκαμε στα όρια πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία. Δεν σας κρύβω ότι όταν πληροφορηθήκαμε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο ΓΕΕΘΑ ότι συγκρούσθηκαν μεγάλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα επακολουθούσε» τόνισε για να προσθέσει.

«Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μας ενήργησαν με ψυχραιμία, αλλά το περιστατικό ήταν και μια απόδειξη ότι ο κίνδυνος «ατυχήματος» ελλοχεύει, ιδίως σε περιόδους μακροχρόνιας έντασης. Παράλληλα, όμως, αποδείχθηκε με την ίδια κρίση και ότι η Ελλάδα είχε θέσει ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της» πρόσθεσε.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και σε μία μια άλλη ξεχωριστή στιγμή κατά την υπουργική του θητεία,  μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του προέδρου Ερντογάν, όταν και  είχαν κοπεί παντελώς οι γέφυρες επικοινωνίας με την Αγκυρα, με απόλυτη ευθύνη της τουρκικής πλευράς, καθώς το μήνυμα ήταν σαφές προς όλους τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας.

«Οταν διασταυρωθήκαμε τυχαία, όμως, με τον Τούρκο πρόεδρο –με τον οποίο διατηρούσα γνωριμία αρκετών ετών προτού αναλάβω υπουργός Εξωτερικών– στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022, του ζήτησα να επιτρέψει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνομιλεί μαζί μου για θέματα στα οποία χρειαζόταν άμεση επικοινωνία, ώστε να προλάβουμε μια τυχόν κλιμάκωση.

Εκείνη την ώρα ο Τούρκος πρόεδρος δεν απάντησε. Εκτιμώ όμως ότι παρασχέθηκε η σχετική άδεια, καθώς ύστερα από λίγες ώρες συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μου στον διάδρομο πίσω από τα καθίσματα της συνόδου και συνομιλήσαμε για αρκετή ώρα. Ηταν η πρώτη επικοινωνία αξιωματούχων Ελλάδας – Τουρκίας έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, για την οποία βεβαίως ενημέρωσα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Πηγή: in.gr