Τυνησία: 900 εκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό – ”Δεν θα γίνουμε ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης” λέει ο πρόεδρος της χώρας

 Τυνησία: 900 εκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό – ”Δεν θα γίνουμε ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης” λέει ο πρόεδρος της χώρας

Φον Ντερ Λάιεν, Μελόνι και Ρούτε μετέβησαν στην Τυνησία για να εξασφαλίσουν τη στήριξη της χώρας στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επισκέφτηκε την Τυνησία μαζί με τους πρωθυπουργούς Ολλανδίας και Ιταλίας προκειμένου να διαπραγματευτούν ένα πακέτο πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν την μεσογειακή χώρα να βγει από τα οικονομικά προβλήματα που την ταλανίζουν και συγχρόνως να αντιμετωπιστού οι αυξημένες ροές μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει ένα πακέτο στήριξης 900 εκατομμυρίων ευρώ στην Τυνησία μέσω ενός προγράμματος πέντε σημείων που περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Εξάλλου η Τζόρτζια Μελόνια και ο Μαρκ Ρούτε τόνισαν στη συνάντηση με τον Τυνήσιο πρόεδρο, Καΐς Σαγέντ, πως η χώρα του θα πρέπει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βοηθήσουν ώστε η Τυνησία να λάβει το πακέτο 1,9 δις δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να αποφύγει την χρεωκοπία.

Βασική προϋπόθεση το δανειακό πρόγραμμα

Η Ε.Ε όπως και άλλοι διεθνείς παράγοντες έχουν θέσει ως προϋπόθεση της στήριξής τους προς την Τυνησία την ολοκλήρωση του δανειακού της προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρόεδρος της βορειοαφρικανικής χώρας Κάις Σαϊέντ έχει αρνηθεί τις βασικές μεταρρυθμίσεις, που συνεπάγονται ενός τέτοιου σχεδίου.

Μάλιστα λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο πρόεδρος της Τυνησίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα γίνει «συνοριο-φύλακας» της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να πείσει το ΔΝΤ να παράσχει την πρώτη δόση ύψους 1,9 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος. Όμως, ο πρόεδρος της Τυνησίας ξεκαθάρισε ότι η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη χώρα του.

«Η λύση δεν θα είναι εις βάρος της Τυνησίας… δεν μπορούμε να είμαστε φρουροί για τις χώρες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της στη διάρκεια επίσκεψης στο λιμάνι Sfax, το κύριο σημείο αναχώρησης για τους μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ιταλία με πλοίο.

Σχετικά Άρθρα