Μυρίζει μπαρούτι στο Στενό της Ταϊβάν: Η Ταϊπέι στέλνει μαχητικά

 Μυρίζει μπαρούτι στο Στενό της Ταϊβάν: Η Ταϊπέι στέλνει μαχητικά

Η Ταϊβάν ανέπτυξε δικά της πολεμικά αεροσκάφη σήμερα αφού εντόπισε 10 κινεζικά μαχητικά να διασχίζουν τη διάμεση γραμμή στο Στενό της Ταϊβάν, ενώ το υπουργείο Άμυνας της νήσου ανακοίνωσε ότι τέσσερα κινεζικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν περιπολίες μάχης.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα που η Ταιβάν αναφέρει και πάλι κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα, αφού 37 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν την Πέμπτη στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της νήσου, κάποια εκ των οποίων στη συνέχεια πέταξαν στον δυτικό Ειρηνικό.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος, στέλνει τακτικά εδώ και τρία χρόνια δικά της πολεμικά αεροσκάφη στους αιθέρες κοντά στη νήσο, αν και όχι εντός του εναέριου χώρου της Ταϊβάν.

Σε σύντομη ανακοίνωση, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα, 09.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα εντόπισε 24 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών J-10, J-11, J-16 και Su-30 καθώς και βομβαρδιστικών H-6.

Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς πέταξαν αυτά τα αεροσκάφη αλλά ανέφερε ότι 10 διέσχισαν τη διάμεση γραμμή στο Στενό της Ταϊβάν που χωρίζει τις δύο πλευρές και που στο παρελθόν θεωρείτο ανεπίσημο όριο, αν και η Κίνα δηλώνει ότι δεν το αναγνωρίζει και το διασχίζει τακτικά από πέρυσι.

Τέσσερα κινεζικά πολεμικά σκάφη πραγματοποίησαν επίσης “κοινές περιπολίες μαχητικής ετοιμότητας”, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Η Ταϊβάν έστειλε τα δικά της μαχητικά και ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα σε πλοία καθώς και χερσαία για να επιτηρούν την κατάσταση, κατά τη συνήθη διατύπωσή της για το πώς αντιδρά σε τέτοιου είδους κινεζικές δραστηριότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα