Διγενή στο libre: Όταν πέσουν οι μάσκες, μόνο το ΚΚΕ θα είναι πάλι δίπλα στο λαό

 Διγενή στο libre: Όταν πέσουν οι μάσκες, μόνο το ΚΚΕ θα είναι πάλι δίπλα στο λαό

Πρόσκληση στους πολίτες να ψηφίσουν το ΚΚΕ απευθύνει η Σεμίνα Διγενή. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου η ίδια εξελέγη βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο libre «o κόσμος να ψηφίσει με κριτήριο το ποιος θα παλέψει με τη λαίλαπα που έρχεται μαζί με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, τότε που θα πέσουν οι μάσκες, θα εξατμιστούν οι υποσχέσεις και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη για όλους μας, με βάση την Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν που προβλέπει την παραπέρα φοροαπαλλαγή των μεγάλων “επενδυτών” σε βάρος του λαού. Τότε μόνο το ΚΚΕ -όπως πάντα- θα είναι δίπλα του».

Συνέντευξη

-Κυρία Διγενή γιατί με το ΚΚΕ;

Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και στην αντιλαϊκή της πολιτική, με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ άσκησε τέτοια αντιπολίτευση, μέσα κι έξω από τη Βουλή, στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%.

  • Για να μην πληρώσουμε ξανά εμείς τα δάνειά τους και τα χρήματα που θα πάρουν οι όμιλοι για τις μπίζνες τους.
  • Για να μην ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα μιας νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τους κινδύνους μιας μεγαλύτερης εμπλοκής μας Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. 

Γιατί δεν δεχόμαστε τα ΝΑΤΟικά σχέδια συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, που αποτελούν αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό και για όλους τους λαούς της περιοχής.

Για εκατοντάδες ακόμη προβλήματα, η επίλυση των οποίων, αποδείχτηκε στην πράξη, ότι δεν απασχολεί πραγματικά κανέναν άλλο. Από ό,τι βλέπετε, είναι μονόδρομος η ψήφος στο ΚΚΕ, αν θέλουμε έναν δυνατό λαό. 

-Έχετε εργαστεί στην ιδιωτική τηλεόραση για πολλά χρόνια και είχατε την τύχη να κερδίσετε και αρκετά χρήματα. Με ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ στην εξουσία, θα είχατε τις δυνατότητες που σας έδωσε το οικονομικό μοντέλο μέσω του οποίου πετύχατε επαγγελματικά;

Θεωρώ πως θα είχα πολύ περισσότερες δυνατότητες. Πιστεύω πως δεν θα χρειαζόταν να περάσουν 15 χρόνια εξαντλητικής δουλειάς, με αμοιβές στα όρια του χαρτζιλικιού, μέχρι να μπορέσω να ζήσω αξιοπρεπώς και στη συνέχεια ικανοποιητικά, όπως συνέβη – στην περίπτωσή μου – στο σημερινό οικονομικό μοντέλο.

Με το οικονομικό μοντέλο του ΚΚΕ, με τον σοσιαλισμό δηλαδή, δεν θα υπήρχε εκμετάλλευση, διακρίσεις φύλου, δεν θα ζούσα εκδικητικές απολύσεις, εργοδοτικές αυθαιρεσίες και θα αμειβόμουν ανάλογα με τη δουλειά μου.

Επίσης δεν θα έκανα τρεις δουλειές για να ζήσω και να αντιμετωπίσω τη λαίλαπα της ακρίβειας και της φοροληστείας, που καλπάζουν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Συνολικά, θα ζούσα σε μια κοινωνία  ανθρωπιάς,  αλληλεγγύης και ισοτιμίας στις ανθρώπινες σχέσεις – και στον χώρο εργασίας – και όχι με ανταγωνισμό και το “ο θάνατός σου, η ζωή μου”. Εννοείται ότι το προτιμώ.

-Τι πρέπει να κάνει το ΚΚΕ για να φτάσει ψηλότερα και να κερδίσει την εξουσία;

Θα έλεγα -αν μου επιτρέπετε- ότι το ζήτημα είναι να φτάσει ο λαός ψηλότερα και να ζει σε καλύτερες συνθήκες, ανάλογα με τις ανάγκες του. Δηλαδή να μην επιβεβαιώνεται καθημερινά το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» που φώναζαν οι νέοι στους δρόμους για το έγκλημα στα Τέμπη. Να μη χάνουμε  ανθρώπους λόγω ελλείψεων σε ασθενοφόρα και σε δομές Υγείας, να μην έχουμε το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του θανάτου της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, την 63χρονη  που πέθανε πάνω σε καρότσα αγροτικού στην Κω, την τουρίστρια που ξεψύχησε στην Ουρανούπολη, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για καθυστέρηση του ασθενοφόρου και τόσα ακόμη παρόμοια περιστατικά… Σκεφθείτε πως 12 νησιά μας, έχουν 1 ασθενοφόρο, ενώ στην Αττική υπάρχουν μόνο 49, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 120.

Αν το ΚΚΕ πάει ακόμα πιο ψηλά στις εκλογές της 25ης Ιούνη, θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι ο λαός. Ο κόσμος να ψηφίσει με κριτήριο το ποιος θα παλέψει με τη λαίλαπα που έρχεται μαζί με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, τότε που θα πέσουν οι μάσκες, θα εξατμιστούν οι υποσχέσεις και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη για όλους μας, με βάση την Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν που προβλέπει την παραπέρα φοροαπαλλαγή των μεγάλων “επενδυτών” σε βάρος του λαού. Τότε μόνο το ΚΚΕ -όπως πάντα- θα είναι δίπλα του. 

-Θα κρατήσετε την έδρα που σας προσέφεραν -και μάλιστα με τους περισσότερους σταυρούς- με την ψήφο τους οι πολίτες; 

Βεβαίως. Με το 7,2% και τους 26 βουλευτές έγινε ένα βήμα. Η αξία της ψήφου στο ΚΚΕ φάνηκε γρήγορα και καθαρά με την παρουσία των βουλευτών του στην Κοζάνη στους αγώνες των κατοίκων ενάντια στα «πράσινα» κοράκια, στο νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη, στο Πέραμα, στις κινητοποιήσεις και την ακύρωση 10 και πλέον πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών και μαγαζιών κσι παντού όπου υπάρχουν προβλήματα. 

-Τι θέλετε να πετύχετε με την παρουσία σας στη Βουλή;

Να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην σπουδαία καθημερινή δράση των  κομμουνιστών βουλευτών, που σήμερα, όπως και στα προηγούμενα χρόνια, κατάφεραν τόσα πολλά. Ήταν οι μόνοι, που έβλεπαν δίπλα τους οι πολίτες  στους πλειστηριασμούς, στις εξώσεις, στις απολύσεις, στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Είναι σημαντικό για τις ζωές μας να δυναμώσει το οργανωμένο ρεύμα διεκδίκησης και ώθηση σε αυτό μπορεί να δώσει, μόνο ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές του Ιούνη.

Με τους αγώνες για την προστασία της υγείας του λαού, με αγώνες για το μεροκάματο, για τις συλλογικές συμβάσεις, για το δικαίωμα στην εργασία, έγιναν πρωταγωνιστές οι υγειονομικοί, οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, της COSCO, της E-food, της Μαλαματίνα, του Βαρβαρέσου, των πετρελαίων και των λιπασμάτων της Καβάλας, των οικοδόμων, των μεταλλεργατών και των άλλων κλάδων και χώρων δουλειάς. 

Με αυτούς τους αγώνες δε θα μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε «ειδικές οικονομικές ζώνες», χωρίς δικαιώματα και μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Μην ξεχνάμε πως ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής που κατάφερε να υπογράψει το συνδικάτο μετά από αγώνες το 2017, αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Λέω γι αυτήν που δεν έκαναν υποχρεωτική η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη της ΝΔ.

-Αν συγκρίνετε τον Δημήτρη Κουτσούμπα  με την Αλέκα Παπαρήγα ποιον από τους δύο κρίνετε καλύτερο πολιτικό; 

Οι προσωπικές αγωνιστικές περγαμηνές των ίδιων και των οικογενειών τους, το ήθος, η συνέπεια, η εντιμότητα και γενικά η προσφορά τους σε διαφορετικές συνθήκες ο καθένας, δεν νομίζω ότι μπαίνουν σε κανενός είδους ζυγαριά.

Η “βαθμολογία” τους έχει ήδη καταχωρηθεί στη συνείδηση της εργατικής τάξης και είναι υψηλή. Υπήρξε εξαιρετική η προσφορά της Αλέκας Παπαρήγα ως Γενικής Γραμματέως για σχεδόν δύο δεκαετίες, σε δύσκολους καιρούς σύγχυσης και αντεπανάστασης. Το αποτύπωμα της παραμένει ανεξίτηλο όχι μόνο για το ΚΚΕ, αλλά και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. 

Τα έργα και οι ημέρες του Δημήτρη Κουτσούμπα, αποδεικνύουν πως το τιμόνι του κόμματος, χρόνια τώρα, το πάει καλά. Οξυδερκής, καλλιεργημένος, εξωστρεφής, διορατικός, με μεγάλη οργανωτική πείρα, από τα πιο διαβασμένα στελέχη, είναι ένας πολιτικός αρχηγός με αξιοπιστία και κύρος.

Θεωρώ μεγάλα μεγέθη και τους δύο. 

Σχετικά Άρθρα