Σοκαριστική πρόβλεψη καθηγητή Μετεωρολογίας του ΑΠΘ για τη Θεσσαλονίκη: Ο Θερμαϊκός “πνίγει” την Αριστοτέλους και την Τσιμισκή- Δραματικές επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής κρίσης

 Σοκαριστική πρόβλεψη καθηγητή Μετεωρολογίας του ΑΠΘ για τη Θεσσαλονίκη: Ο Θερμαϊκός “πνίγει” την Αριστοτέλους και την Τσιμισκή- Δραματικές επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής κρίσης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την κλιματική κρίση ενώ σημειώνουν ότι, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στο άμεσο μέλλον, μπορεί να χτυπήσουν μέχρι και 14 πλημμυρικά επεισόδια ανά έτος, εάν δεν πραγματοποιηθούν κομβικές παρεμβάσεις στις υποδομές της πόλης. Και εάν το σενάριο φαντάζει εφιαλτικό, κανείς δε θα ήθελε να σκεφτεί όσα μπορεί να επιφέρει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που απειλεί να εξαφανίσει σημαντικά κομμάτια της παράκτιας ζώνης, αφού τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου αναμένεται να προσεγγίσουν ακόμη και την οδό Τσιμισκή.

Ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας, σημείωσε στο GRTimes ότι είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις μεταξύ άλλων στην απορροή των υδάτων. «Είναι σημαντικό, επιπλέον, να καθαρίζονται καλύτερα τα φρεάτια ώστε να βρίσκουν διέξοδο τα νερά της βροχής και φυσικά, εξαιρετικά σοφό θα ήταν να γίνονται έγκαιρες προειδοποιήσεις από τους μηχανισμούς της Πολιτικής Προστασίας», είπε.

Έως και το 2033, η νέα κλιματική πραγματικότητα δύναται να επιφέρει 5-8 πλημμυρικά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, αφού τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων αναμένονται έντονα και σφοδρά, όπως τόνισε ο κ. Σιούτας, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή – Επιπτώσεις στην Παράκτια Ζώνη – Αντιπλημμυρική θωράκιση Θεσσαλονίκης». Ωστόσο, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένοι αριθμοί, αποτελούν μόνον τον μέσο όρο.

  • «Μπορεί σε μία χρονιά τα πλημμυρικά φαινόμενα να περιοριστούν στα 3, ενώ σε μία άλλη να φτάσουν ακόμη και στα… 14», υπογράμμισε σχετικά, εξηγώντας πως όλα αυτά μπορούν να συμβούν εάν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σιούτας τονίζει ότι «όσα αποφαίνονται στις μελέτες των επιστημόνων, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τα πρόσωπα της Πολιτείας».

Η σταθερή τιμή του κλίματος, καταμετράται κάθε 30 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, η μέση τιμή της ανόδου της θερμοκρασίας στη γη, θα πρέπει -στο χείριστο σενάριο- να φτάνει στον μισό βαθμό Κελσίου κάθε 30 έτη. Ωστόσο, η αντίστοιχη τιμή είναι τουλάχιστον διπλάσια. «Πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε στα επόμενα χρόνια, η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό», τονίζει σχετικά ο καθηγητής.

  • Σε αντίθετη περίπτωση, διάφορα μέρη στον πλανήτη, όπως η Ελλάδα και φυσικά, η Θεσσαλονίκη, απειλούνται άμεσα από την άνοδο της στάθμης του νερού που δεν αποκλείεται να αφανίσει ό,τι βρει στο διάβα του, έως και την οδό Τσιμισκή.

«Σημεία της παράκτιας ζώνης στην Περαία, στο Δέλτα του Αξιού, αλλά και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, κινδυνεύουν με καταβύθιση», γνωστοποιεί ο κ. Σιούτας, ο οποίος δεν κρύβει ότι σε περίπτωση που η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου στα επόμενα χρόνια, τότε το 2050, κεντρικά σημεία της Λεωφόρου Νίκης αλλά και της Αριστοτέλους, είναι πιθανό να καλυφθούν με νερό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, «σε ένα τέτοιο, επικίνδυνο σενάριο, το νερό μπορεί να φτάσει έως και την… Τσιμισκή!».

Διακεκριμένοι επιστήμονες μελετούν στενά το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς. Όπως λέει ο κ. Σιούτας, «πριν από δυο χρόνια, ερευνητές μίλαγαν για 50.000 χιλιάδες θανάτους το 2022, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ευτυχώς, οι αριθμοί δεν επιβεβαιώθηκαν και οι θάνατοι έφτασαν στους 20.000».

  • Ωστόσο, μελέτες πραγματοποιούνται αδιάλειπτα και δημοσιεύονται συνεχώς. Ανάλογα λοιπόν με τα ευρήματά τους, οι ειδικοί προειδοποιούν την Πολιτεία προκειμένου να ληφθούν τα μέτρα εκείνα τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα χείριστα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής ξεκαθαρίζει πως συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η τοποθέτηση φράγματος, θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν την καταβύθιση σημείων της Θεσσαλονίκης. Τα μοντέλα των προβλέψεων ωστόσο αλλάζουν και όπως τονίζει ο καθηγητής, «οι κινήσεις μας εξαρτώνται άμεσα από τα δεδομένα των μελετών».

Σημειώνουμε ότι, πριν από περίπου 2,5 χρόνια, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Climate Central, δημιούργησε εικόνες από το μέλλον, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανοποίησης επίπεδα. Σύμφωνα με την Climate Central η εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι αποκαρδιωτική.

Την ίδια ώρα, κυβερνήσεις άλλων χωρών δαπανούν τεράστια ποσά για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις το 2023. Η Νέα Ζηλανδία, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 1,75 δισ. ευρώ για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρας για μηδενικές εκπομπές ως το 2050.