ΗΠΑ: Ο Τραμπ κρατούσε απόρρητους φακέλους για πυρηνικά στο ντους – Αντιμέτωπος με 37 κατηγορίες

 ΗΠΑ: Ο Τραμπ κρατούσε απόρρητους φακέλους για πυρηνικά στο ντους – Αντιμέτωπος με 37 κατηγορίες

Το κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (09/06), αποκαλύπτοντας 37 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, οι δύο δικηγόροι του Τραμπ στην συγκεκριμένη υπόθεση, οι Τζον Ρόουλι και Τζιμ Τράστι, παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους, αφού ο πρώην πρόεδρος παραπέμφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για διακράτηση απόρρητων εγγράφων, παρακώλυση της δικαιοσύνης και άλλα αδικήματα. Ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι τον εκπροσωπεί ο Τοντ Μπλανς, δικηγόρος ειδικευμένος στο οικονομικό δίκαιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κρατούσε απόρρητα έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο

Το κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι τα απόρρητα – μυστικά έγγραφα που κρατούσε ο Τραμπ ήταν αποθηκευμένα για περισσότερο από ένα χρόνο σε κουτιά στη λέσχη Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, με εκατοντάδες μέλη και 150 υπαλλήλους, και ότι τα έγγραφα αποθηκεύτηκαν – σε διάφορες χρονικές στιγμές – σε μια αίθουσα χορού, ένα μπάνιο, ένα γραφείο και ένα υπνοδωμάτιο.

Η λέσχη Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ “δεν ήταν εξουσιοδοτημένη τοποθεσία” για “αποθήκευση, κατοχή, εξέταση, επίδειξη ή συζήτηση” διαβαθμισμένων εγγράφων, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Τα απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το FBI στο σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, περιείχαν πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, τις αμυντικές και οπλικές δυνατότητες των ΗΠΑ και άλλων ξένων δυνάμεων, καθώς και “τις πιθανές ευπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε στρατιωτική επίθεση”. Επίσης, περιείχαν “σχέδια για πιθανά αντίποινα” ως απάντηση σε ξένη επίθεση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κρατούσε απόρρητα έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο

Ένα έγγραφο που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2019 αφορούσε τη στήριξη που παρείχαν ξένες χώρες σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Υπήρχαν επίσης διάφορα έγγραφα σχετικά με τις ενημερώσεις που γίνονταν στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αποθήκευση και η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη άκρως απόρρητων εγγράφων, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 49σέλιδο κατηγορητήριο κατηγορεί τον Τραμπ ότι αγνόησε εσκεμμένα τις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψει τα έγγραφα που είχε πάρει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κρατούσε απόρρητα έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ

Δεκάδες ποινικές κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος, ανάμεσά τους:

  • 31 κατηγορίες για εσκεμμένη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας
  • Μία κατηγορία συνωμοσίας για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης
  • Μία κατηγορία παρακράτησης εγγράφου ή αρχείου
  • Μία κατηγορία για απόκρυψη εγγράφου ή αρχείου με διαφθορά
  • Μία κατηγορία απόκρυψης εγγράφου σε ομοσπονδιακή έρευνα
  • Μία κατηγορία για σχέδιο απόκρυψης
  • Μία κατηγορία για ψευδείς δηλώσεις και παραστάσεις
Ο Ντόναλντ Τραμπ κρατούσε απόρρητα έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο

Σημειώνεται πως ο Τραμπ κατηγορείται σε αυτή την υπόθεση μαζί με έναν πρώην συνεργάτη του. Πρόκειται για τον πρώην στρατιωτικό ακόλουθο του, Γουόλ Νόουτα, ο οποίος εργαζόταν στον Λευκό Οίκο και τον ακολούθησε στο Μαρ-αλ-Λάγκο.

Ο Νόουτα αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες γιατί, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, βοήθησε τον Τραμπ να κρύψει τα έγγραφα που είχε πάρει από τον Λευκό Οίκο. Σε μια κατάθεση που έδωσε στο FBI στις 26 Μαΐου 2022 ο Νόουτα δήλωσε ψευδώς ότι δεν γνώριζε πώς κατέληξαν ορισμένα από τα αρχεία στη σουίτα του πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, αν και είχε αναμιχθεί ο ίδιος στη μεταφορά τους εκεί από μια αποθήκη.

Όταν ο Τραμπ έλαβε μια κλήτευση για τα αρχεία, τον Μάιο του 2022, είπε σε δύο από τους δικηγόρους του ότι δεν ήθελε να δει κανείς τα κουτιά και «δεν θα ήταν καλύτερο να τους λέγαμε απλώς ότι δεν έχουμε τίποτα εδώ;», γράφει το κατηγορητήριο. Είπε στη συνέχεια σε έναν βοηθό του να μεταφέρει τα κουτιά από την αποθήκη στην κατοικία του.

Οι δύο περιπτώσεις που αναφέρει το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ έδειξε “διαβαθμισμένα έγγραφα σε άλλους” σε δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη περίπτωση ήταν στο Trump National Golf Club στο Bedminster του New Jersey, “κατά τη διάρκεια μιας ηχογραφημένης συνάντησης με έναν συγγραφέα, έναν εκδότη και δύο μέλη του προσωπικού του”. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν διέθετε άδεια ασφαλείας, προσθέτει το κατηγορητήριο.

Ο Τραμπ έδειξε και περιέγραψε ένα “σχέδιο επίθεσης” που είπε ότι “ετοίμασε γι’ αυτόν το Υπουργείο Άμυνας και ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος”.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ είπε στα άτομα αυτά ότι το σχέδιο ήταν “άκρως εμπιστευτικό”, “απόρρητο” και πρόσθεσε επίσης “ως πρόεδρος θα μπορούσα να το είχα αποχαρακτηρίσει”.

Στη δεύτερη περίπτωσηο Τραμπ – αφού έφυγε από τον Λευκό Οίκο – φέρεται να έδειξε σε κάποιον από την πολιτική του επιτροπή έναν χάρτη που περιγράφει λεπτομερώς μια στρατιωτική επιχείρηση σε μια ξένη χώρα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.