Κουτσούμπας για περιβάλλον: Ο καπιταλισμός δεν είναι “πράσινος”, είναι “κατάμαυρος”

 Κουτσούμπας για περιβάλλον: Ο καπιταλισμός δεν είναι “πράσινος”, είναι “κατάμαυρος”

«Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να “ρίξουν μαύρο” σε όλα τα κόμματα της περιβόητης πράσινης μετάβασης, στην πολιτική της ΕΕ και σε όλους αυτούς που τους ζητούν να θυσιάσουν τη ζωή τους για να διασφαλίσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Καλούμε τους εργαζόμενους, να αναλογιστούν με κριτήριο την πείρα τους, να βγάλουν συμπεράσματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε εκδήλωση στο πάρκο Τρίτση, με θέμα: “Πόσο πράσινη είναι η πράσινη ανάπτυξη; Αγώνας για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος”.

Στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε, σύμφωνα με την ΕΡΤ πως: «Όπως κάθε χρόνο στον γιορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, τα κόμματα του συστήματος ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο μπορεί να προωθήσει πιο αποτελεσματικά την “πράσινη μετάβαση της ΕΕ”. Ακούμε και διαβάζουμε, ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, για το πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον και η διαχείριση του, Αν έπαιρνε κανείς τοις μετρητοίς τις αναλύσεις αυτές θα έφθανε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι η πιο οικολογική χώρα του κόσμου!

Εύκολα θα πίστευε κανείς ότι, ενώ, σχεδόν όλα μπορεί να πηγαίνουν στραβά, στον τομέα του περιβάλλοντος, η ΕΕ, το αστικό κράτος και τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν κάνει πραγματικά θαύματα. Θα πίστευε κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με ένα φυσικό περιβάλλον που προστατεύεται, με κατοίκους που χαίρονται τις ομορφιές της ελληνικής φύσης. Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει, και μάλιστα πανηγυρικά, αυτούς τους ισχυρισμούς.

Δεν χρειάζονται πολλές, μακροσκελείς αναλύσεις. Μία ματιά γύρω μας, αρκεί για να πείσει τον καθένα. Το πάρκο Τρίτση θα μπορούσε να αποτελεί ένα πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, μία όαση δροσιάς για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους του κέντρου της Αθήνας. Όμως στη πραγματικότητα παραμένει χωρίς υποδομές, ενώ μεγάλα τμήματα του βρίσκονται στο στόχαστρο κατασκευαστικών και άλλων μονοπωλιακών ομίλων.

Οι ελεύθεροι χώροι στην περιοχή της Αττικής γενικότερα, της πλέον επιβαρυμένης οικιστικά περιοχής της χώρας, απ’ το Λόφο του Στρέφη, μέχρι το Πεδίο του Άρεως, απ’ το κέντρο της Αθήνας που “αναπλάσσεται” ως παιδική χαρά του υψηλού τουρισμού πολυτελείας, μέχρι τις περιοχές που μας λένε ότι «αναβαθμίζονται απ’ το μετρό» και που όμως, ειδικά σε αυτές, επιτίθενται σαν τα “κοράκια” οι μεγάλοι όμιλοι και υποβαθμίζονται παραπέρα, ιδιωτικοποιούνται, αλλάζουν χρήσεις.

Ίσως μεγαλύτερη απόδειξη στην περιοχή της Αττικής, για την διαχρονική υποκρισία όλων των αστικών δυνάμεων όταν μιλάμε για το περιβάλλον, είναι το παράδειγμα του Ελληνικού. Την ίδια ώρα που όλοι τάχα κλαίνε για την λεγόμενη “κλιματική κρίση” και για την επιβάρυνση στις ζωές των κατοίκων των πόλεων, μια κυριολεκτικά τεράστια ευκαιρία αλλαγής του μικροκλίματος της Αθήνας, μείωσης της θερμοκρασίας σε ώρες αιχμής στην Αττική, τεράστιας βελτίωσης της ζωής των κατοίκων της πόλης θυσιάζεται στο βωμό της τεράστιας κερδοφορίας ενός πανάκριβου Real Estate. Προωθείται η τσιμεντοποίηση του, η κατασκευή ενός τεράστιου νέου οικισμού κατοικιών πολυτελείας, χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων τσιμέντων.

Τα βουνά της Αττικής, αντί να αποτελούν οργανωμένες περιοχές ανάπαυσης και αναψυχής για τα εργατικά λαϊκά στρώματα, μαραζώνουν. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επέλαση της λεγόμενης “πράσινης ενέργειας” σε όλα τα βουνά της πατρίδας μας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη από την Ήπειρο μέχρι τη νότια Λακωνία.

Εκατοντάδες, χιλιάδες τεράστιες ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια πάνω στις κορυφές των βουνών καταστρέφοντας δάση, ορεινά οικοσυστήματα, με τις χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν που χρειάζονται, τα χιλιάδες χιλιόμετρα ορεινών δρόμων που πρέπει να ανοιχτούν, τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων ηλεκτρικών καλωδίων που διατρέχουν δάση και οικισμούς, κυριολεκτικά καταστρέφοντας το περιβάλλον. Τώρα, επόμενος στόχος μετά τα βουνά, μετά τις βραχονησίδες, μετά τις περιοχές τεράστιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, επόμενος στόχος η ίδια η θάλασσα.

Ο σεβασμός και η προστασία των δασών είναι άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αλήθεια, πόσο φιλική στο περιβάλλον μπορεί να είναι μια πολιτική που καταδικάζει χρόνο με το χρόνο σε απανθράκωση εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και στα οποία στη συνέχεια εμφανίζονται ενεργειακές και τουριστικές επενδύσεις;

Η υποκρισία τους για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει τέλος. Οι υποστηρικτές της κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στην Ουκρανία, με τις τραγικές συνέπειες για τις ανθρώπινες ζωές και τη μακροχρόνια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος υποδύονται τους ευαίσθητους οικολόγους. Το ρυπογόνο αμερικανικό LNG, με το μεγάλο αρνητικό αποτύπωμά του στο περιβάλλον, τόσο κατά την εξόρυξη, όσο και κατά τη μεταφορά και την επαναεριοποίησή του, βαφτίστηκε σε μια νύχτα «πράσινο»! Το ίδιο και τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με τα επικίνδυνα απόβλητα.

Πράσινη λένε είναι και η εξόρυξη, ο διαχωρισμός και η ρυπογόνα επεξεργασία των σπάνιων γαιών. Η υποκρισία του στόχου του τάχα περιορισμού του διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου φαίνεται περίτρανα, αν σκεφτεί κανείς, πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αν ήταν ο πραγματικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κυβερνήσεων αυτός δεν θα “έβγαζαν” τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα από έργα ΑΠΕ που είναι, αφού μπορούν να παράγουν φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια, δεν θα αναγόρευαν το φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο, η καύση του οποίου παράγει διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τυχόν διαρροές του, έχουν πολλαπλασιαστικά αρνητικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον ή έστω, θα περιόριζαν τη σπατάλη ενέργειας απ’ τα τεράστια υπερπολυτελή ξενοδοχεία.

Δυστυχώς όμως, ο καπιταλισμός δεν είναι «πράσινος», κατάμαυρος είναι. Ούτε μπορεί ποτέ να περιορίσει, την αρνητική αυτή επίδραση στο περιβάλλον.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο καπιταλισμός από τη φύση του αντιλαμβάνεται το περιβάλλον αποκλειστικά και μόνο σαν πεδίο κερδοφορίας. Χρησιμοποιεί το περιβάλλον σαν πρώτη ύλη, σαν οικονομικό έδαφος. Γι΄ αυτό και δεν μπορεί παρά να το καταστρέφει. Τα βιομηχανικά ατυχήματα, η ρύπανση, η χαλάρωση των όρων για μεταλλευτικές και τουριστικές δραστηριότητες, η τσιμεντοποίηση κάθε ακτής, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του αποδεικνύουν του λόγου το αληθές».

Τα κέρδη των ομίλων ηλεκτρικής ενέργειας

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας, τόνισε πως: «Τα τεράστια κέρδη των ομίλων της ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχούν στα πανάκριβα τιμολόγια των ενεργειακών ομίλων, στα τεράστια κέρδη των επιχειρήσεων που παράγουν ανεμογεννήτριες, στα κέρδη των εφοπλιστών που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ας σκεφτούμε τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η αντικατάσταση των παλιών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων με τα ηλεκτροκίνητα, σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θα έχει πλέον δικό του μέσο μεταφοράς με αντίστοιχες δυνατότητες. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πανάκριβα, χαλάνε ταχύτατα και έχουν περιορισμένη αυτονομία. Οδηγούν δηλαδή στον περιορισμό της δυνατότητας μετακίνησης ενός μεγάλου τμήματος των εργαζομένων.

Ας σκεφτούμε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που εμφανίζεται ως φάρμακο αλλά μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία πρέπει να καταβάλει η εργατική λαϊκή οικογένεια και μάλιστα πλέον υποχρεωτικά για να μπορούν να προχωρήσουν οι συμβολαιογραφικές πράξεις.

Και δεν είμαστε υπερβολικοί. Ακόμα και κεντρικά στελέχη “περιβαλλοντικών οργανώσεων”, δέχονται, πως μια απόλυτα πράσινη γεωργία με μηδενικές εκπομπές, θα οδηγούσε στο να πολλαπλασιάσει σήμερα τα φαινόμενα πείνας, αφού πάνω από το 50% των λαϊκών στρωμάτων του πλανήτη, βασίζεται σε αζωτούχα λιπάσματα για τη διατροφή του.

Η πράσινη μετάβαση λοιπόν έχει τεράστιο κόστος για τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Η περιβόητη επίκληση της λεγόμενης “κλιματικής κρίσης” αξιοποιείται ως φόβητρο. Αξιοποιείται ως το προπαγανδιστικό εργαλείο με το οποίο εξηγούν στα εργατικά λαϊκά στρώματα πως είναι αναγκαίο να πεινάσουμε, είναι αναγκαίο να μην μπορούμε να ζεσταθούμε, είναι αναγκαίο να μην μπορούμε να μετακινηθούμε, γιατί αλλιώς κινδυνεύει ο πλανήτης με μία τεράστια κλιματική καταστροφή».

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου

Τέλος, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, ανέφερε ότι: «Σήμερα, μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη, το ζήτημα του περιβάλλοντος πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κριτήριο ψήφου.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να “ρίξουν μαύρο” σε όλα τα κόμματα της περιβόητης πράσινης μετάβασης, στην πολιτική της ΕΕ και σε όλους αυτούς που τους ζητούν να θυσιάσουν τη ζωή τους για να διασφαλίσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Καλούμε τους εργαζόμενους, να αναλογιστούν με κριτήριο την πείρα τους, να βγάλουν συμπεράσματα.

Η ζωή μας έχει αποδείξει ότι η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ είμαστε διαρκώς εμπλεκόμενοι σε αγώνες σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αντιμετωπίζοντας την εμπορευματοποίηση του νερού, δουλεύοντας για τον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, την προστασία του δασικού πλούτου, τη βελτίωση των υποδομών πολιτικής προστασίας και την πρόληψη των μεγάλης έκτασης βιομηχανικών ατυχημάτων. Αγωνιζόμαστε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και την κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Σας προσκαλούμε να πάρετε τη θέση σας στη μάχη δίπλα μας. Ελάτε μαζί μας να βγάλουμε ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ στις κάλπες στις 25 του Ιούνη. Για 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και την κάλπικη αντιπολίτευση των άλλων που μας ζητούν νέες θυσίες για να θησαυρίζουν τα πράσινα αρπακτικά.

Πιο δυνατό ΚΚΕ για να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας και να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής».